短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
咁快手
嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩嘩
IG有notification
突發有文
嘩屌失蹤短故回歸
有文
月南月南辶反口黎口朿刂
2.

呢個時候,我嘅目光無意中放咗喺遠處嘅便利店度。

喺便利店度留一晚應該唔成問題掛......

所以,當個男仔提議收留我嘅時候,我不加思索咁就拒絕咗。

「你諗住瞓街呀?」佢訝異咁問我。

「唔係。」我指住遠處嘅便利店,「我諗住喺嗰度等一晚。」

邊個女仔會放心去一個陌生人屋企過夜吖,我寧願喺便利店企到天光。

個男仔應該都明白呢個道理,所以佢只係挑一挑眉:「咁行啦。」

我疑惑咁望住佢。

「我同你一齊過去,我都要買啲嘢。」講完之後佢就向住便利店嘅方向走去,示意我跟上。

我用探究嘅目光打量佢嘅背影。

呢個人真係奇怪,佢啲言行舉止自然到我以為我哋係識嘅添。

思考咗幾秒之後,我企起身跟喺佢後面。

企咗起身我先發現原來呢個男仔都幾高。我165,佢高我起碼成個頭。

喺沿途街燈嘅照明下,我放肆咁打量佢呢個人。

咁嘅高度,攬嘅時候佢個下巴應該可以放喺我頭頂?

我俾自己突如其來嘅ff嚇到猛烈咁搖咗搖頭。

唔好見人哋生得唔錯就喺度亂諗嘢啦!我告誡自己。

彷彿要警告自己咁,我用力加重腳步。

個男仔疑惑咁望咗我一眼。

我扮見唔到。

踏入便利店,裏面只有一個店員阿叔。佢本身攞住部電話唔知睇緊咩,聽到聲之後佢抬頭望咗望我哋,然後將電話放返落褲袋。

我裝模作樣咁周圍望咗幾眼,尋找最適合嘅落腳點,最後行到嚟飲品櫃前。

而個男仔攞咗幾包零食同兩個杯面之後都行咗嚟飲品櫃呢度。

我望一望佢手上嘅零食同杯面,竟然咁啱都係我鍾意食嘅牌子同口味。

諗到呢度忽然間有啲肚餓添……

個男仔企喺我側邊,凝視住眼前嘅一排排酒精飲品。

「喂。」佢突然開口,「其實你留喺呢度,都一樣係要同人孤男寡女咁過成晚啫,只不過對象變咗係個阿叔咁解。」

我呆咗一呆,冇即刻回應佢。

不過佢都好似冇打算等我回應,表情淡然咁打開櫃門攞咗幾罐啤酒之後就自己行咗去俾錢。

佢俾完錢就直接行咗出門口,得返我同個阿叔喺度你眼望我眼。

我突然打咗個冷震。

然後我急急腳咁跑咗出便利店門口。

臨跑出便利店嗰陣,我聽到個店員阿叔自己喺度口噏噏:「呀呢個後生仔係有鋪癮㗎喎,成日都掉低自己條女走先嘅。」

我只當佢係誤會咗我哋嘅關係。

個男仔都行得幾快,到我追到佢嗰陣,我早已氣喘吁吁。

聽到我嘅腳步聲,佢停低咗擰轉頭望住我。

我哋沉默咁對視。

等唞順條氣之後,我終於開口問佢:「你屋企遠唔遠?」

話音剛落,我就見到佢笑咗,露出一口白牙。

我硬係感覺佢臉上係奸計得逞嘅表情。

「行幾分鐘就到㗎喇。」

然後,佢將手上嗰袋零食杯面遞俾我:「幫手攞嘢啦。 」

我下意識接過,無意中見到佢手腕上有條手繩。

我嘅動作一頓。

條手繩係黑色嘅,同我以前戴過嗰條一模一樣。

不過我嗰條手繩已經唔見咗一排,係喺我嚟呢個城市之前就已經唔見咗。

「我都有呢條手繩,不過唔見咗好耐。」我指一指佢手腕。

「係咩。」個男仔平淡咁應咗一句,然後又催促我:「快啲行啦,越夜越凍呀。」

「哦。」我回過神來,連忙跟上佢嘅腳步。

皎潔嘅月亮高高咁掛喺如墨般沉靜嘅天空中。

銀白色嘅月光灑落,我偷偷咁望咗一眼地下,只見到兩道屬於我同隔離呢個男仔嘅影子。

我突然醒起自己仲未問佢個名。

「係呢,你叫咩名?」

「張柏朗。」佢答完之後沉默咗幾秒,然後問返我:「咁你呢?」

「我叫陳家寧。」
牙腩返咗嚟
入到屋係咪要準備大戰三百回合
有甜?
腩!!!!
有少少
3.

同張柏朗一齊行去佢屋企嘅途中,我不斷喺內心感嘆緣份嘅奇妙。

唔知道係咪得我先會遇到咁嘅情況,有時同某個人明明只係啱啱識,但硬係會唔知點解好快就同對方熟悉起嚟,好似大家已經識咗好耐咁。

短短五分鐘路程,明明我哋唔係講咗好多嘢,但我已經幾乎完全放低咗對佢嘅戒心。

我唯一怕嘅就係一切都係佢嘅偽裝,可能佢真係嗰啲變態殺人犯都唔奇。

不過諗就咁諗,我知道我內心深處根本唔認為佢係啲咁嘅人。

我都唔知我呢種莫名其妙嘅信心係喺邊度嚟,唯有將呢一切都歸咎於佢個樣生得太人畜無害。

喺我胡思亂想嘅期間,我哋已經到咗佢屋企門口。

張柏朗開門嗰一下,屬於佢屋企嘅獨有氣息頓時襲來。

我僵咗一下,陷入恍惚。

張柏朗冇留意我嘅神情,行咗入屋開燈。

室內頓時變得光亮無比,我唔習慣咁瞇咗瞇眼。

張柏朗無意中擰轉頭,見到我仲呆咗喺門口。

「入嚟啦。」佢行過嚟,接過我手上嗰袋零食杯面,然後笑咗一笑:「又縮沙呀?」

我用力眨咗下眼,迫自己恢復清醒。

「冇呀。」我鎮定自若咁跟住佢行入去。

其實我唔係因為驚先至有咁嘅表現。

我只係突然之間覺得佢屋企陣味好熟悉。

好耐以前,我聽過一個講法,係話氣味可以喚醒人嘅記憶。好多時只要一聞到特定嘅氣味,某段情景就會好似本能反應咁喺個腦度浮現出嚟,完全唔需要經過思考。

人唔會忘記自己聞過嘅味道,我好肯定我聞過呢陣味。

但當我嘗試回想自己究竟係喺邊度聞過類似嘅味嘅時候,腦海中卻只有一片空白。

可能係我嘅表情太過凝重,張柏朗疑惑咁望住我:「咁嘅樣嘅,你唔舒服呀?」

我搖頭,冇再迫自己回憶,亦冇同佢講我嘅諗法,費事俾佢當我係怪人。

我俾佢帶領住坐咗喺客廳嘅梳化度。

「肚唔肚餓?食唔食杯面?」佢問我。

俾佢咁問一問,我先醒起自己連晚飯都未食。

「好呀。」

為咗等氣氛冇咁尷尬,張柏朗開咗一套喜劇,等我哋可以一邊食嘢一邊睇。

食完嘢,我哋覺得有啲口渴,所以又好順其自然咁開咗佢買返嚟嗰啲啤酒,仲開埋啲零食嚟餸酒。

之後嘅時間過得好快,等我回過神來嘅時候,套戲已經完咗。

電視出緊黑底白字嘅片尾名單,電影主題曲適時響起。

睇戲嗰陣我哋係熄咗燈嘅,所以室內變得特別昏暗。

唔知點解,我哋兩個不約而同咁保持沉默。

室內只剩下歡快嘅背景音樂。

冇人提出要去開燈。

呢刻隱約有股曖昧氣息正在發酵。

我低頭,覺得自己塊面有啲熱,唔知係咪因為酒精嘅作用。

我感受到張柏朗嘅視線落咗喺我身上。

我雙目低垂,唔敢同佢對視。

呢個時候,連片尾名單都播完,背景音樂中斷。

電視螢幕回復返一片漆黑,意味住呢刻室內嘅唯一光源都被捏斷。

突如其來嘅黑暗同寂靜令我忍唔住放輕呼吸,但我控制唔住自己如鼓擂般嘅心跳。

我嘅心跳聲好重,我懷疑張柏朗其實聽到,於是忍唔住抬眼偷望佢,卻對上佢深沉如潭水般嘅目光。

佢一直都冇移開過視線。

呢個諗法令我嘅心跳越趨失序。

而冇幾耐之後,唔單止係心跳,就連我嘅行為都開始脫軌。

我不由自主咁向張柏朗靠近。

我哋對視片刻,嘴唇越嚟越貼近,然後佢緩緩咁合埋眼。

唇與唇相觸,我滿足咁發出一聲輕嘆。

張柏朗隻手已經唔知喺幾時伸出,攬實咗我條腰,迫使我嘅身體貼近佢。

嘴唇被溫柔咁反復輕咬吮吸,我嘅意識混沌,就好似一團被攪亂嘅漿糊咁,只好用力咁捉緊佢,貪婪咁汲取佢身上溫暖嘅氣息。

我諗我真係醉咗。

臨合上眼之前,我同自己講。
甜=甜蜜,非鹹濕
腩呢排轉咗死性
甜故腩
想鹹濕你
唔可以
清食得好肥膩
我班咗支美極返嚟
正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞