買電視機 / 換電視機 集中討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
隻貓搲爛嗰下已經爛咗,你再用嘢磨就係將個傷口惡化

如果佢搲就算啦,唔需要自己再令情況衰多兩錢重
我嗰時都係諗住買X系列,不過好快就決定咗上A系列頂點

其實A95K會係目前最長壽嘅OLED,因為佢係QD OLED,OLED嘅情況就好似一個天生好細聲嘅人成日要大叫,有啲廠會調高OLED嘅輸出到盡,即係迫佢用盡把聲叫,其實咁大電流同埋咁高熱個OLED會好快死;QD OLED就係借咗個手提咪畀呢個人,咁佢就可以正常講嘢甚至細聲啲都冇問題,所以QD OLED就利用呢點令面板更長壽
迪路巴想問啲技術問題
Qd oled 有塊藍光膜,點解唔會好似LCD 咁有漏藍光問題?
同埋QD OLED 喺光到一定程度嘅環境,睇黑位會灰灰哋又係一個咩問題?

專家
好啦
形容得難以置信
有無人講下三叔新機評語?
你咁講完
我仲有理由揀A90J嗎
有,錢問題
量子點好似三文治咁完全覆蓋藍光層,所以冇你講嗰個問題,就算WOLED都唔會有呢個問題

所謂灰灰地係純粹量子點層原本嘅顏色,佢係接近黑色嘅深灰色,而係無光嘅情況下就唔會睇到,正如反光衣嘅白色喺有光嘅情況下會比原本嘅白色更白一樣,可以善用窗簾補足呢個問題,就會變返全黑
但係襟用啲都係錢黎
EXPERT
啱啱喺兇宅網落咗48jz1000h, 用mpower master有幾個回贈,唔知會唔會平過8k呢
恭喜巴打,真係買左
A90J已成condom
多謝晒step 兄幫忙
我有幫忙嗎?
唔係架,就算理論係一樣,都代表唔到samsung嘅材料同造工,呢兩樣先係最直接影響畫質嘅嘢

LG就算再差,佢都有過往表現可以參考
有,因為迪路bb係用A90J

只係買嗰時未有A95K啲資料
咁Samsung d 芒係唔爭氣既,燒印既代表
開咗呢個post 已經造福人群啦
A90J行好似都要3萬幾
不如一步到位
係架,買A95K啦,如果我係而家買,都會買A95K
加多少少系列
Samsung AMOLED 去到S22 Ultra,都係有印,唔信去睇吓demo機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞