短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
確定更唔到
10.

我察覺到玩完U型之後,我同江睿銘好似變得親近咗咁。

唔通係因為吊橋效應?

本身玩完U型,我係想去玩埋降落傘嘅,但降落傘出現咗故障,上一批玩嘅人被困咗喺上面落唔返嚟。

如果困喺上面嗰個係我,我應該會嚇死……望住被困喺半空中嘅人,再想像下自己喺上面嘅情景,我忍唔住出咗一堆手汗。

冇降落傘玩,我同江睿銘唯有去玩其他機動遊戲。

玩嘅時間過得好快,眨下眼已經就嚟七點,要玩嘅我哋都差唔多玩晒。

如果唔係陳柏坤突然打電話嚟,我爭啲就以為今日嚟迪士尼真係只屬於我同江睿銘嘅約會。

江睿銘部電話響起嘅時候,我哋啱啱一齊買完嘢飲。

佢飲咗啖檸檬茶之後就隨手遞咗俾我,用眼神示意我幫佢攞住先。

然後佢就聽電話。

江睿銘同電話另一端嘅陳柏坤傾咗幾句,但我掛住飲自己支蜜桃茶,冇留心聽內容。

我淨係隱約聽到佢同對方講我哋而家身處嘅位置。

過咗幾分鐘都冇,江睿銘就收咗線。

「陳柏坤問我哋喺邊,話一齊去食飯。」江睿銘一邊示意我跟住佢行,一邊向我簡單交代佢哋頭先嘅對話。

我一見返Sharon,就忍唔住對佢擠眉弄眼,視線喺佢同陳柏坤之間不斷來回。

佢帶點羞臊咁𥇣咗我一眼。

「不如去打邊爐吖,我哋頭先睇啱咗間餐廳。」陳柏坤冇注意我哋兩個女仔嘅動靜,開口提議。

我同江睿銘都冇異議。

跟著我哋四個就一齊離開迪士尼。

即使係匯合返之後,陳柏坤同Sharon好似都冇分開嘅意思,仍然係糖痴豆咁一齊行。

於是我順理成章咁繼續痴住江睿銘。

佢亦都冇講啲咩。

其實我好想問下Sharon佢哋嘅進展如何,但一直搵唔到機會單獨同佢講嘢。

我同江睿銘跟喺Sharon同陳柏坤嘅後面,不時聽到佢哋兩個打情罵俏嘅聲音。

前面呢兩個人真係當我哋冇到㗎喎……

相比之下,我同江睿銘就安靜好多。

我想撩佢講嘢,但又唔知講咩好。

點算好呀?我偷望咗江睿銘一眼,然後又快速低頭,就好似一個心虛嘅小偷一樣。

我同江睿銘呢刻同頭先去玩嘅時候一樣,都係平排一齊行。

只不過我哋而家係沉默咁行緊去出口,而唔係興奮咁行緊去玩機動遊戲。

冇咗機動遊戲呢個共同話題,我哋霎時間就變到冇嘢好講咁。

死啦,明明頭先一齊玩嘅時候已經變熟咗少少,但而家好似又變返生疏咁……

夏日嘅晚上並未因為入夜而變得涼快。

雖然間中有風吹埋嚟,但亦只係掀起咗一陣悶熱,令我個心變得更浮躁。

煩死喇!

呢個時候,江睿銘望向我,示意我俾返支檸檬茶佢。

係喎,頭先佢聽電話嘅時候遞咗支檸檬茶俾我,我都仲未俾返佢添。

我心不在焉咁遞俾佢,同時個腦一直諗緊點樣先可以同佢再熟絡啲。

我一邊諗,一邊扭開手上屬於我嗰枝蜜桃茶嘅樽蓋。

冰涼嘅液體滑過口腔,口感清爽,為我軀趕夏夜嘅炎熱。

內心嘅焦灼暫時被緩解,我滿足又冇乜儀態咁嘆咗一口氣,就好似個飲緊啤酒嘅阿叔咁。

但幾秒後,我就發現有啲嘢唔對路。

我支嘢飲陣味好似唔同咗。

我心下一驚,一個令我崩潰嘅猜測浮現喺我腦海中。

我將支嘢飲攞開咗少少,想望下個樽。

睇清楚個樽上面寫嘅字之後,我淨係尷尬到想搵窿捐。

點解支嘢飲係檸檬味嘅?!
好眼瞓 唔寫第二篇了
負皮
腩b早唞
繼MCU之後 係咪會有一個腩腩宇宙
間接kiss
降落傘故障 諗起之前個故
男主應該又會笑女主 咁都可以搞錯間接kiss
男:咁想錫我?
直接黎啦
可能男主見狀做主動一啖嘴埋去順便確認關係 反正陳柏坤佢地掛住打情罵俏都唔得閒留意男女主
係喎
腩腩好中意去老迪
唔知腩會唔會好似啲主角咁 喺入面遇到自己嘅夢中情腩呢
腩唔係之前po過話同腩朋友一齊之前冇去過迪迪尼咩
冇po過啲咁嘅嘢
諗多咗
腩有仔仔架啦
是我
同一個時空
你邊位
你bb
腩好似成日去
類似巴士故嘅事早排至發生喺你身上 點解迪迪尼唔得
腩宇宙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞