二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
二人game變成純計數
體驗未必好
通常咁標榜都係大伏
依隻堅好玩
槍街果間我唔會買
個老闆串到on9
好似求佢賣野俾我咁
講起聖家堂sagrada
佢2-4人都差唔多
配件幾靚有d策略又有d隨機性
算係可以同花磚(Azul)一戰既game
花磚就比較適合3-4人玩
2人玩太著重計算

另外花磚出到第4集
每集機制都有少少唔同
可以Google下再決定
間嘢個老闆好串
新手去會俾佢話
反正講多兩句佢 feel 到你唔係新手,態度會唔同
The others: 7 sins
Pandemic系列
Arkham horror LCG
Gloom haven

暫時諗到呢d
上次去個阿姐看鋪,無理過我
所以花磚我自己都無咩點開了,但用來吸引新手,佢的確唔錯,在於配件,唔係遊戲性
無女 玩春咩
bga玩過花磚4人,未試過2人局
個人比較喜歡 sagrada多啲,最終入咗
有得set難度可以挑戰下

利申:未試過azul其他集數
其實AZUL係best for 2
佢果種來回感的確好正,因為下下都有得計算,一野令人扣十幾分,又要數磚(每款得廿粒),但識有人覺得咁樣太harsh

我同女友起初都好迷,但之後覺得太abstract,無咩主題就無玩了

新手入手推薦點都要試下
睇下仲有無人想介紹下
想問下有係無一人board game介紹
想玩中策略/同有中文
介紹下7wonders duel
Friday
一人game真係無幾多隻
諗起有隻叫Magecraft既二人game
香港人做都幾好玩
如果一人桌遊,我會建議你可以搵D支援1-X人的桌遊,咁樣一雞兩味。
一人桌遊可以考慮Spirit Island、Too many bones或者Marvel Champion,呢d會係比較易入手,而後面兩者都係有中文版的

而玩落都會有d策略位,Too Many Bones更加係比較難玩

如果想玩d歐式桌遊又支援一人,玩落好玩的,都可以再介紹下
有好d較新既一人game可以睇下
under falling sky, warp's edge, final girl
但其實而家好多game都可以solo,尤其係合作game
英文太廢
唔敢入手 ark nova
暫時有考慮過Fields of Arle/ Agricola
Ark Nova好似有台灣店果緊啲客制中文的材料,可以考慮下,Ark Nova都會有人Solo玩的
平時玩開啲咩?
我自己英文都唔叻,都係硬住頭皮咁玩,愈玩就愈好了
支持支持 我睇完你個post買左拼布
石器時代好似幾好玩 盒野大唔大?
必推spirit island
有主題 高重玩 玩完base 有興趣可以繼續入坑玩埋擴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞