短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
我正試圖忘記
唔會 最多夜啲
2.

之後嘅嗰個禮拜,我都特登喺差唔多嘅時間去我阿哥間酒吧,但一次都冇撞過嗰個男仔。

我呢個星期去酒吧嘅次數頻密到連我阿哥都覺得奇怪。

「又嚟?」佢講。「你咪日日飲酒咁癲啦。」然後佢就趕咗我走。

我唯有泄氣咁離開。

我諗,可能嗰個男仔只係咁啱嗰日經過先入嚟飲酒,佢應該唔會再嚟第二次。

於是之後我就冇再刻意嚟酒吧撞佢。

之後又過咗一個月,我內心嘅悸動隨住時間慢慢消散。

我呢個月都係喺忙碌中度過,好快就將一個月前嘅呢段小插曲遺忘咗。

呢一日,當我如常喺屋企埋頭寫文嘅時候,一個電話打斷咗我。

係Sharon,我嘅大學同學。

我停低咗手上打字嘅動作,㩒咗接聽。

「搞咩。」我直接問。

「你食咗晏未?」Sharon嘅聲音傳來。

佢好似喺街,因為我聽到電話嘅另一端有啲嘈。

「未呀,做咩?」其實我起咗身冇耐,一起身就開始打文未停過。

因為我琴日偷懶冇更到文,今日要補返兩篇(只係劇情嚟,我唔係真係補兩篇)

我嘅回答正合佢意。

「啱喇,出嚟食放題啦!我哋本身有三個人,去到先發現間嘢四人同行一人免費。」為咗抵抗周圍環境嘅嘈雜,對方嘅聲音變得高亢。

其實我本身唔餓,但聽到佢講「放題」呢兩隻字之後,又突然覺得有啲餓。

「好啦。」我應承得好爽快。「你send地址俾我,我盡快過嚟。」然後我就收咗線。

一收線,Sharon就send咗間餐廳嘅地址俾我。

好彩離我都幾近。

嗱嗱臨食完返嚟,應該仲趕得切寫文嘅……我喺內心盤算。

幾個字之後,我到咗餐廳。

我入到去,一眼就望到Sharon。

「喂嚟喇?」Sharon勁興奮咁拉住我。

然後佢擰轉頭對同行嘅另外嗰兩個人開口:「呢個係我個friend,齊人我哋就可以入去坐喇。」

呢個時候,我先至順住佢嘅目光望向嗰兩個人。

我本身以為Sharon係同我識嘅人一齊食飯,點知原來另外兩個人我都係唔識嘅。

兩個都係男仔嚟。

不過我對呢啲嘢就冇乜所謂嘅,咪當係識多兩個friend囉。

Sharon可能都知我性格,所以先咁樣急call我出嚟湊人數。

但對我嚟講,而家嘅情況變得有啲唔同。

因為其中一個男仔就係我一個月前朝思暮想嘅喺酒吧遇見嘅男仔。

呢一刻個男仔望住我,而我捕捉到佢眼內嘅一絲驚訝之色。

賭乜都得,佢一定認得我!

我正諗得入神嘅時候,Sharon拉住咗我,跟住侍應行向其中一張檯。

於是我同個男仔嘅目光錯開。

我垂眼掩飾內心嘅情感,任由Sharon拉住我行。

而兩個男仔就跟喺我哋後面。

坐低之後,Sharon攞出電話scan檯上為咗俾客人落order而提供嘅qr code。

「嗌嘢食先!」佢講。

呢個時候嘅我勁肚餓,所以都攞出咗電話準備叫嘢食。

「Sorry呀,頭先臨時臨急就叫咗你出嚟。」叫完嘢食,Sharon先至有啲唔好意思咁講。

「唔緊要啦,還掂我都未食晏。」我表現得毫不在乎咁聳咗聳肩。

但其實呢個時候嘅我內心諗緊另一樣嘢。

做得好呀Sharon!!!
牙腩驚到紅字澄清
費事你哋有美麗的誤會一陣話冇2篇又屌我
更兩篇咪唔係誤會囉
唔好了
段紅字腩戴頭盔戴咁快
驚你哋ff
唔得 成件事十分尷尬 以後唔會再寫呢啲故
可能個男讀者都會想同月南hangout
求多次tg grp link
腩又掛住食宵夜唔寫文?
0想
月南 今日有冇文
幾點
唔知
腩有文未?
有了
3.

食嘢嘅時候,我從Sharon同呢兩個男仔嘅對話中得知佢哋係打機識嘅。

酒吧嗰個男仔叫江睿銘,另一個男仔叫陳柏坤。

同佢哋傾咗陣偈,我就睇得出Sharon同陳柏坤之間有啲曖昧。

佢哋兩個成程都喺度打情罵俏,而我同江睿銘就好似兩個大型電燈膽咁旁觀。

我哋兩個全程不約而同咁保持沉默,低頭食嘢。

「去攞甜品先!」食到咁上下,Sharon起身。

呢度嘅甜品同嘢飲都係要出去攞嘅。

「肥到呢。」陳柏坤照舊寸佢。

「關你咩事啫。」Sharon怒啤佢,但佢嘅語氣完全冇任何怒意,反而似係撒嬌。

我忍唔住打咗個冷震,而江睿銘見到我嘅動作,偷笑咗一下,隨即又扮冇嘢咁低頭。

當然,陳柏坤好受落:「唉陪你出去攞囉。」

於是佢哋兩個就好順理成章咁一齊出咗去。

然後呢張檯就淨返我同江睿銘。

我哋首先係安靜咁對望咗幾秒,然後忍唔住一齊笑咗出嚟。

見氣氛咁好,我即刻把握機會同佢講嘢:「我哋兩個好似做咗電燈膽咁。」

「係。」佢答。「佢哋打機嗰陣都係咁㗎喇,我已經習慣咗。」佢苦笑。

睇嚟有關Sharon同陳柏坤嘅嘢就係打開話題嘅最好切入點。

我有啲猶豫,唔知應唔應該同佢提起之前喺酒吧遇見嘅事好。

我驚咁樣會好odd。

點知喺我猶豫緊嘅時候,江睿銘就自己主動提起。

「係呢,你呢排仲有冇去酒吧?」佢語氣好自然。

「有嘅,不過我好間唔中先去一次。」其實我一開始去得好頻密,但我驚俾佢察覺到我係特登去撞佢。

「我都有喎,不過我呢排係夜晚先得閒去。」佢講。

唔怪之得我次次都撞唔到佢啦!

我嗰陣完全冇諗過揀喺其他時間去酒吧撞佢……

我本身想繼續同佢講嘢,但呢個時候,Sharon同陳柏坤已經攞咗甜品返嚟。

於是我收咗聲,而江睿銘都重新低頭食嘢。

呢一刻我並唔急住進一步。

我知道佢哋三個開咗個打機group,而我係有玩嗰隻game嘅。我已經諗好咗,一陣返到去要叫Sharon加我入group一齊打機。

「食唔食?」呢個時候,Sharon遞咗碟芒果mousse俾我,我嘅思緒暫時被打斷。

「食!」

其實我頭先都想出去攞甜品,但因為想同江睿銘獨處先至冇跟埋佢哋出去。

而家睇返,我嘅決定係正確嘅。

雖然我哋唔係講咗好多嘢,但頭先嘅對話至少令我獲得咗一樣好重要嘅資訊:夜晚去酒吧就會撞到江睿銘!

好彩我應承出嚟食lunch啫。我一邊諗,一邊𢳂咗一大啖芒果mousse放入口。我嘅口腔內頓時被芒果嘅香氣填滿。香滑嘅mousse喺我舌尖上化開,口感細膩。

我忍唔住滿足咁瞇咗瞇眼。

不過我太陶醉,冇留意到對面嘅江睿銘已經將我啱啱所有舉動盡收眼底。

直到我擘大眼,唔小心對上佢嘅視線,先至知道佢見到晒。

我唔好意思咁耷低頭,沉默咁用叉拮起眼前淨返一細嚿嘅芒果mousse。

今次我勁留意自己嘅表情,終於冇再出醜。

食完放題,陳柏坤同Sharon一齊走,江睿銘話佢自己走。

而我就突然間想去附近買嘢。

「你哋知唔知附近邊度有得買芒果mousse?我諗住去買。」臨道別前我問佢哋。

頭先份芒果mousse好細碟,我食完之後覺得根本唔夠喉。

「我知道邊度有得買。」頭先一直冇乜講嘢嘅江睿銘開口。

「係咪我哋之前買過生日蛋糕嗰間呀?嗰間啲蛋糕幾好食。」陳柏坤搭嗲。

江睿銘點頭。

「真係㗎?喺邊?」我雙眼發光咁望住佢哋。

江睿銘講咗間舖頭嘅名俾我聽。

然後我攞咗部電話出嚟search地址。間嘢唔係好遠,我平時都有經過嗰邊。

正當我打算講「唔該」然後道別嘅時候,我突然靈光一閃。

於是我夾硬將就嚟脫口而出嘅「唔該」吞咗落肚。

「……應該點行㗎?我冇去開嗰邊,唔係好知點去……」我擺出一副苦惱嘅表情。

「一係我帶你去?還掂我都得閒。」江睿銘好自然咁接上。

我內心頓時狂笑不止。

本身仲諗緊點樣講多幾句引導佢添。

「好呀唔該。」我即刻好有禮貌咁答,生怕佢反悔。

「唔使,我都順路嘅。」佢對我微笑。

實在太順利喇!
攻勢猛烈!
好耐無捕捉過腩仔更文!
唔知點解覺得呢篇嘅主角好有腩嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞