買電視機 / 換電視機 集中討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
OLED本身已經唔係好光, 唔需要較暗
想唔燒印就唔好用, 電視都係消耗品
$1500-3000真係好孝子

LG 32LQ6350PCA 行貨
$26XX
1. 60hz VA 1080P PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 1.4x2
6. α5 Gen5 影像處理器

Panasonic TH-40JX700H 行貨
$35XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR, 唔支援Dolby Atmos
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. USB HDD 錄影
9. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
10. 5年保養

TCL 43P735 行貨
$36XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. GOOGLE TV 系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.1 支援ALLM ONLY, 唔支援4K120, 唔支援VRR
6. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKi
盡情享受就好
保養過後就換新機啦,3 年後啲 Panel 唔知會唔會再靚啲
諗住夜晚睇波唔洗咁光
以前我用 AOC U4308V (IPS) 日日長開都有印
消耗品真係唔好諗壽命,C2 42 電腦電視雙食真係好抵玩

最少三年後會有呢隻AMQLED唔會燒印嘅無機發光LED,到時連micro LED都應該冇得撼

另外日本都研發緊無機發光晶體面板,我好期待不過唔透露得太多
1500-3000係買電腦mon budget

一分錢一分貨,唔會好快打柴應該難保證了
唔需要較黎較去啦,麻煩
我覺得老人家就係因為粗用先應該買好啲
夜晚想暗啲咪開ambient sensor囉
兩個月後呢?
一年後呢?
兩年後呢?
想問下電視牆同sofa距離3.3m
揀55”定65”好?
budget 1萬以下 同埋2萬以下有邊部推介?
1. 本身鋪頭可以加錢買1年保養, 1年後只收零件費
2. 怕壞可以比多1倍-2倍買行貨, 水貨都係搏佢唔壞, 行貨最值錢都只係保養
3. 大尺寸OLED行貨同水貨可以爭2-3倍價錢
高質user
1. 3米左右需要最少75", 最好83-85吋
2. 是否夠位放75"-83"?
3. 是否接受水貨? 因BUDGET唔算多
4. 扣埋SOFA, 當你3米距離, 65吋係唔夠大
5. 如果堅持要65吋我都可以照推介
果位巴打堅有料~
買左部sony a9s
Oled果然有料到
靚過部舊機好多
想買65qn85A
mini led加120hz好吸引 又唔會燒印
恭喜巴打

開到最後逃生門
放到75” 因為電視牆有2m闊
不過一開始唔知要買咁大部
個電視櫃訂做得1.4m
雖然電視會掛牆,但唔知到時會唔會好奇怪唔好睇
唔要水貨
budget有需要既話可以加到3-4萬
thanks
本來前年 12 月喺 Amazon 買到 TUF Gaming RTX 3080 OC 10GB,系統出完貨之後就冇再更新 delivery status,揾 CS 佢當寄失,最後退返錢
LQ6350畫面仲差過大陸機,AV Oxxlxt部demo直頭熄咗費事煩

打側20度望已經變色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞