二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
有冇興趣留意下Everdell呢
女朋友玩開重策 有咩二人桌遊介紹
ark nova 雖然佢係1-4人,但2人玩係最好體驗
同意Ark Nova,但玩得重棋,相信師兄都唔少自己心水
要新定舊先?新棋既話,近掛最好玩個隻 應該係卡內基
多謝介紹 下次去試下先
Spirit island
pax renaissance, troyes
兩隻都係互動性高同較tactical.第一隻較難學
都係玩啲舊棋,農家樂,TM,火星,水壩個啲咋
唔知有冇人講過?新手想試game又搵唔到腳可以上boardgameArena個網玩下,同frd再搭外面人玩又得
試真先買番嚟都唔遲
佢啲 game我覺得都8-9成齊
都係我女友的All time fav
不過我覺得3-4人好玩啲
卡內基我自己都J咗,但未玩
好耐無動筆了,多謝又有人睇下呢個Post

見唔少人已經入左坑,又介紹多一副成為Gamer的入門作品,畫功配件接近無得輸,喺桌遊之中其中一副非常igable的桌遊,唔玩得都好睇得的桌遊

但係必須要強調,除非你同你的棋友有接觸過卡牌遊戲,或類似的東西,否則未必太建議作為第一隻選擇的作品

Everdell 仙境幽谷,遊戲支援人數是一至四人,不只限二人,玩家投票的最佳人數為三人。教學時間大約十五至二十分鐘,而遊戲時間大約一個半小時以內。根據BGG的資源,遊戲的複雜程度 2.81/5。而遊戲的好評不少,獲獎連連,而排名非常高,Overall 30,Strategy 34,Family 4。不過中文版的遊戲入手可能有少少困難,較推薦英文版,因為最新即將推出的遊戲擴充尚未有中文版的消息,再加上中文版真係的確有少少難入手。

遊戲主要的內容是講述一班在永恆幽谷的動物,建立自己的村落,動物們要去採集材料,興建建築物,完成特別的節慶活動。遊戲的機制是工人放置加上卡牌管理的遊戲

遊戲精彩的地方,你睇圖都會見到,配件非常精美,主題大眾向,玩落亦有投入感。即使遊戲主要的機制是卡牌遊戲,都唔會嚇怕一眾的女士。同時,遊戲亦能不錯地融合工人放置、手牌管理、打出卡牌的機制。玩家在遊戲亦有一定的操作空間,思考的位置,例如玩家可以透過打出手牌,製造Combo同建立Engine、亦可以透過控制自己,以及預判對手轉換季節,釋放工人的時間,繼而做出自己希望達到的目標。同時,遊戲提供競速的公家任務,玩家需要考慮預判對手的策略,再決定是否競爭某一任務單。而遊戲的互動除競速外,玩家亦可以利用卡牌影響對手的出牌(例如破壞一建築物)、或放置工人到對手的建築物,搶佔對手的可用功能,影響對手的部署。

不過即使係有互動的元素,相關的比例不算太多,比較是自己玩自己。另外,遊戲需要較大的桌面,否則未能放置非常浮誇的樹和相關的組件。

遊戲的Full Expansion,坦白講,我自己都好期待
(可以留意下以下呢條片)
https://www.youtube.com/watch?v=1Hd6kKE_u00

呢類的卡牌遊戲,非常建議你地屠爆你的對手。
難啲喎star realms 中文版 雙色個堆都冇出中文版 真係想玩建議追英文版 雖然star realms 真係一隻性價比相對低既game
利申back左新ks
有冇啲會驚/緊張嘅2人game推介?
好似幾正,鐘意啲有政治嘅game
Code name有2人版
我覺得2人重玩率唔算高,應該好快就會賣咗佢
pandemic咁差咩冇人提,我覺得幾好玩但係合作game嚟,我都係鐘意對弈多啲
最近啱啱入左Star Realms, 等緊送貨, 可唔可以了解下點解話佢性價比低

有冇人玩過呢個?我對個題材有興趣但睇review話好複雜,係咪真係好複雜?
同左女朋友試玩一兩場,佢都幾鐘意因為美術
可以試吓wingspan女朋友話啲雀仔好得意又可以成班人玩,毒L自己玩都得,不過唔平
如果base game既話就ok抵既 百零蚊輕鬆玩
但佢後面一包加10張卡已經幾十蚊 同埋對個遊戲變化唔大 唔會多左啲策略或者深度 比較值得買既係 frontier
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞