信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
佢今個save唔知點解唔打齋藤走去打六角
同埋每次得弱威風
可能要重新開過新save
威風強弱係計對面部隊數
要比時間“對家”集結部隊。

出陣,
跟住shift+左掣拖動 選擇部隊,
shift+左點擊可以選擇中途點,
set兩三自己城池做中途點 最後一點選擇要攻擊既城池,
就可以來回跑等對方集結。
然後 手動合戰打爆佢地
(計一計時間,等集結得差唔多,call信長出去打頭陣都得)

一個威風中好過三個威風弱
都係玩初級輕鬆玩
依家識玩連會戰都唔打
人海戰術
一口氣all in滅十幾座城滅人地國
點滿軸站政策
一波攻勢三十萬兵
三星德川終於爆機
開局專心打武田
北条打過嚟就叫織田調停 呢個功能真係太屈
等人時最好善用國人眾
Call國人唔會食你糧草 同埋只要佢冇死兵就可以隨時再叫佢出動 叫兩隊國人打邊界對面就會出嚟趕 之後彈出彈入 冇糧就返去佢基地補 一日後又可以滿血出動 之後等埋你主力過黎同佢大決戰
呢個就進階技了

我記得有event叫國境爭議,呢個係手動模式
我開局成日玩調停
打鳩人之後食唔哂啲城
叫調停
回一回氣
再食過
大屈
只要搵條友keep住親善
就可以無限停戰
好似要盟國威信大過敵國或者唔少於十幾左右威信先得
呢個真係bug嚟
邊啲人會出現國境爭議 試過用另一個人做城主就唔會發生
調停下先
下一波就平定天下
屌一接近今川就比人調停點搞
大坂得嗰4格做本城廢到傻
攻擊佢地轉紅
紅左都照調停
本身想跟歷史行不過真係打極都推唔到不如北上打武田

強威風勁癲,仲諗住掃三四五個城,點知一掃就12個,本來信長13萬兵,呢次之後得返3萬
不過對戰佢得2萬3人打我4千,另外個7/8萬十幾隊兵比個風餘波殺晒,屈到癲

玩落終於知個大後方除左揾錢仲有咩用,後方啲兵可以遠距離all in 打人,佢就all in 出相應人數,十萬對我十萬南九州兵,但實際大名本隊四國出黎,夾件2打6得兩隊去前線同佢打,中間四國其他兵備用有咩事先再出,廢事比其他人打兩邊夾
玩甩槍?
係呀,都係想快啲每個劇本爆一次,唔係玩成個星期

同埋發覺如果對手都有馬槍就得高lv果個會出招,低lv 出去咁玩就自尋死路
https://shinsei.shiyo.info/joushu.html

有無人有試啲相性有無咩大分別?
可能我威信高
有陣時搞下官職
都未試過俾人罰停賽
第一次玩信長請教

1. 隨行軍糧係咪無得補?
有時想一次過攻幾座城打打下唔夠糧

2. 出兵打完城係咪要返去根據地先可以揀「返城」?
1. 冇

2. 可以直接揀回城,會係最近既城解散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞