買電視機 / 換電視機 集中討論區 (97)

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
STEP巴 想問X90J同91J喺咪一樣叫佢換91J會唔會快啲
機身顏色唔同

X90K唔知會唔會快D
買家居保險
55吋水貨相差2K 但提升唔大
A80k同a90k 分別大唔大 差成幾千蚊
呢D問題不大既~
個系統介面唔係簡體字就得

另外我諗我有一半時間都係打機/睇波
都唔同喎,因為A90K同A80K啲size全部都唔同,A90K係細mon型OLED,A80K係中大mon型OLED
1. X91K同X90K分別只係X91J腳座係金色, X90J係黑色, 其餘一樣
2. X90K係當佢係X95J冇左廣視角同抗反射既版本, 不過我睇今代K系列HDR有改進左, SONY應該係影像處理器改進左影像調較, 正常唔會下放比J系列
3. X90K本身光度都比X90J高, 你睇下是否需要
4. 我搵左盛....澤, 似乎X91J比較易搵到, 佢話X90J停產了

https://www.bilibili.com/video/BV1vY4y1E7wM?spm_id_from=333.999.0.0&vd_source=184472178c30b44d6cc8814da8b6aed5
廳想買隻50吋VA panel
老人家要睇電視台
budget ~5000左右
pan記 JX700H好似幾抵玩
想問下仲有冇其他好選擇
A90K只有42, 48吋
A80K只有55, 65, 77吋
請問唔同尺寸點樣可以比較??
定係你想講A90J同A80K比?
https://www.bilibili.com/video/BV1vY4y1E7wM?spm_id_from=333.999.0.0&vd_source=184472178c30b44d6cc8814da8b6aed5

如果需要可視角高同埋抗反光好D - X95J
如果唔需要就X90K
K系列HDR調較有改良左
X90J同X85J唔需要考慮
巴打可以去馬~
唔該step巴
Sorry講錯左 a95k同a80k值唔值得比多幾千
值,A95K係呢幾6年改進最大既1款oled
點解平個兩部唔考慮呢 比起另外兩部有無咩特別缺點
只是規格比唔上
X80J係入門款, 只有50"係OK, 因為50X80K用VA PANEL, 其他尺寸全部係用IPS, IPS黑位漏光比較嚴重, 黑位泛灰

X85J係進階版本, 全部尺寸都係用VA PANEL, 面板轉用120HZ, 令睇片更順暢, 另外光度更高, 加上有HDMI 2.1插口支援4K120

X90J係再高階, 追加了分區LED控光功能, 簡稱全陣列分區控光, 令黑白位更好, 換了最新XR影像處理器, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X85J既2個加到4個, 日本組裝

X95J再高階, 分區背光系統再強化, 令黑白位比X90J更好, 另外光度有再提升, 喇叭數量由X90J 4個, 再加多1個低音SUBWOOFER, 另外有高可視角, 斜睇色彩下降相對少D, 日本組裝
thx~~
唯有睇餸食飯
一定值呀,目前QD OLED係SONY A95K一枝獨秀,冇其他型號有呢個技術,佢嘅技術令色彩無論係光位同暗位都盡顯細緻,無論紅綠藍都可以獨立發出高純度嘅色光,即係A95K獨有嘅XR Triluminos MAX

以下係55吋A95K(左上)、65吋A90J(左下)、兩部A80K(右邊)放埋一齊比較嘅相,呢個主要比較本身出紅色已經出色嘅OLED,自己判斷

以下就係A95K(上)同A90J(下)係綠色、藍色、肌膚顏色同純白色三方面嘅細緻度比較,自己判斷
之前部sony有橫線
約咗師傅嚟睇
想問下我唔係用sony個架
師傅會唔會幫我拆落嚟同上番去
睇返頭2頁@@
C2畫面聲音都撼唔贏A95K喎,不過C2平靚正呀
1. 應該唔會
2. 你最好自己拆落黎上番腳座
3. 試過有巴打唔係用原廠架Sony拒保,亦都試過冇問題照保,睇彩數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞