二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
呢隻勁好玩 值得推介
樓主 我介紹一隻俾你
自然法則 d 卡勁靚,又好玩

http://boardgame-record.blogspot.com/2021/01/codex-naturalis.html?m=1
想請教各位大大意見

主要係同女朋友玩~太過計數女友會覺悶

玩過拼布同Jaipur 暫時都ok

想再入手1-2隻玩下

主要睇中
Cascadia 動物主題夠吸引先~唔會太卻步先 就算要計下數要思考都唔會太卻步

7wonder dual 見好多人推 我自己想玩既 但我見軍事鬥爭策略向 驚好易令女方卻步同悶 定其實無問題~一玩就會愛上呢

卡卡頌 同樣都覺得佢幾靚 但軍事題材驚女性會覺悶
有玩過既巴打可唔可以比啲comment

Azul 1代或者2代? 有冇巴可略略講下幾代有咩分別
貪佢夠靚 同埋似puzzle類 可以相對唔洗太著重策略

最後- why not both?

Thanks各位巴打
帶佢上cafe試晒全部咪得

但如果佢唔肯上cafe既話
建議7wonder duel係必試
我女友都唔鐘意計數但好鐘意呢隻
主要係變化多同埋互動夠
多謝巴打,最近都想買啲好細盒的棋,放工玩到,留意下先
如果佢麻麻地計數,7wonders dual佢可能未必啱,佢仲有直接衝突元素

上去Cafe試下啦 Azul 第一代係比較新手接觸 ,我無仔細玩過其他代,淨係睇過啲rules 可能要交俾其他巴打

如果你話推介你去留意的,我會建議Bearnpark(熊熊公園),Cascadia同埋llamaland 同佢玩多啲拼圖,又滲啲計分野俾佢推佢入坑先

不過佢好似幾like動物,同拼圖,會唔會上去試埋呢啲
https://lihkg.com/thread/3074796/page/16?ref=sharer&post=400
7WD計得最多係對手資源同自己資源
戰爭策略 科技 純粹係天秤兩邊拉,唔好俾其中一邊搶哂就ok

花磚2個人玩隨時計得仲勁(扣分)
另一款可以諗嘅係 sagrada, 都係砌磚但有個人目標(搶其中一隻色)同公共目標(指定擺法),加上自己塊板可以調整難度,自己難啲,囡囡簡單啲又得

羊駝一早揀定目標就可以單純砌下puzzle, 砌完present出嚟又靚
但預咗puzzle 類係少互動

另外 micromacro crime city 兩個人都好好玩
where is wally玩法再加少少劇情
建議二手入完再二手放出去,同埋一次唔好玩咁多個case,等自己啲記憶冇咁深唔記得啲位置
因為玩完一次就會收埋/放出去
栢龍d game係咪賣完就唔會再印?
想買codename duet香港版周圍都無
講起又係時候攞返副micromacro crime city出黎玩
好似年尾出crime city all in
應該係呢隻好難再印

要知道印一批起碼都1000-2000盒
印左賣唔去係咪擺你屋企?
謝謝爸打
謝謝爸打
哩隻好似唔錯
希望好似大富翁果類咁喺文具舖百貨公司就買到
呢個可能難買少少,最簡單可能係去桌遊舖一轉
中文版前排百寶利見過有現貨
但黎緊佢backerkit會出2nd edition
https://www.backerkit.com/call_to_action/a1e125b2-16ed-4f0c-a21c-5ced4f321992/landing?ref=c-main-page
Lm
見易入手以為大富翁果類易入
去桌遊舖有得買,係桌遊黎講真係易入手嫁啦
印象中玩具反斗城可能有,宜家佢地都賣多咗桌遊
因為栢龍有貨架姐
佢要搵果副係柏龍出呀
玩羅馬共和,重玩性夠高
最緊要係女土唔玩都可以單機玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞