二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
llamaland呢套好多間而家都有現貨
英文base23 都有
認真,二人玩Santorini
https://youtu.be/EZi-MZEylRQ

你又printer自己可以印Thats pretty Clever黎試玩
https://boardgamegeek.com/boardgame/244522/s-pretty-clever
Everdell苦主又多一人,包括我
想問 Dales of Merchants 兩個人玩會唔會有D 角色唔用得?
運費都幾貴吓
希望佢今年年尾可以派到貨
介紹完一輪靚靚桌遊,突然都真係諗下自己想繼續介紹D咩

因為同親女朋友兩個人的大部分都係靚靚桌遊,初頭都主要係用靚的配件,美工吸引佢入坑

玩左呢D遊戲一輪,如果仲留得低,基本上都桌遊的清泉,迷途小綿羊,等候的只係一個拐子佬,將佢地推落一個深坑

去到呢個階段,其實我會建議你帶你的對象,加一兩個朋友,同佢一齊感受下三至四人的桌遊,令佢感受下其他的桌遊樂趣。

寫到呢度,如果佢繼續想玩,咁就可以同佢試下一D計算多少少,策略味道較濃的桌遊,果種趣味開始有d唔同。

作為策略桌遊的敲門磚,咁就一定有璀璨寶石 Splendor了 。 問親推介俾新手的桌遊,佢一定會佔一席位。呢個遊戲中文版會較貴,英文版會比較便宜,同時可以考慮Marvel IP版的Splendor。遊戲無文字需求,教學時間大約十分鐘,遊戲時間大約45分鐘,複雜程度1.79/5。

遊戲的流程好簡單,玩家需要輪流進行一個動作,包括領取寶石、支付寶石購買卡牌(是永久的寶石折扣 和 分數 (如有) )、扣牌換取百搭資源,而遊戲亦可以鬥快邀請貴族(額外分數),集齊指定的卡牌即成。只要有任何一位玩家達15 分,果輪就會係最後一輔。(Marvel版的遊戲玩法大同小異,只有少許不同)

遊戲的配件精美,籌碼相當聚手有感覺,相信初頭接觸桌遊的玩家會非常有感。另外,遊戲的策略味道濃,二人遊戲互動相對較間接,以比較換卡換分效率為主,如非必要,一般都唔會扣牌卡人地(當然一班高手可能有唔同諗法啦)。同時,遊戲有多元的得分機制,重玩性高,亦需評估玩家的策略,作出預案、反擊等。最後,遊戲中存在雪球效應,引擊驅動的感覺可以俾玩家有正面、滿足的回饋

不過要留意,有桌遊channel的主持亦都提過,遊戲的主題感不重,類似一個收集換分的遊戲,較不適合喜歡主題味道較濃的玩家,我宜家都好少開了。同埋,都係果句啦,要睇住對手食,唔係立即出坑呀

購買攻略:即將出二人版,入手前可以三思。
唔會,我通常都係2個人玩
清有冇玩過佢擴充,值唔值得買?
睇過無玩過,個人覺得佢的確令遊戲多元化咗,但始終主軸都係果樣野,相同價錢試下其他遊戲都好呀
ching你鐘意玩拼圖機制game嘅話
你有冇試過貓島奇緣?
我覺得依隻重玩度好高下
無論2個人玩定連埋擴6個人玩都正
想問下ticket to ride適唔適合2人玩?
定多啲人玩先好?
我見好精美想買但驚唔啱玩
兩個人玩都ok呀
買15週年版好靚
係amazon買比起買繁中版平好多
隻game又冇乜文字需求
我就係諗著買15週年版
Amazon都要成$80美金
所以問清楚先
近排試左gifp project既yinsh同tzaar,搵返博弈既初心,你一步我一步,原來桌遊就係咁簡單
lm
60運
我覺得買返黎擺都正😂
真係好靚
入啦,呢隻我都諗住之後推介下
呢隻Even出來推長老坑都係好唔錯既選擇,只係一開始要搵版圖
同埋ticket to ride,個人理解係歐洲版比較好玩,15周年又有曬d expansion,推介呀
講漏左,2人叫做玩落ok,但最適合的人數唔係2人,可能4-5比較適合
我就係上左geek到睇
都係推薦4-5人玩最好
所以先問下
7wonders duel都好玩
2人玩落,制衡會比較少,你當大家都可能係鬥有效率起地鐵路線,如果你concern制衡唔夠,的確買其他遊戲會比較適合
兩個人會各自搵空位起鐵路避開爭位無哂衝突

不過TTR就算睇門口都值得入
次次啲分都唔會差太遠
專攻科技 軍事又得
個節奏快過7 wonders
其實3隻7 wonders 都好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞