二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
最近玩pax renaissance.玩1-2hr左右,快可以1個鐘完.2人都好好玩.你係扮演文藝復興既銀行家影響成個歐洲局勢,隻game唔係玩跑分,係有4個勝利條件(亦代表歐洲既結局,會成功文藝復興定走向其他路線),claim到就贏.機制主要係tableau building,買card出card發動d卡既動力.地圖上有唔同既棋,但得商人既棋係真正屬於你.你要靠卡牌去發動叛變,人民起義,政治聯婚,聖戰,侵略,收稅,鎮壓等去改變成個歐洲局勢,幫你達成勝利條件.
但係隻game好難上手,因為好多action都有side effect,同埋係跑分,第一次玩好大機會唔知應該要做d咩
2人一個鐘可以完一局

第二次玩 玩到咁
好勁 差2格
想知你對手係咪比你鞭死
呢啲好遊戲,新入坑的可以mark低,之後入坑再慢慢玩
好似都係贏廿分到。開頭拎唔到多button 個d 所以唔係好snow ball 。
流明
codename都起碼3/4人啦
會唔會試下細啲規模,咁可以玩啲唔同的棋

不過人多都可以試下The Quest,Secret hitler
我近排都同老婆玩board game,
一開頭我想玩啲corporate 既,就買咗pandemic.,但係玩落又好似一般般,就無玩
之後買咗Century: spice road,可能老婆鍾意自己埋頭苦幹多過同對手大太大鬥爭,所以佢都好鍾意玩。
隻game 玩法同splendor 差唔多,不過佢係用你手上既貿易牌去生產/交換/升級資源,然後用資源黎換出面啲分牌鬥高分,當有玩家拎夠5隻分牌完埋個一輪既玩家就計分。
之後入手埋century:new world, 目標都係一樣鬥高分,但係今次就變咗要控制工人去生產/交換/升級資源既據點,但係人地可以用更多既工人趕走據點上其他玩家既工人,所以玩家之間有更多鬥爭。
重有入手咗wingspan, 又係鬥高分boardgame, 啲雀卡好靚。同埋都係自己埋頭苦幹多。
玩家要係三個不同生態入面用食物,出雀,用唔同雀特性去拎高啲分,係拎食物,生蛋,拎手牌同出雀呢四個行動中取得優勢。計分方法係每隻出咗既雀都有唔同既分數,每隻蛋一分,每隻係sip 係雀下面既牌一分,每樣係雀上面既食物一分,每round 目標得分,同埋完成手上bonus 卡都有得分。
wingspan 最好買埋European expansion(ee) 同oceanic expansion(oe), 因為多咗唔同能力既雀同多咗款特別食物,玩落會多啲變化。不過缺點係如果用晒base , ee, oe 啲雀黎玩就太多卡,所以我淨係用ee同oe 啲雀都夠玩,base 啲雀就收埋咗
spice road, new world 同wingspan 都可以5個人玩
多謝分享,Wingspan呢副棋係靚,但評價兩極,我同女朋友都覺得唔岩口味了

不過恭喜巴打你老婆肯同你玩棋,咁係時候同佢試多d了

可以考慮下試石器時代/7wonders Duel / The Castle of the Burgundy喎
樓主想問你知唔知如果patchwork起始玩家頭3塊都買唔到,係咪直接由對手爬頭再拎1蚊?
行一步拎一蚊
感謝
我明了,因為一開波係先手隻棋係疊喺對方上面,所以行一步過佢頭拎一蚊
係 如果後手都唔夠錢就爬返頭
行兩步拎兩蚊
好耐無寫推坑文,偷個時間,繼續推下坑先。

相信有唔少追Post的巴絲打有見過我地討論來緊的呢副棋了 坦白講,呢副棋好玩,對奕味道濃,有深度層次,但主題較抽象,機制較複雜,所以一開始未介紹俾大家玩

7 Wonders Duel (七大奇蹟:對決),二人桌遊的大熱作品。經典策略遊戲七大奇蹟 7 Wonders改編的二人作品,但排名較仲高過本身的作品 根據BGG的排名,佢係Overall排名19的作品,排名非常高,任何BG玩家都不可錯失的作品。遊戲無文字需求,價錢大約二百幾蚊,遊戲只限二人,教學時間大約二十至三十分鐘,遊戲時間大約三十分鐘。根據BGG的評分,遊戲的複雜程度大約是2.22/5。

遊戲玩家扮演一個文明的建造者,遊戲的途中需要選擇自己文明的發展方向、建造奇蹟,達至最後的勝利

在遊戲的過程,簡單黎講,玩家需要輪流執行利用公家的卡池進行一個行動,例如:建造發展卡、建造奇蹟,進行貿易等。而翻面的卡會於無卡遮蓋時自動打開。在三個時代結束後,就會計算分數,分數較高者獲勝。

在發展卡方面,代表的係文明的六大發展方向:基礎資源、稀有資源、軍事、文化、科技、貿易和公會。玩家可以自己選擇發展的路線。而遊戲精彩的地方,就係得分路線多變,軍事路線有機會可以令玩家直接KO對家,無須計分,而科技路線亦有直接KO的機制,即使不能KO,亦會有能力的獎勵。文化和公會基本上是代表分數,貿易代表金錢,而資源是發展任何方向都必備的元素。

遊戲過程中,對奕味道極濃,玩家需要因應對手的路線,時刻審視改變自己的策略,再透過適時建造奇蹟,改變行動順序,或獲得能力、資源,以達至制衡對家,或制造優勢的效果。最重要的是,因為大家的行動是利用卡池進行(每次都要拎一張卡),在進行遊戲的過程要同時計算對手的行動,以防開卡、或令對手拎到佢想要的卡。

不過,遊戲比較抽象,與主題較為抽離,未必適合喜歡主題貼切的玩家。遊戲的美工的風格亦未必適合推坑的對手,在推坑前可考慮一下。同時,有好無聊的玩家研究過,首發玩家會較易勝的,大家記住搶頭位,鞭死佢地

P.S. 擴充包會更豐富遊戲的深度,但我無玩過,就不作補充,可待各位師兄補充了
新手對幾款都好有興趣
但真係唔知邊間買最好 又驚被人呃買到翻版
上網見到旺角觀塘都有
有無ching半開名介紹D信得過既鋪頭
隔離大POST頭POST個堆都OK
唔係要中文既話, 自己AMAZON買通常最抵
https://lihkg.com/thread/3060640/page/1

補link, 英文game真係平啲
不過要睇身邊啲團友接唔接受到
strong po lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞