二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
個list 最啱應該係7WD
睇對家副牌去扣牌

對決類有raptor, unmatched都玩過,兩隻都係控制角色喺版圖移動, 抽手牌鬥大細,發動技能

上面講嘅radlands都有興趣,唔知會唔會出中文版
收到! 如果買咗再上嚟feedback先
我哋會堅持玩落去的!相信呢個都係樓主繼續推坑嘅動力
KS? 唔明
你意思係嗰個大盒擴充包連埋所有嘢?
kickstarter
https://www.kickstarter.com/projects/1172937197/star-realms-rise-of-empire?ref=discovery&term=star%20realms

佢有個新既legacy pack, 玩完都可以用返落以前d set到,同埋佢add on可以買返以前d pack
呢隻超好玩,簡單易上手拉扯感強,比得上7wd
KS意思係Kickstarter ,姐係集資未製造的棋,一般會靚啲平啲送多啲野,但好耐先收到(一兩年)

應該唔適合你的情況了,你可以普通買住棋先,之後再慢慢入KS的坑

Star realms亦建議淨買Core set試起,啱再添食
啱英文真係建議試埋Radlands,因為Amazon免運費都三百幾蚊
lm
Oceans同The Isle of Cats既話二人都好玩
另外有無人都鐘意玩劇本例如山中同Dead of Winter
呢個post 正,愈睇愈多野想買

我同女友都係剛入坑無耐,亂咁試左 radlands, castle of burgundy 同 puerto rico。幾好weekend kill time 一流。

靜靜雞又amazon買左幾隻,貨到應該俾人屌
你玩開啲深啲嘅棋,驚唔驚玩番啲簡單野覺得太輕鬆

不過你的情況,推介你望下7wonders Duel,Everdell,Lost ruins of arnak,活在當下
同埋石器時代都應該啱洗 我同女友宜家都大愛佢
佢對radlands 興趣冇咁大,話另外兩隻可以hea住玩.

7wd 係其中一隻等貨到,仲買左arkham horror, tiny epic dungeons 同 jaws of lions…..同埋 marvel dice throne. 放血
呢啲我女友好唔啱,我女友鐘意玩Tile placement,或者跑分,機制有趣,配件靚,主題吸引嘅桌遊

RPG佢好一般
捉你好運,希望你入果啲佢啱玩
Haha 有d 我有問佢有冇興趣既,rpg 佢話好似好得意可以試下,我驚教唔明佢玩姐
咁同佢試Jaws of the lion,再用marvel dice throne kill time marvel dice throne我都有入
先*
會唔會玩次tiny epic dungeons 先等佢大約知大盒會係點好d. 我都期待玩marvel dice throne. 易玩唔太駛用腦
我會建議Jaws of the lion,因為佢有神級的五關教學關,比你循序漸進咁學,知有咩要留意

會唔會有人想知下呢隻,整個番外篇
呢隻覺得好悶,base game每個角色玩左一次就放左
叫得番外篇,醉翁之意不在酒啦
https://youtu.be/FAKQ-jVzk0A

希望玩開桌遊的巴絲打都支持下
lm支持
disney 咁多IP, 個theme其實幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞