二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
thanks 巴打
因為見到佢哋既卡牌設計有啲似 又係動物主題 所以以為玩法都會似
我見ark nova個投票 啲人普遍not recommend 4人玩 係咪因為太複雜 4個人會玩太耐?
通常BGG個recommended number of players都係啲人玩過好幾次之後再投出黎嘅結果 唔一定作準 有啲可能會覺得多人玩太長(3-4個鐘)有啲可能覺得少人玩又唔夠多player interaction等
鐘意動物主題嘅不如入副繁中everdell啦 應該冇ark nova咁複雜
我理解Ark Nova係因為似一個單人遊戲,沉浸係自己的世界多,互動相對間接。如果三人/四人,純粹只會增加遊戲的等候時間,無增加太多的遊戲體驗。所以外國玩家會比較建議二人,因為等候時間唔算長,即使一齊自己拼下個樂園都幾開心,個感覺岩岩好
LM
想玩合作類,想問下spirit island 會唔會太難
買jaw of the lions試下先
教學一關關順住教又易明的
啱玩先再買副大

有冇呢張
Spirit island 有apps 可以自己裝左玩下先
我睇得明教學關但到自己落手玩就卡哂搞唔點
2人RPG,我會想推too many bones
真係難(可能我廢),Deck-building RPG,配件精美,策略思考位又唔少
唯一缺點真係有啲貴咁解
有無加expansion去玩
你之前有無玩開合作類?
女友名言:玩棋緊喺要打鳩你
*Dice-building
所以可以考慮試下玩住Jaws of the lion先,價錢唔高,又有五關learn-to-play一齊學住玩,總要搵一兩隻驚試下佢嘅
有無玩開策略game,係難玩架
真係太貴,base game 都成千5
神+參議院都幾好玩
但係參議院勝利太容易
spirit island過來人經驗
身邊所有朋友都覺得難唔想再開
有1,2個已經有玩3.x個d
樓主,
呢隻Game嘅卡真係幾可愛,
機制唔算複雜, 要用啲腦筋之餘, 又唔會太難

不過真係唔易搵
唔算難搵呀,仲見有舖頭有賣
之前成功入左手
係搵左5-6間左右

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞