二人桌遊成魔之路(選)

743 回覆
185 Like 7 Dislike
想問多隻
Hostage Negotiator 有冇中文同香港有冇賣?
見到carousell有
仲有冇推薦岩岩同另一半入坑玩緊入門
見splendor/7wonders duel都高分,不過怕太複雜唔識玩變左玩唔到精粹
由細game開始嘅話,花見小路,啱啱出左新版本藝伎之道,機制再豐富左。想簡潔爽快d就舊版花見小路,想諗多d就新版藝伎之道

隔離post有提過另一隻多人game但二人玩都ok 嘅細game nine tiles panic,要用腦又要速度嘅拼圖game
你地入坑玩緊咩 有就容易D推薦比你
2人,甚至男女
真心推介patchwork
入坑未必鍾意策略太多計算
而且俄羅斯方塊一定輕鬆入腦過其他game

可能我唔太好策略
見Brass Birmingham咁高分 想買黎玩下 但係啱唔啱兩個人玩? 唔係成日約到其他fd玩
巴打玩開咩
二人呢個遊戲會RUN到,但個體驗真係要多人先好玩,同埋二人玩,要睇你對手接唔接受到可以好Harsh的體驗,再加上遊戲的主題和機制偏重計算互動,唔多高潮,我女友唔太BUY,佢覺得好悶
都係玩開splendor carcassone 啱啱買左副mind mgmt 諗緊買唔買 ark nova, everdell, arkham horror
有人提左花見小路同patchwork
深少少既可以試下花磚物語(Azul)同埋聖家堂(sagrada)都係2-4人而2人遊戲體驗都幾好
大路既2-4人仲有splendor同catan但最好4人
同patchwork有d似既熊熊公園
兒童向既奇雞連連

農家樂(Agricola)二人版(易)/冚家歡樂版(普通)/原版(難)

合作類推介Pandemic原版/Pandemic Legacy
呢隻原版就好經典
變體同legacy都非常正
另外Hanabi都係好game

老派game Puerto Rico
經典之作
可以上boardgamearena玩(仲有好多其他game)

[巨坑警告]Arkham Horror LCG強力推介
不過要睇字同建議玩英文版
可以記低個名玩下其他game再接觸

私心推隻Magecraft
作者係香港人而我覺得水準唔錯既遊戲
不過已經好難買到

另外推隻多人遊戲
個人唔鐘意玩狼人
(屌咪撚叫咩狼人殺大陸名好撚柒)
6-10人可以玩Avalon
規則簡單有中文版

我覺得你地可以得閒去樓上boardgame鋪行下
聽下鋪頭推介
記低有咩game你地有興趣再上黎問多次
7 wonders duel唔知啱唔啱女仔玩 比起樓主開頭推果幾款複雜好多
我女友玩落是ok的
同女玩,建議考慮埋主題佢地會唔會唔鐘意
暫時淨係玩咗marvel splendor同Jaipur唔知推唔推到佢玩7 wonders duel
可以試下firm with brownies,一隻好爽又好靚嘅桌遊
我女友最鍾意就係玩7 wonders duel

Canopy (雨林生機) 會係一隻冷門D 既。佢本身就係develop為2人game,之後先加咗3-4人rule。
玩set collection,不過拎牌個方法幾特別,唔係deluxe版都只係差D token無咁靚。

同埋因為你地已經玩過splendor唔係都係推你splendor duel
Update吓先 成功推到
Root啲棋好靚有冇巴絲兩個人玩呢副
諗緊買呢副定Everdell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞