買電視機 / 換電視機 集中討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
唔該Step爸, 幫手打左支強心針, 想問下其實SONY 用HDMI Device既話, 行水接近冇分別對嗎? 除左所謂既產地分別之外
巴打多D上水,有料
睇電視台有簡體字幕問題

另外其實盛...澤已經會幫你改埋介面,裝齊Netflix,youtube果D app,基本已經可以用唔需要依賴外置裝置
大陸網咁樣寫

https://zhuanlan.zhihu.com/p/369292310

也用藍光播放器/APPLE TV/網絡機頂盒看過幾十個不同片源,比如HDR/杜比視界/SDR/流媒體,畫面效果對比的結論讓我很苦惱,因為在開箱即用的標準模式下,我看不出兩者在畫面效果上有啥顯著的區別,不管是色彩風格/暗場亮場細節表現/膚色表現/運動畫面流暢度等等都基本一樣,只有在鮮艷模式下,星空畫面中,才能發現A90J的星星比A80J更明亮,畫面也整體比A80J稍亮一些,總體區別依舊不明顯,這讓我相當崩潰
如果用4KUHD Blu-ray 都Chok唔到最大亮度,咁就真係嘥氣

打機就唔會用Sony啦

用PS5又唔會Chok得出
唔較鮮艷應該分別會細好多

上年既機色域都去到超過95% (DCI-P3, Rec.709) 就算A95k去到100% coverage 都差5%。

而家有咩sources出Rec.2020色域?
就算京東方快手到聽日就出AMQLED,幾年內都未必過到SONY QC,所以呢排QD OLED應該會大曬
今日百記買左部sony a80j 55吋
標$18980即場減一千+HSBC一千回贈+二千超市禮券(sony)
正價入埋$3980 PS5光碟版(但要搭一件豬頭骨PS5耳機$598)
加埋一次做24分期

部電視$14980
同price好似差唔多價
差不多了抵玩

少少骨姐
日本網咁樣寫

https://78lifelog.com/a90j-a80j/

其實有好多分別,電視唔係只係出畫面嘅
咁如果出AV或靚Soundbar,可能真係感覺唔到

因為好多人只係用D+同Netflix only

邊有人仲會RIP 4k Blu-ray去學我咁去玩,直接用機或BT啦,RIP Blu-ray又要Win10,又要日森訂Pioneer
之前睇過條片講中國點解唔放棄Mini LED,就係要將佢分區背光做到上萬上十萬上百萬,到時就可以屌打OLED同埋overcome 所有oled 問題,所以就算oled 打橫行,廠商都堅持繼續喺mini led 度精益求精

唔知係咪就係迪路巴講嘅amqled?

https://youtu.be/tbYm0s47CwY
Sony XR-75X90J 行貨

Step兄
建議去邊道買? 我好似見幾間大連鎖公司都無貨
blu-ray碟機你有冇推介
budget希望一萬樓下
pan ub820好似都夠做但係region 問題我怕好多碟睇唔到
ub9000日版電壓問題又要處理,價錢都貴
pioneer lx500 18年產物會唔會太舊
全世界都唔會放棄mini led
因為mini led係用黎過渡去micro led
目前顯示技術最終目標係micro led
price.com問下avoutlet, compumark, hdlife, avhome
用咩黎播rip?
Pot+madvr?
同樣價錢 65' samsung q70b買唔買得過?
mini led 始終係背光發光,
只有micro led贏到oled
amqled嚴格上都係micro led 一種
重點在於自發光
Sony XR-65X95J 行貨
$202XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式背光, 60分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有廣視角, 打斜睇畫面都唔會變淡
5. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
6. GOOGLE TV 系統, 多APP
7. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
8. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
9. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
10. 光度1200nits
11. 日本製
12. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭, 1xSUBWOOFER
13. 支援ACOUSTIC CENTER SYNC

Sony XR-65X90J 行貨
$175XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
巴打,試過返唔到轉頭
屌呀 而家X系用哂強國野
個ps5點黎
果位巴打跟55A80J買先有
以前華星光電廠房係Samsung既,咁算唔算大陸野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞