二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
利申先:我係Board Game素人,成日都會玩錯RULES,唔係專業玩家,接觸的桌遊一定不及大家咁多,各位師兄請見諒。

疫情下,可能大家都有唔少時間同自己的伴侶/朋友處於一個無咩野做的狀態,要不斷咁搵唔多的方式去消磨時間。而講親玩桌遊,大家又可能又只會諗起狼人殺、Avalon、一夜狼人等等的派對遊戲,絕對唔會考慮二人玩桌遊呢個選擇

正如有師兄都開過Post,其實桌遊係任何人數(包括一人)都適合的活動。在我角度而言,因為桌遊的性質,桌遊玩家在玩既時候會放底電話,專心玩遊戲,中間又有好多對話溝通的機會,係一個聯繫情誼,建立關係,好好的工具(可能我另類啦)。

基本上,宜家我同我的女朋友,每個星期六日都花費起碼半日的時間去玩唔同桌遊,而玩的桌遊複雜程度算係較高的程度(例:Ark Nova,大西鐵之路等等的遊戲),每局的遊戲時間可能係兩至三小時,玩完會頭爆果d。 其實,我女朋友係一兩年前,對桌遊的認識都停留係狼人殺的層面,我初初介紹我玩桌遊,佢心目中亦只係覺得我係一個毒撚

推坑絕對唔係一兩日、玩一兩副棋的事,亦危險處處 諗下諗下,就好希望開下Post,介紹下我同女朋友的入坑之路(有機會分享埋佢d朋友、同埋伯母的入坑之路),由我地接觸玩的第一副棋講起。強調番,呢個Post的方向唔係專業的遊戲評測,希望大家屌細力d,只係希望多d人接觸桌遊,等新入坑的有d購買/接觸的方向,亦了解番我推坑之路的中伏位。

不過要推坑,都要留意你對推坑的對象的興趣、耐性、專注/投入程度和情商,如果其中一樣缺乏,咁推坑的時間就要更小心了。

希望來緊的Post可以大家一齊吹下桌遊水,但係由於工作繁忙,同埋棋局繁多,有可能會出得比較慢
有冇咩新手game適合情侶入手?
有冇真。2-3人桌遊推介
G持
有個桌遊集中討論post 巴打都可以望下
來緊會一隻一隻按推坑次序介紹我同我女友(甚至伯母一家的桌遊)

第一隻想介紹的,就係齊普爾 Jaipur。市價印象中,大約二百大元。入手容易,但坊間有機會買到盜版。根據BGG的難度,大約是1.48/5。

玩桌遊的各位師兄絕對會認識呢隻只限二人桌遊的遊戲。遊戲大約十五分鐘一局,三盤兩勝制。呢款遊戲係一隻互動性高的卡牌遊戲,係一個貿易主題的遊戲,遊戲中各玩家需要作出不同的貿易決定,例如拎貨物,賣貨物等。

正如上圖所示,遊戲會一個公家的市場,兩位玩家會輪流作出行動。遊戲的規則簡單,但互動性高,例如你可以透過數手牌,做爛市,囤積商品的方式影響對方的決定,對方的對策亦會回力鏢式影響你的決定,而遊戲的運氣程度亦可以平衡玩家之間的實力差距。

遊戲細盒,美工尚算精美,無文字要求(可買英文版)女友玩完之後,覺得非常有趣(佢話美工都好有趣,好鐘意人樣公仔),是有一排都經常要開的遊戲。她認為,遊戲的好玩之處在於互動的策略,遊戲過程的計算不太煩瑣,有多種策略可供嘗試。

但要留意的是,如果推坑時,你發現對象實力有點兒差距,在重要決定時,可嘗試教授/提點對方,讓對方感受到遊戲的趣味,將佢地推落深坑。

購買提示:現時坊間有新版及舊版,入手時可考慮各版本的美工和贈送的配件
有無劇本殺介紹
兩個人都玩到咩
樓主唔止玩2人掛,有玩開avalon 果d
留名
劇本殺又真係無玩過 如果你話狼人殺呀果d身分遊戲,都有d可以試下
因為我班朋友,有d人唔係太prefer睇太多字(又加上有prefer睇英文),同埋未必好專注玩到太耐,所以就無特別試了。
Jaipur 真係好好玩, 同囡玩一流
起初以為佢運氣成份好重
邊個好彩天降撿到啲寶石就贏,
慢慢發現就唔應該一次拎咁多駱駝比人有機會天降寶石
起手淨賣1個商品搶bonus, 愈玩落去大家既戰術策略都愈勁, 隻game更加好玩

7成技術 3成運氣, 唔洗次次贏到女友搞到佢嬲嬲豬
同埋個分每次都會好接近, 等囡囡有種差少少就贏你果種諗法, 佢就會keep住想覆桌玩落去

推坑一流
因為女朋友好鐘意呢d互動元素的關係(比佢估到我想做的野,再卡爆我),所以好快咁選購左第二隻的只限二人桌遊的桌遊,又係對奕味道比較濃的桌遊

今次要介紹的係Lost Cities 失落的城市 ,又係大約二百大元,入手可能有少少困難,毋須閱讀文字(可以買其他語言版本),有可能有盜版。根據BGG的難度,大約是1.49/5,遊戲時間又係大約三十分鐘,三盤兩勝,容易上手,但係是數字遊戲。

遊戲背景講玩家各自係一班探險隊,鬥拎得多寶物,三局總和得分愈高就愈係贏。

正如上圖所示,每個玩家可以要利用公家池派出的手牌進行探險開發的工作,每選擇一個顏色,就要先扣20,再由細數字打到大數字,唔可以返轉頭,數字的總和-20就係得分。

而遊戲好玩的地方就係開發探險的決定、膽識(例如加唔加bonus,加得多就賠得多),再加上玩家之間的互動。

在遊戲之中,玩家不論開發與否都要出一隻牌兼抽/拿一隻牌,如不開發,卡會放到公家池,所有人都可以拎,而呢個位就係遊戲的精彩位置:你決定唔開發,又可能會益左人地、人地見你開發,又可能扣你的牌、對方又可能出牌引你一齊放棄,最後從中得益。而呢個位置,亦係我女友對呢個遊戲津津樂道的原因。

要留意,雖然呢個遊戲易入手,但係玩家之間的差距可以令分數輸好遠。如你發現對手可能會輸大多,建議大家留手,以免令人立即脫坑;另外,係教棋時,可以教下對手點樣較易計算得分,否則要處理太多兩位數字加減亦會影響遊戲的趣味同埋,呢個始終係數字遊戲,主題性唔強,未必所以人會鐘意的。

呢個遊戲我會建議大家入卡套 呢個係大師級作品,大家可以留意下作者名
留名買game玩
有冇邊到地方專賣board game好介紹?
旺角有間地鋪 成間都係board game,覺得個度幾好
串串貢店主果間,不了
留名
留明
Lm
上次同男朋友去 個男老闆串我地話 你哋班人唔識玩就唔好係咁睇 又唔買 要睇就睇最簡單嗰啲game算啦
推坑之路,總會遇到錯折。雖然是好棋,但打唔入女友的心。

見對上一隻Lost Cities,女友玩得咁開心,對數字又OK,又鐘意互動,就令我諗起一隻只限二人,對奕味道濃,兵捉賊的遊戲。神探緝凶 FUGITIVE,大約一百五十大元,容易上手,易入手,小量文字要求,十分鐘學完。根據BGG的難度,大約是1.68/5,一盤過。

遊戲是一個兵捉賊的故事,講逃犯偷完野後要順利逃離警察的追捕(由0號牌逃至42號)。在遊戲的過程,一個玩家做警察,而另一個就玩家就會做逃兵。基本上,每個玩家的回合,每人需抽一張地點(0-42)牌,遊戲的流程就係逃犯要以不走回頭的形式暗打出地點牌(0至42號),而警察就每一回合,估一至多於一個地點,務求在順利離開前搵出整條的逃生路線。

而遊戲精彩的地方,就在於主題感重,玩家的對奕、心理戰非常刺激。警察的一方可以精妙地設計估地點的機制,推敲路線的同時,壓迫逃犯,再利用抽牌收窄逃犯的路線。逃跑的一方就需要利用鬼秘的路線逃跑,不時改變逃跑的形式,配合抽牌,為自己製造空間逃跑。遊戲更設有反勝機制,令警察的策略更具變化。

關於遊戲的美功,每一張地點牌都有特定的圖畫,亦可將數字串運成一個故事,非常有趣,卡的畫面亦吸引遊玩(遊戲的美功好重要嫁)。

最後,遊戲的重玩度高,玩家更可以加入事件的元素,增加遊戲的趣味,但我覺得就咁玩已經好有趣了

但是,遊戲有不少的推理元素,整個遊戲的主軸都是推理,反推理,及製造不對等/誤導資訊,互動就建基於推理的結果,而女朋友又麻麻較多的推理,所以就最後送左俾朋友

不過整體來講,都係絕對可以一試的好棋
多謝巴打介紹, 老實講, 呢樣小眾嘢, 作為老闆係咪更加要向新手推廣下, 令多啲人有興趣.

依家上網買咁方便, 仲要落去被佢閪?

我都想入坑, 即刻上日馬搵Jaipur
https://www.amazon.co.jp/-/en/Jaipur-Japanese-Version-People-Minutes/dp/B08HF4VBD6/ref=sr_1_1?keywords=%E3%82%B8%E3%83%A3%E3%82%A4%E3%83%97%E3%83%AB&qid=1657785155&sr=8-1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞