信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
玩細國家真係同虐待自己冇分別
前幾代都有得隱居 /更換大名 或者自創勢力
玩自創武將
頭先揾唔到隱居
試下先
細國家太自虐
大國太易

所以我比較prefer中型國家
最鐘意用佐竹家
咁大獲
秀包我識 就係早死左
都知北條勁,揀咗上面個上衫諗住初期壓住唔比佢擴張,點知仲快過我開波冇幾耐就全家all in殺埋嚟,個上杉有兩個小勢力同盟但開局冇分(唔記得叫乜總之要幾十分先可以叫佢幫手),要送錢比佢儲分,如果唔夠分比人打到落門口佢都唔理你

加上北條出兵今川又出幾隊幫佢,完全唔夠打,最搞笑係北條all in,後面里見嗰啲又唔背刺佢,座城0兵佢都唔打,企定定等被收割

另外啲人收返嚟職位唔夠高田都種唔到,擺喺度都唔知做乜,又要升政策先可以將啲人調去其他城,今集真係幾難玩,要多啲時間適應
週圍勁多魚腩,佢同今川又同盟,唔理佢一陣就霸晒關東跟住食埋武田
小田原次次都留到最後先打 勁嘔心
武田都食埋
打完座城分左俾下屬之後 d石高兵數完全唔識升
隊爆左主城先 之後手動幫佢發展
唔係淨係可以幫佢起城下設施

要手動揾野比佢地做 e.g. 代官 ,煩到嘔,同埋開母衣眾政策自動升功勲,但無野做好似無升得咁快
呢集啲事件完全零參與零投入感,有等於無
講到尾都係玩人材
有人就細國都易玩
冇人冇地先自虐
今集好玩喎,要捱過初期,一定要搞好外交同靠會戰以小勝多
有冇巴打試過switch推唔推得郁?會唔會又窒又彈驚
會戰玩得多好厭,暫時睇只係玩走位同兵數,戰法效果無咁明顯,創造某啲戰法雖然屈,但有唔同配搭玩

總體呢代複雜左、難打左,但自由度無咁大,反而可能無咁耐玩
革新打仗爽到
同之前一樣咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞