信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
有bug,我用德川,佢比我打返去甲斐都仲可以觸發到攞埋我個二俁
低成本派官職外交,變相就唔太好玩
係咪有備戰bug?
全日本對北條

好難唔輸
柳生家個堆叫有啲用
打爆E 達全地圖之後

依家左玩長宗 一開波要同三好同盟先發展到 如果唔係佢狂派兵打你 等織田擴張到近三好同三好打 就夾織田收埋三好皮

依家玩左4x 年 收左毛利同織田皮

依家基本上無對手 玩到三官職就完左佢算
咩叫備戰bug

Btw 見有個軍備日數係咩黎
係 好撚on9
我德川同上杉夾份打到武田仆街
屌佢老尾無啦啦要送座城比佢
轉頭即刻拎返

28年最煩應該係中國四國要委任行軍
轉領地前又要改內政
攻略目標>準備城
日數夠就會有出擊音效
城上面有舊火,會加攻防同帶糧
不過準備緊同埋有火果時果個城唔識自動起野
終於打爆,開新武將玩斎藤家,娶完帰蝶做一門就自己做家主
食晒美濃附近同埋信長d小勢力極速壯大
因為無左信長應該斷左好多事件,武田今川北條三家婚姻同盟到天荒地老,變相北條家只可以向東北發展唔駛理

會戰個威風太勁,試過同今川打一下強爆風今川全部軍隊被風吹走晒,成個勢力d 兵清0,仲要個城原封不動咁送俾你,唔駛打到殘拆晒d設施先拎到
同埋威風強度都同部隊數有關,試過4隊打8隊之類,但佢地8隊大部份都係一、二百兵仔掂一下就死,打贏都可以有威風(強)

根據地係稻葉山城,後期開始唔係幾打到東北同九州地方,所以都係委任軍團自動打
軍團要用支援,例如玩家有2個軍團,每個軍團20萬兵,各自委任佢地都唔會打30萬兵既敵人
但如果軍團A支援軍團B,軍團B委任既話,佢地就會識得聯合40萬兵去打人

成個流程最後打稱霸九州既島津家最難打,因為中國地區d城又疏又細,委任AI打佢地只會一隊一隊咁去送頭唔識集合。由四國過海又係遠,就算升滿隨身糧都會見d兵上到岸打幾野就無晒糧自己死

總結黎講都花左唔少時間統一全國,所以順便打上黎9up下
不過我記得以前打三國志打爆都會有d 年表講玩家做過d 乜,而家好似無 d 咁既野,就咁統一完睇片幾空虛
你打爆第幾次了
島津入近畿打左我兩日前線全程手動
軍團嗰到學到野
第一次玩未摸熟系統開局唔滿意所以重玩左一次,只係爆左一次
開荒手動玩好玩d,有時可以又幫下其他大名
因為北條太勁,同武田夾埋一齊打長尾打到謙信未改名就差唔多亡國,我要係咁打武田先保得住長尾家
之後和平吸收埋長尾家有得用謙信打人
以為你通全國統一先再開
我覺得打入關東比九州東征算易
關東外都算多大城同比較密
第一次玩信長元服都係清洲農兵兩邊同時開戰線
同左武田同盟,北條又唔打出黎慢慢玩
打到江戶都只係出左3輪兵
反而中國四國真係行到死,一攞新城就要委任起行軍谷高石
我比我個島津save你破居
教你整左內政先打人又唔學
50幾城 2百90武將都唔夠人用 開新局玩無限壽命算
要搵高政治做親信係咁農
新城塞爆人俾佢地開地
頭先試左武田lv10馬,屈到爆
有時啲軍團長好似食左屎咁有兩三倍兵力優勢都唔打我指定嘅城
部將以上可以一人睇幾格,求其塞滿佢就算
D事件有條件,可以check,剔齊格仔就會發生
我用織田,朝倉都未滅無緣無故發生手取川之戰
https://www.gamecity.com.tw/shinsei/fight.html

“在整飭軍備期間,領地的發展會暫時停滯。因此從長期戰略的觀點來看,玩家必須考慮如何在軍事及內政兩方面取得平衡。”

冇錯,備戰指令 就會停 內政行動

另外,可以睇D武將既行動: “城資訊”->左下角“武將” -> 第二欄“行動” -> "領內行動“。

你就會見到平時有領地既代官會”巡視領地/控制聚落“,進入戰備狀態就會”軍備中“
有得過lv5?我以為5級就最高…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞