買電視機 / 換電視機 集中討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
滿意呀, 呢個價位冇嘢投訢啦
同X9500G比較如何?
你去死呀衰人
成日見人講sony store有得登記vip 每個月有一兩日vip day買電視平好多 我都想知點搞
去過朗豪坊sony專門店睇a95k同 a90j
A95k 色水好濃 有d假
A90j自然好多
1. 水貨C2唔建議買48吋, 仲貴過55C2, 48C2水貨$13XXX
2. 如果你夠位放可以上55C2, $12XXX

Sony KD-48A9S 行貨
$89XX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限∞, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0x4, 最高支援4K60
7. X1™ Ultimate 影像處理器
8. 馬來西亞製
可能唔係用自訂MODE
可能佢開哂味精野, ACE, Live Color果D
錫番~
畫面梗係冇得比啦, 不過屋企人睇開罪大睇唔慣 LG 色調, 要慢慢較下先. 唔知係咪錯覺, 用同一條 soundbar eARC 好似覺得好聲 D
搬C2入房
再搵盛記買A80J / A90J水貨
播Dolby vision 既內容就得指定幾個mode,但入面應該都仲有少少參數可以調教。
今晚去Sony store望多眼
C2比X9500G差嘅地方:

1. 黑位太黑
2. 顏色過於鮮豔
3. 遙控按鍵比較細小
4. 客户服務不夠迅速,偶有有已讀不回的情況
5. 背板不是黑色,污垢容易看見
6. 邊框偷工減料,相差足足2毫米
7. HDR光度不足
8. 有燒印風險
9. 沒有很多人認為最重要3.5mm插孔
10. 沒有5.1 DTS/ARC
11. 沒有DTS/optical
12. 沒有DTS:X/eARC
13. 沒有USB 3.0
14. 不是SONY
巴打其實諗一諗都覺得你講得啱
所以最後無買到sony
如果買oled你建議等a95k定依家買c2?

背板不是黑色,污垢容易看見
邊框偷工減料,相差足足2毫米

HDR光度不足---->都OK啦
顏色過於鮮豔
3.5mm插孔
唔買就落閘放狗
如果水貨就真係冇得比
A95K 行貨 30K
C2 水貨 12K

如果行貨就真係上A95K
有冇用ISF MODE
sorry巴打我傻咗問錯問題
應該係買a90k定c2
兩個都係oled, 我屋企最多只係放到43吋
有呀,不過覺得黃得滯,依家電視睇緊標準再慢慢調下
42A90K啦, 爭少少梗係上MASTER SERIES
信仰者必備MASTER SERIES
黃先正確
冷色偏藍是不正確色溫
Samsung 面板特色
睇耐左你就知道6500K偏黃既畫面係好舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞