二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
襯工作無咁忙,繼續推介

動物主題基本上係吸引唔少玩家的主題,特別係女玩家,我女朋友基本上係大愛動物主題 所以來緊既呢一隻都係動物主題的作品,難度比Splendor、花磚等高,係一隻用動物包裝的策略入坑遊戲,有唔少可計算的位置。

農家樂二人版 (Agricola: All Creatures Big and Small),由經典遊戲農家樂簡化成的只限二人的作品,遊戲時間大約三十分鐘,教學時間大約二十分鐘,極少量的文字需求,市價應該係大約二百至三百大元。根據BGG的難度,大約2.35/5,明顯較早前推介的遊戲高。

遊戲的玩法基本上的玩法唔難,遊戲共八輪,每輪每人有三個動作,包括領取資源、購買建築物/圍欄、擺放建築物/圍欄、領取動物、領取土地加成的飼料倉、額外版圖和搶先發玩家圖案 而係每輪之間,動物係會交配,生出更多的動物(獲得紅利) 而無拎的資源位置,會累積更多的資源。在遊戲結束時,玩家需要計算建築物得分、動物得分、動物紅利得分和特殊得分等,較高得分者獲勝。

由咁多的計分方式,大家就會知道遊戲其中一個精彩的地方就係充滿對奕味道,整局只有二十四個行動,玩家需比併二十四個行動的效率。在過程中,玩家又可以透過搶頭家,霸位置等方式阻撓玩家的發展,又可能要估算對方的方向,適時避開衡突,博取更高分數,簡單黎講,互動性高

另外,遊戲的另一精彩地方就係動物主題,除左有動物meeple,玩家要放置動物,亦要計算動物的交配數量,預留農場容量生更多的小動物 亦有不時遷移動物,預留空間擺放其他動物(生到唔想生) 最後,遊戲的容錯程度低,資源行動空間容量都非常緊拙,考驗玩家的腦力

如果對方呢隻遊戲都接受到 基本上可以同佢試更多策略遊戲了,亦代表佢地已經接近成功入坑了

P.S. 大家可以試下計到盡咁同對手玩,鞭死對手,係對象入坑前推對手出坑
7 wonder duel 同花見之路
二人梗係要有carcassonne
真,tile placement玩家推介之選,但我同女友試完,入埋expansion之後賣咗
終於同老婆試左火星 睇黎佢幾鐘意 遲吓可以開埋啲expansions
試埋Ark Nova啦咁係時候,佢應該岩玩
Btw,有無加expansion令個時間可以短d?
暫時未加prelude 我連base game啲企業卡都未加落去 有排玩
Ark nova真係要等等了 年尾重有everdell黎緊
加埋呢隻,混合咁試下都無所謂啦,Everdell可能真係有排
繼續推下坑

大家可能推坑推到七七八八,想推坑玩深少少、策略較多、遊戲時間較長和重玩性較高的桌遊。策略遊戲好玩的作品比比皆是,但要吸引初入門玩家就可能要用心少少選擇 用精美的配件,有趣的內容可能較易打動佢地的心

石器時代 (Stone Age),經典的桌遊作品,在2018年已推出十周年版本。遊戲時間大約 60 - 90分鐘,教學時間大約20分鐘,完全無文字需求。入手可能少少困難,市價較貴,十周年中文版可能要四百幾大元 根據BGG的難度,大約2.31/5。

遊戲玩法好簡單,玩家起手會有5個人仔,輪流擺放工人,按自己的策略擺放到不同位置,例如糧倉、拎兩個人生多一個人(Maximum有10個人仔)、拎工具、開探不同的資源、拎食物、砌屋和換文明卡。玩家需要透過文明卡的得分加乘,加上屋仔的分數再加上資源的分數去換取最高的分數。

呢個遊戲有唔少有趣的地方:
1)需要處理人仔的糧食,每回合每個人都要食一個糧食,生得愈多人,人多當然好辦事,但你都要確保佢地有糧出,唔係佢地會食你的資源或者你需要扣分

2)開探資源/資源的方式:遊戲主要是透過擲骰決定玩家獲得資源的數目,而擺放的人數就決定可以擲幾多粒骰。舉例:木的數目是總骰點除三,金的數目是總骰點除六,食物就係總骰點除二。所以擺得多人,都唔等於你可以拎得多,要平衡風險 而考驗骰運,都係遊戲的歡樂位。(下圖係我的真人真事

3)玩家的互動性高,因為基本上大部分的位置都是人地擺,你就唔可以擺或者唔可以擺咁多 所以遊戲的過程要時刻留意對手的行為,必要時考慮卡位或調動自己的行動順序,最多效益地發展。(二人遊戲/三人遊戲有規則會減少開放的位置,增加互動)

4)配件精美,當然比較KS或者較新的棋,配件唔算好精美啦但係資源的TOKEN尚算精美,而Meeple亦有男有女,有唔同的畫,玩落都算幾吸引

不過,遊戲始終都係講骰運,有部分玩家可能覺得唔公平,但係遊戲都有方法減少骰運的影響(可以用工具調整骰點),呢個難度黎講,骰運都算平衡得幾好。

另外,有人可能會投訴先發玩家存在優勢,但遊戲的得分路線多元,總會行其他路線可以追到既 最後,老手新手存在一定差異,盡情鞭死D新手就得

P.S. 千其唔好用個骰兜,唔知點解勁臭
可以先試prelude同venus先
槍街間game鋪正版翻版都有
唔建議

如果知道想買咩就上網訂
或者其他樓上鋪有好多選擇
旺角百寶利上面有幾間
觀塘地鐵站附近都有幾間
呢度公海我無謂幫人賣廣告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞