短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
咁仲唔出文?
之後啲短故都係開獨立post算了
唔小心飛咗塊m巾去暗戀對象度……
https://lih.kg/3295649
迫人follow你
喺合集 post 追 post 幾好喎
利申:用兩日由 1 追到 6
2日咁癲
人地寫一篇要兩個月
你兩日就追曬叫人情何以堪
成日想睇完一個故就停
點知睇漏咗個完!字
搞到不停繼續睇下一個故
屌你咩意思。
@腩 點解你有咁多hater
我係真心
文呢屌你
「俾暗戀對象見到我支按摩棒......」

1.

唔知大家係咪都同我一樣,有一個好鍾意擅自幫你執房嘅老母。明明已經講過無數次叫佢唔好摷我房啲嘢,但佢好似聽唔明咁,硬係要「好心」幫我「執整齊啲」,仲要連我隨手擺喺櫃桶啲化妝品呀、文具呀都唔放過。

其實摷亂我啲嘢都係其次。

最大嘅問題係,你成日失驚無神咁摷我啲嘢出嚟,我支按摩棒擺邊好呀?!

唔好誤會,我講緊嘅按摩棒唔係舒緩肌肉疲勞嗰啲按摩棒,而係「一秒高潮」、「令你達至快感巔峰」嘅「臉紅心跳啜啜旋轉蕉蕉G點按摩棒」。

萬一我媽咪摷摷下我啲嘢摷到支按摩棒咪大鑊?

不過好彩嘅係,雖然佢好鍾意搞我間房啲嘢,但我啲出街袋佢就完全冇興趣摷。

因為咁,我諗到一個收埋我支按摩棒嘅絕妙方法。

就係收埋喺其中一個出街袋度!如果要帶嗰個袋出街嘅話,就事先將支按摩棒轉移到另一個袋度。

只不過呢種方法有個壞處。

如果唔記得咗攞支按摩棒出嚟嘅話,就要帶埋佢出街喇。

就好似今日咁。

我今日要返學,但我遲咗起身,導致我因為太趕而直接攞起個袋就出門,完全醒唔起入面有我支按摩棒。

我係喺搭車嗰陣意識到呢件事嘅,不過我並冇放上心,因為同樣嘅事之前都發生過幾次。

其實帶埋出街都冇乜大不了嘅,都冇人會特登望我個袋入面有啲咩。

九點幾嗰陣,我氣喘吁吁咁趕到lecture hall。

推門入去之後我環視四周,然後不禁暗嘆:「今日真係好好彩!」

因為我係最遲入嚟嘅,驟眼睇呢刻嘅lecture hall只得最後排同最前排有空位,其他位都坐滿晒咁濟。

而我嘅目光落咗喺坐最後排嘅其中一個男仔度。

我之所以話自己好彩,就係因為佢。

因為佢隔離有個空位呀!!!

請注意,上面嗰句嘅重點唔係「有空位」,而係「佢隔離有空位」。

其實嗰個男仔係我嘅暗戀對象嚟。

好啦話係暗戀對象又好似太誇張,我只係對佢有少少少少好感啫。

我哋最初嘅交集係因為group project。分組嗰日佢咁啱坐我隔離,佢問我有冇組,要唔要一組,所以我哋就變咗groupmate。

本身我對佢冇嘢嘅,但係傾project嗰陣聽佢講嘢覺得佢呢個人好似幾聰明咁,幾欣賞佢,再加上佢樣又唔錯,於是我就對佢有咗啲啲啲啲好感。

平時除咗傾project都冇乜機會同佢相處,呢刻見佢隔離有空位,仲要冇其他groupmate喺附近,我不假思索咁行埋去。

睄到有人行近,佢望咗我一眼。

佢認得我,對我笑咗一笑。

我都笑咗笑,然後坐低咗。

「咁遲嘅你。」喺我打開個袋摷部notebook出嚟嗰陣,佢隨口問咗我一句。

「係呀瞓過龍......」我有啲唔好意思咁講。

意外就喺呢個時候發生咗。

唔知係我動作太大定點,喺我攞部notebook出嚟嘅時候,竟然連我支「臉紅心跳啜啜旋轉蕉蕉G點按摩棒」都飛埋出嚟。

粉紅色嘅蕉狀物「啪」一聲咁跌咗落地。

成件事太突然,喺支嘢飛出嚟嗰下,我個腦已經即刻hang咗機。

支嘢飛出嚟不突止,跌落地嗰陣仲hi到個開關,導致佢開始喺地面歡快咁跳動。

我屌......

我有種就嚟羞恥到暈低嘅感覺。

我嘅暗戀對象反應比我快好多。支嘢跌咗落地兩秒都冇佢就即刻烏低身幫我執返,仲好有手尾咁幫我熄返個開關先遞返俾我。

接過按摩棒之後我尷尬到連唔該都冇講,只係匆匆將支嘢塞返落袋。

佢同我一樣咁尷尬。我睄到佢唔自在咁抬手摸咗摸自己個鼻。

突然,佢好似諗到啲咩咁,摸鼻嘅動作一僵。

佢摸鼻係用右手,頭先幫我執支按摩棒都係用右手執。

見佢咁樣,我爭啲就衝口而出:「我有洗㗎!」

冷靜。冷靜。

我極力控制自己唔好因為慌亂而做出更多柒事。

不過,睇嚟我呢段短暫嘅暗戀已經可以宣告終結......
快啲同男主即場試
等文中
2.

今堂剩低嘅時間入面,我同我(前)暗戀對象都過得好辛苦。

因為成件事太柒,一開始我係有諗過好唔好即刻起身走人,但又覺得咁樣仲衰。始終我哋係groupmate,之後都會無可避免咁繼續有交集,避得一時避唔到一世。諗到呢度,我就抑壓咗自己執嘢走人嘅衝動。

為咗緩解尷尬,我哋兩個成堂都喺度扮冇嘢咁同對方討論課堂內容,隻字不提頭先發生嘅事。

其實佢真係幾好人,對我嘅態度都仲係溫溫柔柔咁,唔會令人覺得有絲毫嘅唔舒服。不過我硬係覺得佢溫和嘅面具底下其實掩藏住對我嘅鄙視。

但我冇得怨。帶按摩棒出街呢個行為真係好難唔俾人當係怪人⋯⋯所以就算佢因為今日呢件事從此對我投下怪異嘅目光,我都唔會怪佢。

而家望就望佢唔係嗰啲會將人哋啲柒事周圍唱嘅人⋯⋯

好唔容易咁捱到中午十二點,Lecturer終於都宣布落堂。我禮貌上同前暗戀對象講咗聲「byebye」,然後就急急腳咁執嘢逃離lecture hall。

我今日已經冇其他堂要上,但我仲未可以離開學校,因為我哋group之前約咗今日落堂之後傾project。

為咗俾時間大家去食lunch先,我哋約定嘅時間係一點半。我唔係好肚餓,所以決定去二樓cafe買咗個三文治當lunch就算。食完之後,我喺cafe坐咗一個鐘,坐到就嚟一點半先起身前往四樓。

四樓嘅common area有好多檯櫈,我同啲groupmate就係約咗喺度傾project。不過我應該係最早到嗰個,因為我到咗四樓之後完全見唔到其他groupmate嘅身影。

我求其搵咗張檯坐低等佢哋。等待嘅過程中,我一直擔心萬一Ryan(我前暗戀對象)係第二個到嘅話點算好。

我真係唔想再同佢獨處⋯⋯

好彩幾分鐘後,同組嘅另一個女仔就到咗。我如釋重負。

不過到傾分工嗰陣都係出事。

本身個project嘅分工係我自己負責一part,但傾傾下佢哋話我嗰part有啲複雜,兩個人負責好啲,於是最後就無啦啦變咗我同Ryan一齊負責呢part。

喺其他groupmate叫Ryan同我一齊做同一part嗰陣,我好肯定我見到佢皺咗一下眉。

雖然佢嘅表情好快就恢復正常,但就咁啱俾我捕捉到佢皺眉嗰一刻。

仆街,都話佢心入面真係睇我唔起㗎啦⋯⋯

夜晚,玩具舖嘅店長喺whatsapp group度tag咗我同Alice,話聽日有新同事,叫我哋是但一個負責帶一帶佢。

Alice平時做嘢就慢吞吞咁,但一到呢啲關鍵時刻就反應好快,店長先send咗個message出嚟冇耐,佢就pm我:「你帶新人啦,你平時做嘢咁快手。」

都唔知做嘢快手同帶新人有咩關係⋯⋯

不過我冇表示反對,還掂呢份part time要做嘅嘢都只係啲手扳眼見功夫嚟,我諗同個新同事 講幾句佢就會識掛。

所以我覆咗佢:「ok」

本身店長話晏啲會加新同事入group,不過唔知佢係咪唔記得咗,直到第二日佢都係冇加到人入嚟。

第二日放學後,我馬不停蹄咁趕去返part time。

呢段時間我哋舖頭唔係好多客。咁啱今日有批新玩具返,於是我同Alice一齊執貨。

希望新同事快啲到幫手執貨⋯⋯我背對住舖頭門口,一邊將新嘅盲盒放喺門口嘅貨架上,一邊期待住新同事嘅到來。

過咗冇耐,一把男聲從我哋背後傳嚟:「Hello我係新嚟嘅同事呀。」我擰轉頭一望,只見一個高高哋嘅男仔企咗喺我哋後面。

我本身想開口打招呼,順便問下對方叫咩名,但一望清楚對方個樣之後,我就好似啞咗咁咩都講唔出口。

面前呢個人嘅容貌對我嚟講非常熟悉,因為我哋冇幾耐之前先見過。

點算原來我嘅新同事係Ryan!

我覺得有啲絕望。點解自從我喺佢面前柒過一鑊之後,我哋就多咗咁多交集咁嘅⋯⋯

見到我,Ryan似乎都有啲驚訝。唔止咁,雖然佢今次冇皺眉,但我仍然feel到佢驚訝嘅表情中仲帶有一絲嫌棄。

同我嘅僵硬唔同,Alice一見到Ryan就好似上晒電咁,雙眼發晒光、好主動咁撩佢講嘢:「Hello你叫咩名呀?我叫Alice呀!」

Ryan將視線從我身上移開:「我叫Ryan。」佢溫和咁笑咗笑。

之後Alice好熱情咁同Ryan介紹我哋嘅工作內容,仲拉住佢一齊執貨,完全唔記得咗自己前一晚已經將帶新同事嘅工作推咗俾我。

不過咁樣仲好。我鬆咗一口氣,走咗去執距離佢哋兩個最遠嗰個貨架,努力將自己嘅存在感縮到最細。

我從來未試過好似今日咁感激Alice。
終於有文
牙腩出文速度 你唔好奢望啲乜
3.

就係咁,我而家無論係返學定返part time都會見到Ryan,不過我哋並冇因為咁而變熟。因為每次一見到佢我就會覺得好羞恥,然後就係咁避開佢。

結果我同佢最多交流嘅時候只有喺傾project嗰陣,仲要只係用WhatsApp打字傾。

返學嘅時候多數係Ryan早過我到lecture hall。自從按摩棒單嘢之後,我已經養成咗一個習慣,就係入去之後首先掃視成間房睇下Ryan坐咗喺邊先,然後再揀個離佢最遠嘅位置坐低。

呢刻都唔例外。

一入lecture hall,我就好輕易咁喺一堆背影中認出咗Ryan嘅身影。今日佢坐得有啲前。

咁睇嚟我唯有坐後啲——仆街佢無啦啦擰轉頭望咗過嚟!

於是我唔小心同Ryan離遠對視咗。

我嘅動作僵咗一僵,隨即強作鎮定咁繼繼掃視全場扮晒睇佢唔到,然後嗱嗱臨喺後排求其揀咗個位嚟坐。

我唔知Ryan見唔見到我,不過我眼尾睄到佢好快就擰返轉頭同坐佢隔離嘅人講嘢。

好彩嘅係,雖然我同Ryan而家係返同一份partime,但其實返工嗰陣我哋都唔多單獨交流,主要都係Alice搵我哋兩個講嘢。

今日舖頭好少客,我哋三個又企咗喺收銀附近吹水。

「嘩你哋睇下。」Alice㩒㩒下電話無啦啦講,然後將佢部電話遞咗俾我哋睇。

電話入面係一個dcard嘅post,內容係樓主話自己嘅sex toy俾屋企人發現咗,問大家點算好。

「買埋晒呢啲嘢返屋企勁奇怪囉。」Alice表情厭惡咁講。

我窒咗一窒,下意識抬頭望向Ryan,咁啱佢都望咗過嚟。

我即刻耷低頭。

之後我同Ryan不約而同咁一直冇出聲,得Alice仲喋喋不休咁講緊。不過我已經一隻字都聽唔入耳。

點解偏偏係喺Ryan面前⋯⋯我而家淨係feel到自己塊面好似着火咁,熱到有啲灼痛感,就好似Alice指責緊嘅對象係我咁。

正當我坐立不安嘅時候,我睄到有個客入咗嚟。

「Hello想搵咩呀?」我就好似遇到救星一樣,即刻行咗過去。

之後嗰幾個鐘入面,我個腦一直都諗住頭先Alice講嘅嘢。執貨嗰陣我仲有啲心不在焉,爭啲整跌晒啲嘢。最後之所以冇事都係因為有Ryan幫手扶一扶住。

收工嗰陣,我如常行去巴士站嘅方向,諗住搭車返屋企。Ryan跟咗喺我隔離,同我行同一個方向。

「我都行呢邊。」佢講。

我覺得有啲奇怪,因為佢平時係行另一邊。

「做乜今日行呢邊嘅?」我隨口問咗一句。

「約咗friend呀。」佢答。

「哦⋯⋯」

之後我哋就deadair咗。

沉默咁行咗幾步之後,佢突然開口:「其實你唔使理Alice頭先講嘅嘢。」

我呆咗一呆,冇諗到佢會講呢個話題。

見我冇出聲,佢又繼續講:「我唔覺得你有咩問題。」

佢呢句嚟得好突然,又冇前文後理,但我已經get到佢想講咩。

「真係咩,明明你咁嫌棄我。」我耷低頭繼續行。

「吓?」Ryan嘅語氣好疑惑:「我邊有⋯⋯」

「你有囉。」我抬頭,逐樣數返俾佢聽:「之前傾group project,啲人叫你同我做同一part嗰陣我見到你皺眉; 跟著你第一日嚟返part time見到我嗰陣個樣又勁嫌棄。」

「⋯⋯」佢好似冇expect我真係會數到俾佢聽,個樣有啲無奈。

然後佢開始反駁:「我一開始返工見到你嗰陣個樣一定唔係嫌棄囉,最多只係驚訝;皺眉就仲誇張,我根本完全冇印象,就算有皺眉都一定唔係因為你,我嗰陣應該只係諗緊group project啲嘢⋯⋯」

我用懷疑嘅目光望向佢,但其實我內心已經好快信咗。

「等陣先,所以你就係因為咁先至成日避開我?因為覺得我嫌棄你?」Ryan嘅表情帶點難以置信。

嘩,乜原來佢feel到。

等我仲以為自己嘅行為唔係好明顯添。

面對佢嘅質問,我心虛咁移開目光。

「不過你真係唔會覺得我好奇怪咩。」之後我又忍唔住問。

我本身以為佢會安慰我話唔會,點知佢話:「嗱咁老實講,帶埋返學又真係癲咗少少⋯⋯」

我塊面有啲熱:「唔係我想㗎!」

之後我話咗俾佢聽我帶支按摩棒出街嘅前因後果。

Ryan好唔俾面咁大笑咗:「你真係好搞笑。」

佢笑到咁開心,搞到我有啲尷尬。

「你唔好再笑。」

「ok,」佢終於收起笑容:「不過認真,有需要係好正常,你唔使咁介懷。」

我唔好意思咁對佢笑咗笑。

「既然誤會都解開咗,咁聽日開始上堂嗰陣係咪可以坐返埋一齊呢?」佢又講。

「好啦。」我好爽快咁應承咗。

呢個時候我哋已經行到巴士站。

我望一望電話入面個九巴app,發現我架車仲有一分鐘就到。

「我架車就嚟到喇,你搭咩車呀?」我問Ryan。

「我唔使搭車呀。」佢話。

「吓?你又話約咗friend嘅?」我有啲困惑:「定你哋約咗喺度等?」

「其實我冇約friend。」佢笑咗一笑。

「吓?即係點?」我一時之間load唔到佢咁樣講係咩意思。

呢個時候,我架車到咗。

「Byebye喇。」Ryan直接無視咗我嘅問題:「聽日見,等我聽朝幫你霸個靚位啦。」唔知係咪我嘅錯覺,佢笑得有啲古惑。

之後未等我反應過嚟,佢就已經轉身走咗,行嘅竟然係我哋頭先過嚟嗰個方向。

我不解咁望咗佢嘅背影好幾秒,直到臨上車先至恍然大悟。

睇嚟我呢段暗戀可以死灰復燃!
完!
會唔會太快完
完你老 …
?????
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞