二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
我依家有成個list想買 睇完你推薦+做左少少research發現以下既game都好多人討論/推薦 雖然我未係好知點玩 但覺得咁多人討論實好玩 買邊個先好

1. Agricola
2. Azul
3. Lost cities
4. 神探緝兇
5. 石器時代
6. 卡卡頌
7. 東海道
8. 機密代號
9. 鐵路環遊
不如講多少少你現有桌遊LIST,有D咩想玩,因為第一眼見到你條LIST,淺又有,深又有,唔同機制的都有
唔好玩 玩咗兩個scenario想扔
其實我冇咩桌遊 得以下呢d有d係兩個人玩唔到
我同男朋友都係鐘意d 鬥黎鬥去/解謎既game

1. 拼布 (男朋友同我都鐘意玩)
2. 掘金雙人版 (買返黎未玩 但覺得我同男朋友都會鐘意玩)
3. Sushi go
4. 掘金
5. Coup (男朋友覺得悶)
6. Blockus
7. Splendor
8. 大搜查 (男朋友麻麻地)
睇你地嘅List,比較多都係初入坑的遊戲,同埋你地係咪會比較啱啲拼圖類的Game

如果推薦,我會建議你地玩多少少比較入門的桌遊,農家樂大盒真係比較難唔推薦了

如果你話我推薦的話,可以試卡卡頌,Jaipur >= Lost Cities,Azul,再可以考慮機密代號二人版(合作字詞聯想推理遊戲)當係試下自己鐘意咩口味

玩啱的話,可以考慮試石器時代或者二人農家樂
解謎我少啲話,可能等大家補充下
謝謝樓主推薦
試吓先
淘寶都搵唔到繁中
有喎jaipur
想問下把打覺得carcassonne 有無邊個expansion 值得入手先
新版記得問埋紀念銀
你本身有卡卡頌呢個遊戲
諗住喺amazon 買20周年edition
睇下有邊個expansion 值得入手就一次過買埋
普遍o的人建議入expansion#1 同 expansion#2 就得
推坑spirit island
神作🤧🤧🤧
鐘意拼布既玩熊熊公園或者llamaland 呢啲tile placement 嘅game
留名!!!!!!!支持!!!!
留名支持

淨係玩過卡卡頌同AUZL,得閒睇吓pin起嗰堆game有咩啱玩先
blokus點睇
以前中學雞玩過
而家玩返會唔會太弱智
呢個我未有資格推了,等巴打你黎
其實Blokus我覺得佢係好玩的桌遊,只係應該大家都接觸過佢,我就唔介紹了

四人玩呢個遊戲好唔錯啦,初接觸又係可以一試
第一二擴夠,想fun game 就第三擴
多謝師兄,我又補充多少少先
其實Puzzle Game/Tile-placement有唔少的作品可以考慮,因為有d我無玩過,所以介紹唔到太多了。當然難度有分別,但我又有少少覺得,可以睇下圖去決定你想拼d咩圖

1. Patchwork Weight: 1.62 / 5

2. 熊熊公園 Weight: 1.65 / 5 我無玩過了

3. Cascadia Weight: 1.87 / 5

4. Cartographers王國製圖師 Weight: 1.89 / 5
Roll-n-write puzzle game

5. Llamaland Weight: 2.04 / 5

6. Calico 貓和花毯 Weight: 2.20 / 5 無玩過了

7. Carcassonne 只計Core Weight: 1.90 / 5

希望幫到手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞