二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
如果大家唔介意英文/日文的巴打,可以考慮跟美馬/日馬入手,係個比較平嘅入game渠道,你搵下就會知價錢的差別了

同埋大家入坑後,如果唔啱玩,你都可以喺二手Group放番啲Game出去,不過都當然,一定會有啲折舊啦,同埋呢排多人賣棋可能比較難放,但暫時介紹的都係大路的棋,應該唔難搵人接手嘅,用少少錢當試多個興趣都好呀
其實都好sad,唔少人唔再玩桌遊的原因,可能真係因為誤交損友,或者無人引路

利申:介紹得的棋,全部都係曾經持有/現正持有
咁新手應該去邊間買穩陣d?唔想比錢買野都要受氣
上次去間舖頭我哋都係睇下有咩game 雖然係新手 但係我地都無問呢樣問果樣 主要係想睇多啲先 但係我哋攞起一隻game 佢就自己喺度介紹 最後可能見我哋睇來睇去就唔耐煩 而我哋最後其實係買左一隻game走 講真你做生意 唔通真係預個個客都係老手咩 新手其實代表係新客新商機 咁樣鬧啲客即係倒米 所以冇咩事我都唔想再返去買
廣華街地鋪 最大問題係賣 老翻 桌遊
想買GAME可以去桌遊頭post 望 或者Google 都已經有好多間選擇
我自己的建議反而係搵下自己想買咩棋先,再上網搵下,因為係香港買棋比較會遇到的困難,係間舖頭未必有,同埋價錢都各有高低

同埋店員都未必可以係好短時間了解你的需要再推介

香港好多棋舖,好易搵到,放心
硬係覺得boardgame始終都要3er+先好玩
2er變左好似零和咁
有時唔駛你自己好努力咁跑分
只專心guard到對面輸就得
都係跟機買你啱先講嗰啲,諗住同女朋友玩,對BG冇咩認識
買一兩副試下嚕
兩人桌遊的好處就係唔洗就朋友
又可以透過呢個渠道去維繫關係,創造愉快的回憶

當然二人遊戲有唔少都係博奕零和,但好處就係互動性高。不過有啲都會係跑分的同時,亦要制衡對方
但呢啲就唔會入門級了而有啲亦會係純跑分的。

不過二人的確會玩唔到有啲遊戲 有啲較大型的遊戲會適合人數較多一齊玩。所以在BGG呢個網入面,會有由玩家投票的recommend人數。即使佢盒寫適合的人數,玩落都未必啱feel
Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流
https://lih.kg/3060640

得閒黎討論下
可以睇多幾副再慢慢簡下,唔急啦,最重要啱玩
唔好意思ching,忘了回覆,基本上呢度一開始介紹的都係入門桌遊
留名先
屌,同我一鳩樣!仲話你唔放時間落去就唔好玩/買,心諗關你鳩事咩,阻撚住哂。
睇巴打你玩開個d
可以試埋splendor, 不過好撚大盒

如果想難dd又唔介意要睇字
可以試Dale of Merchants
我覺得好好玩,但就要開始睇字同複雜d, 因為每張卡有自己d能力
d卡好靚但個size好閪好難買套

另外welcome to the dungeon我覺得2個人都幾好玩,無乜字一鋪又快
搬一搬系列樓一D二人game 相關資料過黎

Top 10 疫情下兩個人都玩得好開心嘅Boardgame 桌遊
https://lih.kg/2944778

[桌遊直播重溫] 二人世界最佳桌遊(19Apr2022)
https://youtu.be/VCzRFb9lduI
第一個post係系列樓起源,夫子樓主介紹d game雖然都係二人啱玩不過都偏向大盒同經濟門檻高D,呢到樓主介紹個D會易收藏D荷包會舒服D

另外如果budget 有限嘅話可以入呢個二手group等下,基本上都係boardgame愛好者D人好錫game keep得幾好

https://www.facebook.com/groups/hk2ndbgsale/?ref=share
多謝咁多位的支持,有唔少人睇已經好開心 當然更加要多謝我老細的支持啦 係提完呢幾隻之後,我老細亦有棋希望我插隊推介俾大家

相信呢度有唔少的是巴打,希望推自己的另一半入坑,但係又望到上面的三隻桌遊都是對奕味道較濃,主題機制擔心女孩子未必玩得到。所以來緊會有幾隻,唔係我推坑的順序,但又是好適合大家順落去推坑的桌遊

在我同女友玩的經驗中,要吸引女孩子,在機制上,tile placement(版塊放置)一般都是比較唔錯,唔會死的選擇。簡單而言,你可以理解成拼圖的機制。一連幾集,會介紹兩三隻tile placement的遊戲比大家試下

第一隻要介紹的係一隻只限兩人的拼圖遊戲,拼布藝術 Patchwork,入手價錢大約二百大元,容易上手,無文字要求,十分鐘學完。根據BGG的難度,1.62/5。

遊戲的主題性唔強,所以就係度省略了。

遊戲主要的流程是兩位玩家,在公家的拼圖池,按既定的規則去購買拼圖,然後計分,主要是鬥填得滿自己的版圖。

玩家的收入是按已版圖上的玩家自己鈕扣而派發。而玩家的先後次序以及收入何時派發,主要是透過控制自己的計時器的棋子。棋子較後者,便是果一輪的玩家,而當棋子當過鈕扣圖案便會派發收入。

簡單來講,遊戲的精彩位置有幾個,
1:拼拼圖,將d拼圖轉來轉去
2:透過控制下一輪的玩家,令自己拎到/令人地拎唔到既定的拼圖(購買會移動拼圖池的標示物,影響下一位玩家);
3:在未來收入和現時收入之間的取捨:一般來講,較奇怪形狀/較少收入的版圖會較平,但要放棄之後的收入;
4:遊戲較美觀,尚算igable的遊戲。

遊戲的重玩度高,細細盒,非常適合大家試下對象對Tile - placement的口味。

最後呢,遊戲的作者是 Uwe Rosenberg,不少師兄會叫佢玫瑰山大師,佢係唔少經典作品的大師

購買指南:遊戲有唔同的版本,例如台灣版,情人節版(?),基本上都係大同小異,只係圖案唔同,可按喜好入手(當然個別可能已斷市)。但要留意,印象中好似有紙筆版,可能影響遊戲體驗。

多謝師兄
我有玩開呀,會同女友煲Ark Nova
係想俾d方向新手朋友(推人)入坑
Patchwork 首先你張枱要大到排到上面個圈出嚟先
靚就唔介意嫁啦(應該)
你女友肯開ark nova
通常未聽完rule已經可以收皮
講起靚就得,唔知樓主會唔會介紹花見小路D囡囡,同女朋友爭溝女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞