信長之野望・新生

1001 回覆
28 Like 7 Dislike
噤即係同盟完就要去即刻派人去準備定下年同盟個數
1553最上義守開局,一直同上杉同盟,好似用咗十幾年先統一羽州,本身唔夠伊達打,但佢同北條個同盟散咗,俾我同北條夾擊,跟住先係惡夢開始
我屌你老母北條真係勁到太撚誇張,下下30萬咁車過嚟,d城又厚又多兵,
不過轉返諗,佢全軍傾出,你失一座城,但都可以偷返佢一兩座城,打會戰都唔洗惜才,捉到咩人都斬
每年就係咁打下大會戰,佢屌我一座城,我又屌返佢一座城咁,打咗30年,喺1598年,我終於滅咗北條,跟手望下我下一個對手,織田,見到佢十幾團3萬嘅隊打緊月山富田城,我放棄了
第一個SAVE 30年 先出到九州 食左毛利一半城 再望下信長d城 我關閉遊戲了
近代創造真係最好
整埋起義/謀反呢類後期遊戲性會再高好多
始終大戰略game,戰役唔洗好似total war做得咁仔細
學下p社呀嘛
P社整左隻sengoku由應仁之亂打起
做細粒大名勁撚難玩
我初級1553用伊達晴宗都係差唔多,一開始就比北條係咁打,由6萬兵之後佢每次都派更多兵
最多嗰次去到22萬
之後同上杉同盟同搵到機會同北條親善婚姻結盟
先慢慢食到奧羽啲小勢力
到1594年統一東北之後毀約打北條
但打完北條織田家勢力滲透到西國四國同武田
之前同織田家結咗盟
只可以同佢鬥快瓜分武田,盡量食武田啲地
食完之後就唔知點打
啲人一個月可以死10個
呢代要趕時間咁玩
初級出到6萬打你都應該玩左幾年?

同埋呢代玩東北一定要向下打
東北堆傻西城拎完同冇拎冇分別
夠威望從屬等吸收就得
第一次玩信長懵盛盛咩都唔知
冇估到初級嘅北條都咁癲
我通常派隊戰狼300手控打佢d郡仔,佢會全城傾巢而出趕你走,佢差唔多到你就退後,等佢一行開又再佔過,不停彈出彈入,佢座城冇糧你就可以打佢。
至於佢征討你,佢打你上路,你就食佢下路,之後起晒箭塔,佢下次侵攻一定係打返你上次食佢嗰座城的,盡量拖延時間,又再食返佢另一座城,處死晒佢d勁人就會易打少少
大約熟左個系統
直接玩上級
享受下正版北條就會識玩隻GAME
其實識搞內政平衡好快發到圍
我覺得要識揀進攻目標
打錯邊就好煩
起野真係好隨心
某程度上本城都唔會起到D乜
接近唔會有閒錢用
到有閒錢用個本城都唔洗起野
same轉左去玩北海度又俾伊達輪大米,勁難玩
內政,唔好係咁換城主/領主/發展計劃,一換人就建築進度冇曬。

跟住要識分內政城/進軍城。

用母衣眾+本城+代官,谷起D一線將領既身份等級。用放侍大將出去做城主,其實升得好慢,起碼部將控3地,先會正常少少
島津某程度仲衰過伊達,強化版松前藩黎
咩年代先。我玩安東 大浦都比e達阻住。西進唔到
呢代玩太入嘅東北大名=折磨自己加唔會羸到
比盡個位置,最上/伊達已經好難玩
北條招技真係太唔平衡
前期主力起內政搵錢,搵攏國人、開晒基本政策、同用黎搬竇,中後期先起遠征設施

玩熟左就可快攻,攻到連侍大將都升唔切做城主、距離遠左、兵多都變左無用,主要用隊伍數量圍死對手,兵力有一支本隊就夠,唔好等滿兵滿糧先出動,一返城應該已經回到三四千就可以出,出陣引晒對方主力國人出黎,一去到前線就合戰威風,掃咁兩三個城差唔多死/無糧,就交比其他隊慢慢蟻多摟死象,如果一開波種田到2046先出征就好難玩,威風左佢其他城都一加就幾百兵好難攻陷
唔知係唔係我群雄打太快
武田清晒東面打緊入尾張美濃都打唔到一次強威風
比盡中
呢章班人唔識結盟,打得快佢就發唔大,4年可以臣屬晒全國大名,但唔知點解好難從屬吸收佢地,等左廿年都唔到80城,要手動解除逐個吞

btw 呢廿年無聊起晒啲加糧倉、政策,一隊可以有300零日隨身糧可以由京都行到去九州,但都仲未去到北海道,不過真係好爽,更加顯示無得補糧真係好on9
要有巧言技能既人係主城,先會提議你吞拼從屬
開咗個新局玩1553龍造寺,閂晒歷史事件,大友就好似一隻免費雞咁,俾我,毛利,島津輪住姦

不過今集武將屬性差好強烈,島津一族勁到癲,就算龍造寺隆信/鍋島直茂都輕鬆俾義弘屌打,同埋九州真係太少武將,加埋隨身糧系統,我諗西進都唔容易,可能又係打到近畿已經係今川/織田天下
唔講北條的話,其實幾貼近史實,羽州基本上係一直冇得發圍,打個郡仔都搞好耐
津輕家用左4年幾終於食左南部安東 快攻最上打到橫手城
但係出兵一次要兩個幾月先上到前線 要用一萬調本城
織田打到春日山已經同盟左織田 等多兩年就本能寺睇吓有無機會返盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞