二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
但點都唔係中策略
盒野對比Board Game Size來講就算正常,都係正常的長身大盒,對比二人遊戲來講就算大了

呢個好玩,支持你入

如果仲想要介紹記住出聲
窮撚玩Too Many Bones覺得好貴
尤其得自己1個人玩 成件事好奢侈咁
你所謂中策大概係咩程度?例如?
講真單機唔對人可以有幾策?
好奇問下 唔知有冇玩錯
初試玩拼布2 3場
我同對面 一齊出現過十幾個空格 係咪算正常

一開始set布時 係咪隨機就得?
因為我試過一場 一開始前排一堆 要6蚊以上 我同對面一味行路搵錢
spirit island同上面講既Too many bones係重策,規矩多,難上手,又燒腦,點都唔係中策. 我覺得中策bgg around 3嗰d先係
終於有啲boardgame Po
我都想開
我大部分boardgame都係旺角間地舖買
Avalon
Citadels
Bang
Saboteur
Rummikub
Dixit
火柴
Code Names
Telestrations
牛頭王
splendor
狼人
密室
貝克街
Halli Galli
爆炸貓
黃牌

呢啲就比較常玩
正常好難填得滿

係隨機
覺得個隻唔算中 咁就試呢隻
21天海上驚魂 有中文 有solo 或者一控多角玩 有主題 亦可以重玩
如果唔係新新新手, 我覺得初代個變化比較少, 我個人覺得第三代 (夏日行宫) 變化會大D

不過初代黎緊會出朱古力版, 係幾吸引下既。
全部都團game
幾乎無一隻係兩個人玩到
規矩係多 但唔算難
至於燒唔燒腦 可以視自己情況調低難度既
但連最低難度都覺好燒腦 咁唔買係好啲既
我每星期通常都8至10人一齊玩
不過splendor code names 個啲人少都玩到
出面有個大範圍啲boardgame po 歡迎留言

Boardgame 桌遊討論區(4) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流
https://lih.kg/3060640
咁好既 有固定fd玩 仲要咁多人
平時會同女朋友玩 the castle of Burgundy, 7WD, 西國建築師, Jaipur, everdell, fugitive, 羊駝 同 patchwork

諗住上面兩隻個theme幾有趣

問過台灣果邊暫時唔會接受order
係,好正常
最勁果鋪我都淨八個空格

隨機就可以,唯獨起始係要2x1之後
我覺得前排太難玩,雙方同意洗一洗, 執一執都可以
最緊要公平,兩個玩得開心
雖然離題 但有冇單人board game 好玩
下次試下由平至貴咁排先 睇下會有咩效果

重玩性真心高
睇#244 #259
我女朋友次次都買好多buttons嘅布, 雖然最後空格多過我,但最後計分贏我
呢個位又可以諗多D,你知大家都會焗住拎錢的時候,就可以諗多幾步,諗幾時唔拎錢,或者特登行快行慢令對手要焗住食,再令你可以做到自己想做的野

而愈玩愈多的時候,你就會愈認識你的對手,你知佢的諗法時,你就可以利用佢的諗法,再反制佢地

我成日就係咁輸
我早期目標係 搶buttons多既布 同搶左頭2塊單丁布 之後先再情況
支持你,唔介意可以幫你豐富個Party Game Post,我都有做大推手
玩過 個feel似捉棋 麻麻地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞