二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
Mr. Jack
不過玩親jack都好難贏
不過外國好似有啲癲佬研究過,Duel 起手(First player)係大啲機會贏,所以一入就要入埋expansion
不過我自己都未入
之前試過2個玩火星都好玩
但好易一面倒
睇呢個po前咁啱買左,送緊香港,玩完話你地知
Board game識英文一律建議上Amazon買,平過樓上舖好多

二人遊戲7 wonders duel真係無得輸
如果中意睇字可以玩Sherlock Holmes consulting detective
玩完好似睇左本小說咁
Pantheon似得入,新個隻未試過,聽講評價一般
火星呢啲暫時都太advanced了,玩到都唔洗推坑
女朋友麻麻地推理遊戲,所以無入
好彩老婆鐘意玩要諗嘅驚 唔鐘意打打殺殺
近排都係玩lost ruins of arnak 多
輕啲嘅有爆炸貓同電梯前等等
呢個weekend開火星
不過火星對比之下,更推薦Ark nova,女友更愛,火星賣左了
Lost Ruins係我女友的top1(加expansion
Ark nova係唔係比火星要再複雜啲
Arnak都諗住遲啲會入埋expansion 用鳥鴉可以一個盒裝晒好正
Ark Nova會再複雜d,始終佢又係跑雙得分軌(收入同名聲),簡Action之餘又要同時考慮Action Power,又有Tile-placement。但玩落覺得佢貼theme,女朋友和我的感覺來講,玩落smooth過、自然過和開心過玩火星。玩過火星,學Ark Nova只係兩三個鐘頭既事,遊玩時間可能短過火星
所以純粹係覺得ark nova好玩啲
但遊玩時間短過火星我有啲驚訝
Ark nova黎講會唔會需要睇好多字? 定係都係象形文字居多
又唔係,Ark Nova的確係複雜啲,元素豐富啲,但我覺得啲野係幾圍繞到主題,感覺係充實咗個遊戲,玩落都易理解,有趣的

都係同火星一樣要睇卡文字,但啲英文唔難理解啦
明白 感謝巴打解答
呢兩日工作繁忙,襯得閒寫番篇繼續推坑先

如果想再玩再難D,策略味道更深的桌遊,可以留意稍後的帖文。

好多時推坑都會遇到,對象可能(暫時)唔想/未想玩更難的桌遊,係呢啲時候,就可以同佢玩多啲輕鬆的桌遊

Cubirds (方鳥),呢隻可能係比較少人認識的桌遊,或者唔少師兄係網上玩過,但未見過佢的真身。遊戲支援2-5人,遊戲無文字要求。價錢大約一百大元。入手難度稍高,英文版可能較易,但最近印象中有舖頭賣緊中文版。教學時間5-10分鐘,遊戲時間大約30分鐘,視乎人數而定。

遊戲玩法好簡單,玩家需要最快儲7款雀,每款1隻 或 3款雀,每款3隻。玩家需要好似黑白棋咁,打出手上的其中一款隻到四行公家池的是但一行,打完之後,就拎起中間夾住的所有雀上手。如無法食雀,就可以自由選擇由牌堆抽兩隻。當手上的任何一款雀達到指定的數目,就可以收藏1/2隻。

遊戲的雀仔卡非常得意,因為d雀仔全部都係pixel雀,而每款雀唔同卡都有唔同的設計,非常得意,吸引新手/初接觸的人士 同時,當進行二人遊戲時,除了要考慮一來一往的互動外(因為你出有機會被食曬),亦可以透過打曬手牌,逼大家重新洗牌去改變戰局 最後,玩家亦要適時改變戰術,選擇另一路向的勝利方式,以效率取勝。

而且,遊戲存在運氣成分,可以推近玩家之間的差距。不過,呢個遊戲重有重玩,期待大家大大力鞭死對手

多人遊戲時,Cubirds亦係唔錯過場遊戲的選擇。

P.S. 佢係女友的All-time-favourite
整理下先
Jaipur #5
Lost Cities #14
神探緝凶 FUGITIVE #23
拼布藝術 Patchwork #45
Cascadia #67
Star Realms 星域奇航 #68
花磚物語 AZUL #100
羊駝山谷 Llamaland #118
Splendor #131
Cubirds 方鳥 #165
睇落ark nova同cascadia玩法好似有啲相似
但我見ark nova只推薦2個人玩?cascadia就3~4人玩都推薦?
唔似呀,差好遠的,Ark Nova的難度是3.71/5,係主要玩安排action power做唔同的動作,主要係打卡牌,每張卡牌都有唔同能力/要求/分數等等,再配合tile placement,搶單等等,你當好似要買卡又要遊戲王打卡又要擺人仔又要跑分又要拼圖,Cascadia就只係一隻拼圖加擺token計分的遊戲,兩件事差好遠 Ark Nova講緊學得識都可能要兩個鐘頭 Cascadia大約15分鐘都一定識玩

不過多謝巴打你咁留意討論,希望幫到你,係咪對動物主題有興趣?
有無d 2人rpg /迷官/打怪介紹?
之前玩過one deck dungeon ,詭鎮 ,寒冬 都幾啱口味
tiny epic dungeon?
見amazon呢排減到$200,覺得算幾抵
有2手就入2手,但見親都好快畀人搶曬
聽講隻game都幾challenging
Gloomhaven?
好 我睇睇, 之前都聽過呢隻, 睇下amazon 仲有無其他。

一次過免運
呢次一入手就好貴 , 驚女朋友玩兩玩就放棄
玩開7 wonders duel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞