二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
好多都好好玩架,最出名應該係Twilight Struggle,不過要搵到棋友唔易
bruce lee 已經絕左版了唔好太有期望,jurassic park 啱啱先出貨應該重有機會,有啲香港bg 舖都有
想問下有啲卡效寫
「回合開始時,戰士地點不同,此卡數值變5」
(唔記得實際寫咩)

呢張野其實即係點?
因為佢係攻守兼備卡, 係咪防禦都可以用?
係咪指隨從同主角企唔同色嘅格就變5
所以有陣時我搵棋,自己習慣都係留意2-4人的棋,再去搵Great for 2 或者 Recommended for 2,好少有Best for 2

當然有啦,好似Great Austria Hotel
好棋友係重點
mark低search下先
我都幾相信我女友唔會陪我玩Twilight Struggle
我bf會嘅,但再搵多2個玩4人game就難,之前玩過幾次,啲fd嫌唔想用腦
介紹住一副適合2-4人的kill time遊戲比你先

相信呢兩年入坑的師兄都一定會認識呢隻遊戲,由Bg Port的Ross哥力推和發掘的桌遊,最後仲提名埋德國桌遊獎,只係拎唔到大獎

Scout,支援2-5人的遊戲,根據BGG的資料,遊戲複雜度大約1.32/5,教學時間5分鐘,遊戲時間大約10-15分鐘一鋪,但基本上可以玩成晚都得 我同我女友加佢長老試過玩左成晚。遊戲完全無文字需求,只有英文版。新版(上)同舊版(下)只係art work上的分別,我個人比較鐘意新版。遊戲價錢大約二百大元,搵唔到的話,去二手區可能都會收到一副番來玩。

遊戲的玩法好簡單,只係輪流出牌。當一位玩家出曬牌後,該局就會結束,計算分數。而出牌的方式基本上係鬥多牌數,食倒上一個牌組,出法只有單支、順子(連續Number)或 同一數字的Grouping(e.g. 222),在同一牌數下,Grouping會較順子大。如果無法出牌的時候,玩家可以考慮從上一位的出牌中抽取最左或最右的其中一隻,再攝入自己的牌組,但被抽牌的玩家會同時獲得一分。

遊戲最精彩的地方,就係玩法簡單,似鋤Dee,但又為呢個遊戲增加左變化和策略成分例如,玩家的手牌是唔可以再排序的,拎起手如何,副牌就係如何,而牌有上下兩面,遊戲容許玩家可以在出牌前選擇玩上面數字,或下面數字的一整面。另外,玩家是可以唔出牌,執人地的牌,所以玩家是可以考慮做牌,再整副打出,秒殺人地

不過,拎牌的同時,會令人地拎分,又有可能令遊戲結束(如果有玩家出完,一圈都無人出牌,遊戲都會結束),令遊戲增加唔少思考的位置。就算是結牌的玩家,都唔一定係當局最高分

再加上新版遊戲好細副,配件美工尚算精美,是Kill Time必備的桌遊

不過始終佢都係有運氣成分,同埋二人遊戲只係Run到,玩落是一般的個人認為

手機出Post,見諒
櫃底仲有箱board game中學之後十年郁冇人同我玩
三國殺風聲 盗夢都市 富繞之城 牛頭王 狼人
Lm
我估你係問呢張卡:
Momentous Shift
Value: 3
During combat: If your fighter started this turn in a different space, this card's value is 5 instead.

由於佢係紫卡, 所以係可以用黎打人或者防守嘅

但要發到During combat個效果,
就要你打人個下同你開Turn個下嘅位置唔同, 即係要郁完再打先可以係5,
咁所以理論上人地打你, 都有可能變到5,
就係對方用左啲卡嘅效果郁過你隻人仔嘅位置, 再打你, 你就可以打出黎變5

另外再解釋埋Space同Zone先, Space係指地圖上一格格嘅位, Zone係指同一個顏色, 所以根據返英文原卡, 要滿足條件係要由一個格郁到去另一個格就可以, 而唔需要考慮個格嘅顏色

Bloody Mary就有一張係關Zone事可以變數值嘅卡:
Jump Scare
Value: 3
During combat: If Bloody Mary shares no zones with the space she started in this turn, this card's value is 6 instead.
留名
全部大圍多人game點夠人數玩
起碼要5-6人
講起多人game仲有隻阿瓦隆
好過狼人/三國殺
前排fb有人放 Bruce Lee

近排出中文版嘅twisted fables好似 unmatched, 強國designer
我懷疑我有去開過價, 不過可能太低, 對方回都冇回我

琴日去808都見到好多箱Twisted Fable嘅貨,
上去BGG睇, 難到去到2.94/5, 我估未係我嘅程度住
幾好玩的,心理戰為主。同unmatched 唔同,unmatched 係玩theme , ff 唔同世界觀嘅角色大亂戰易上手,爽快為主。

反轉寓言就係deck building , 要諗下咩時間買咩卡,同估對手心理戰,博下對手手牌差,睇下自己turn 攻定守
bgg 個難度參考下未算,bgg 只係計雜複度=rules 多唔多, 難唔難學,未必好用腦要好多策略
隻game咁多囡囡,對手又係女朋友
佢又般般unmatched, 秒pass
bgg 個難度應該係user 投票投出黎wo
啱,所以有啲未必係難學,有啲可能係需要的思考多啲 例如Brass。
隻Game啲女角咁少布, 巴打就算買到都分分鐘比人彈鐘
講開Unmatched, Twisted Fables
我搵搵下資料見到有另一隻叫Blood Rage又係2-4人玩

想問下有冇巴打同時有玩過呢3隻Game,
可以簡介下有咩相似同唔一樣之處
我無玩開呢類,但建議師兄又可以睇埋Ankh比較埋,因為Ankh同Blood Rage都係area control三部曲入邊
Bloodrage 簡單直接好多
鍾意玩直接衝突你會好like

ANKH策略深度高好多 同埋一買要買埋法老擴 個體驗先會好好多
玩得bloodrage 可以準備跳area control 既大火坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞