買電視機 / 換電視機 集中討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
諗住入手Sony A95K
會唔會有一隻好過A95K
65''in
我岩岩買左最後一水65 a90j行
盡量用壞佢等Sony換a95k比我
應該無,Panasonic LZ2000H畫質可能可以一戰
有得咁換?
中原有新一代JX900H,多左HCX Pro AI 影像晶片+ 4K@120+ VRR+HDMI 2.1 + eARC ,14k
買尾水 用壞佢 等佢無零件整?
SONY架就可以

不過上次師傅裝65吋都係自己一個上架,48吋我覺得自己都上到喎,你哋一定得啦
幾錢喺邊買
點可以屌打

超旗艦就係超旗艦
LG 55NANO86CPA 行貨
$89XX
1. 120hz NANOCELL 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
7. α7 Gen4 影像處理器
8. 側光式 LOCAL DIMMING
9. 光度550nits
HDMI + HDMI 肯定冇
今年唔會有好過佢既機
A90J多數有零件
QD-OLED PANEL 高光色域唔係WRGB PANEL比到
如果冇零件維修就會既
Sony XR-55X90J 行貨
$112XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
A9S就話有機會,依家A90J連底版都差唔多
連睇完資料都係講感覺,所以啲大舖sales咪成日水到啲人買廢機囉

其實A95K就係大部分功能都可以喺齋睇嘅時候展現到出嚟,冇咩用唔着嘅地方
調返轉先啱,qdoled 點計都屌打oled,光度顏色耐用都係。
問題就係貴,同個pixel排列唔啱近距文字使用,但係你又唔係要嚟做mon。
如果你唔計畫質齋要聲,咁邊部電視配靚soundbar都屌打無soundbar啦
耐用都係?藍色唔係最短命咩?
想問埋如果觀賞距離2.1-2.2m用55吋定65吋好啲
1000000000000000000000% 65吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞