買電視機 / 換電視機 集中討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
我就係見到 QN90B 同 X85J 價錢差一倍,所以想知道Samsung 係咪高階過Sony, 不過Samsung 無Dolby Vision 又好似差d.
C2 終於到左

不過有D surprise 原來D 4k smart tv 個 lan 仲係行100M 同我十年前部 sony 一9樣
結果都係轉行返 wifi 仲快
1. WIFI一般有AC, 會比LAN快
2. 巴打對盛...澤服務滿意嗎?
3. 昨天打風, 應該好多巴打今日裝機
1. 其實主要係想有LAN行LAN, 唔洗同其他野搶 wifi channel. 不過估唔到去到 2022 年 GB LAN 仲未係smart tv standard

2. 非常好, 教我用部果時講得好詳細
3. 係, 我都有問師傅係唔係好多打風單要追
LG C2畫面如何?
巴打第一次上OLED?

畫面好好, 不過我部舊機成10年貨 (HX920) 仲要得1080p
所以依家點睇都好好

係第一次OLED, 初初都諗洗唔洗上. 但現場睇完有d野有分別真係有分別, 返唔到轉頭.
https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-qn90b-qled-vs-sony-x85j/32155/21695?usage=1&threshold=0.10

其實以X85J/X85K規格黎講出到Dolby Vision效果都唔會好,因為部機本身唔夠光

QN90B基本已經係OLED以下最好的了,佢光度更加可以超越OLED
HX920當年都唔差的

直上4K OLED係回不了頭的
Budget 我預10000內,7000-8000會係比較適合嘅價位
平時都係煲劇睇電影,食飯睇新聞個啲,間中會打下PS4
目測大約 1.3-1.4米左右
謝巴打
Sony KD-50X80K 行貨
$69XX
1. 60hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度370nits

LG 50NANO86CPA 行貨
$76XX
1. 120hz NANOCELL 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
7. α7 Gen4 影像處理器
8. 側光式 LOCAL DIMMING
9. 光度550 nits

Sony XR-50X90J 行貨
$97XX
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
性價比計好似LG 86CPA 唔錯
算係

巴打睇得明就好
Thx 巴打
我唔太在行,但想問Sony同LG而家係咪都唔存在咩優勢?成日聽人講Sony好
Sony影像處理器比較好
Sony影像處理比較好
Sony保養服務比較好
A9S 呢排個價重升返
Yesss係呀你講中我想講嘅嘢

客户服務快呀
請教一下TCL 43P735 vs TCL 43C725 應該點揀?
唔打機,日常netflix Youtube only, 謝謝
C725
加千幾蚊可以買到oled
thx
上面嗰啲轉曬做55吋款囉

一樣budget其實冇咩突破
點解想要有咩吸引到你
IPS其實無咩嘢,一嚟個電視都真係唔係好大,電競屏幕都係IPS,IPS色準同畫面延遲方面都比VA好;二嚟個可視角會幾好,最啱屋企多人睇電視,加上咁食飯睇電視都冇咩問題唔需要擰個電視,可以集中返喺呢啲優點嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞