信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
德川都係被人搞先轉左關東,

除非好似北宋南宋咁俾人打頂唔順先會搬都城
德川,遠江轉駿府,算係自身戰略,所以轉陣地

德川,駿府轉關東,唔係內部戰略理由轉移陣地,算被動改居城。係豐臣政權想切斷德川駿府地方實力,再通過關東地方派系削弱德川。

豐臣政權發跡基本上維持係近畿,姬路城轉大阪算係 主動改居城
有無巴打分享心得應該點開始去投入隻game
零日本史認識
而家玩緊第一個劇本係角落位搵D得1個城同幾個武將既開局, 慢慢熟習緊個系統
我都係玩魔獸識多左日本戰國史
之後玩信長發現啲歷史幾好睇
跟住就變左集集都玩
仲會睇下啲戰國漫畫
有一套叫戰國 好撚好睇
以信長其中一個手下做角度講番成個歷史
不過最後嗰輯無翻譯 本身又唔識日文 好想睇埋結局

講番隻game
一開始都係玩信長起家啦
揀初級享受下劇情先
話哂都係主角
本身實力都唔弱 佢手下武將都好多出名 能力高
例如木下秀吉(=豐臣秀吉)明智光秀 柴田勝家
又有好多出名事件
你可以試下完成哂佢做目標先
其實唔同劇本好多都係圍繞信長啲大事件
由信長出世玩到佢死都得
玩緊嗰陣都睇下其他勢力啲風聞 睇下有無啲咩勢力想深入了解
今集都多左好多歷史事件

除左信長之外都有下面呢啲勢力出名啲
信長附近勢力:淺井 朝倉 德川 足利 今川
四國:長宗 三好
甲洲至關東:武田 上衫 北條 真田 佐竹 伊達 最上
中國地區出名:毛利 大內 尼子
九洲:島津 大友
全部都有好多大事件
一開始玩係記人名辛苦啲
玩玩下就會熟嫁啦
之後先揀個鍾意既勢力挑戰下中級上級
Lm
今代有個改進(上代大志冇玩)

右上角有本書仔,會有唔同歷史事件 同埋 觸發條件,跟住試下觸發事件,都係一種玩法。

統一九州
繼續打天下
有冇巴打會用ps黎玩
我咪係囉

九州大佬收𡃁
多謝爸打用心分享,咁等我開信長玩先
準備吞食毛利家
呢啲game初玩要揀大勢力
雖然我諗正路玩開野望初揀都可能係60年信長
但冇玩過同類game嘅好易因為勢力細俾人圍死
後少少年代又未係包圍網果啲劇本嘅信長會易啲
瀨戶內海既航道真係好膠,冇得直航入近畿
唔會好難控制咩
今代初級難度都唔簡單,

武將有職級,有D指令要有 “高職級武將(部將/家老/宿老)” 先做到(外交/發布政策)冇咁容易玩
玩熟左ok既
依家識用快捷鍵拉鏡頭同埋一次過點幾隊兵
只能講暗榮啲野越黎越唔細膩
以佢而家嘅實力學p社啲野絕對冇可能
相反ck可以輕易模擬出戰國常有嘅下剋上
野望仲未做到呢個效果要靠指定event trigger
有冇人知軍團出兵既條件係咩
我用明智做軍團長,比20萬兵佢
叫佢打長宗我部6萬兵
結果成5年都無出過兵
唔會話信長一定要抄/學CK / total war,始終遊戲既目標唔同 (信長可能多少少歷史劇元素)

另外,PI/CK好多都要靠DLC做後續更新/改進/增加玩法

但是,好似之前D巴打所講,系列已經推出咁多代,點都有D元素可以累積落黎,而唔係下下都大破大立。

而且,明明好多元素,前幾代已經做到,仲要歷史還原,然後又cut曬。道路/築城/包圍網 之類冇曬。
唔好話信長
其實暗榮d game都係哂
無雙又係,三國志又係
佢每集一定cut走上集好個d
然後下集一定又比d唔好既你,一係比d唔比d
係幾撚煩
其實n年前蒼天錄已經做到類似既野,不過暗榮冇能力將近幾代既好野合埋一齊係真
唔會出架,建議你前線手控,後面既就軍團種田算
有冇set方針
個軍團系統整黎冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞