短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
你唔好一見到主角食嘢就覺得似我
主腳原型
親身經歷
唔是
蝦仁蒸蛋用鏗魚粉調味
好正咁
新讀者lm 有文未
舊讀者lm 有文未???
今晚會有文㗎可
腩唔好打機啦唔好食嘢啦
出文呀腩
真係寫了
未寫完呀
4.

同Sharon同陳柏坤道別之後,江睿銘望向我。

「我哋行啦。」佢示意我跟住佢。

行去蛋糕舖嘅途中, 江睿銘主動同我打開話題:「酒吧老闆係你阿哥嚟?」

「係呀,你點知㗎?」我好奇咁望住佢。

「呢排我成日去酒吧,同佢熟咗之後有吹下水,佢有同我講起你。」

都似係我阿哥會做嘅事嚟,佢好鍾意同熟客搲水吹。

「佢講我啲咩?」我變得更加好奇。

出乎意料咁,江睿銘嘅表情變得有啲猶豫:「Er……佢早兩日問我使唔使介紹你俾我識……」佢有啲唔好意思咁低頭笑一笑,然後又補充:「不過我哋而家已經識咗啦。」佢笑得好陽光。

我窒咗窒,避開佢嘅目光,耷低頭抿嘴忍笑。

我覺得我阿哥肯定係知道我會鍾意江睿銘呢type男仔,所以先話介紹我俾佢,想幫我製造機會。

明明以前佢都冇介紹過我俾其他男仔。

知我者莫約阿哥!我心入面暗喜。

由餐廳去蛋糕鋪嘅路程唔係好遠。即使我已經盡力放慢腳步,我哋都係傾咗冇耐就到咗。

然後我哋入咗舖頭兩分鐘都冇就買完芒果mousse出返嚟。

呢刻我拎住期待已久嘅芒果mousse,內心卻忍唔住有啲不捨。

好想再同佢相處耐啲呀!

不過我理智上都明白我哋今日先至第一日正式認識,唔可以太急。

於是我爽快咁同江睿銘道別。

「唔該晒你呀!咁我走喇,你行左邊定右邊?」

我內心偷偷祈求佢同我行嘅方向一致。

「我左邊。」佢答。「你呢?」

好可惜,佢同我係相反方向。

「呀,我右邊。咁……Bye bye?」我同佢揮手。

「Bye bye。」佢面上仍然掛着嗰個禮貌嘅微笑,企係原地冇郁,好似想目送我離開。

「Bye bye……」我被佢嘅笑容迷得神魂顛倒,傻更更咁又對佢揮多次手。

佢輕笑。

見到佢嘅笑,我好似突然驚醒一樣,連忙轉身離開。

我一邊行,一邊逼自己唔好回頭望。

佢真係好charm呀!!!!我喺心入面尖叫。

返到屋企洗咗手之後,我攞住芒果mousse入廚房,將佢放咗入雪櫃。

我阿媽聽到聲,從客廳行咗過嚟。

「返嚟喇?今晚想幾點開飯呀?」佢問我。

我哋屋企平時冇固定嘅開飯時間。

我歪頭諗咗諗:「晏啲都得,我啱啱食咗放題好飽。」

我阿媽點頭,又走開咗。

跟著我就入房攞換洗衣物,再行去浴室沖涼。

嗱嗱臨沖完涼寫文就差唔多喇!我咁樣諗,手下動作都不自覺咁變快咗。

到我沖好涼出嚟,都只係四點幾。

我不嬲喺傍晚六點出文,而我之前一早已經寫好晒大綱,所以應該寫得切。

一邊諗,我一邊用最快啲速度衝入房。

打開電腦嘅同時,我順手攞起叉緊電嘅電話嚟睇。

然後發現有堆嚟自陌生群組嘅訊息。

群組名係「四人同行一人免費」。

我心下一跳,幾乎係即刻就估到呢個咩group嚟。

我迫不及待咁㩒入去。

不出所料,Sharon喺入面講緊嘢。

「杜卓瑤!!!」

「得唔得閒!!」

「一齊打機!!!」

佢一連send咗幾個message出嚟轟炸我,全部都係一分鐘前send嚟。

我冇急住覆,而係碌咗上去睇對話紀錄。

加咗我入嚟之後,Sharon講咗句:「加咗喇」,然後另外兩個男仔都send咗笑嘅sticker。

Sharon唔止喺group同我講嘢,佢仲有私底下搵我。

佢喺我沖涼嘅時候send咗兩個message嚟。

「你入唔入我哋個group一齊打機?頭先江睿銘問我你有冇玩呢隻game 話不如叫埋你一齊玩 你ok我就加你入嚟」

佢send message嗰陣我仲沖緊涼,所以睇唔到。

下一個message係隔咗幾分鐘先send過嚟:「一係我照加咗你入嚟先啦」

佢應該等咗一陣,見我未覆,就自作主張加咗我入group。

睇完Sharon嘅message之後,我㩒返入個group度睇group member嘅資料。

我見到其中一個人嘅名係kwan,應該係陳柏坤。咁即係另一個人就係江睿銘。

Gordon。呢個係佢set嘅名。

我偷笑,即刻將佢加咗入contact。

然後我先至施施然咁喺group講嘢:「等我一陣」

電腦一早已經開咗。我打開咗平時用嚟出文嗰個網站,喺用嚟更新故嗰個位打字。

「趕住去溝仔,今日停更!」我交代完之後就乾脆俐落咁熄咗電腦。

「玩得!」我喺打機group宣布。
知道樓主有男朋友之後
我覺得被背叛
唔係大家一齊做痴女嘅咩

食完就好寫文喇

今晚有無文
有文 未寫
腩腩 我唔開心啊!快啲寫多啲文黎比我開心下
腩唔好掛住溝仔
我冇
出喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞