短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
慣㗎喇
咁要罰腩更多篇
腩要搣蝦比我地食賠罪
睬你都傻
拿 飲飽食醉啦 好寫文啦
要唞下消化下先
腩宜家威啦
又識屌我地,又識撚化讀者
老老豆豆一句 今晚有冇
樓主我到了 兩點了
未寫完
13.

夜晚幾乎空無一人嘅街道上,只有我同江睿銘緩慢咁步行。

此情此景好似應該要有啲浪漫嘢發生。

可惜最後乜事都冇發生到。江睿銘只係陪我行到屋企樓下,然後就同我揮手道別。

「早啲唞啦。」臨走前佢講。

「好。」我回應,內心卻有啲遺憾。

不過,自呢一日起,我同江睿銘嘅關係就產生咗微妙嘅變化。

例如佢會成日私底下搵我打機,而唔搵埋陳柏坤同Sharon。

又例如我哋總會喺同一時間出現喺酒吧「偶遇」對方。

呢排我去酒吧嘅次數頻密咗,每次都伴隨住江睿銘嘅出現。

我阿哥知道我哋兩個係識嘅之後好驚訝。

「本身仲諗住介紹我阿妹俾你識添!我呢個妹幾好㗎,同你都幾襯吖!」佢當住我面同江睿銘提呢樣嘢,好似急住將我推銷出去咁,搞到我勁尷尬。

而江睿銘飲咗啖酒,若無其事咁掃咗我一眼,嘴角含笑。

我俾佢望到塊面勁紅。

後來,我同江睿銘一齊出現喺酒吧嘅次數越嚟越頻密,我阿哥望住我哋兩個嘅眼神都越嚟越意味深長。

但係我哋兩個之間始終都冇人做主動踏前一步。

我有啲苦惱,忍唔住問Sharon嘅意見。

距離迪士尼嗰陣已經過咗三個月,佢同陳柏坤已經一齊咗,亦已經知道我同江睿銘之間嘅事。

佢之前有問我使唔使叫陳柏坤幫手探下江睿銘口風,睇下佢對我係咩感覺,但俾我拒絕咗。

比起由人哋把口話俾我聽,我比較相信自己嘅親身感受。

我覺得江睿銘係對我有好感嘅,只係我唔知呢份好感到底有幾深。

「既然你覺得佢都對你有意思,咁你咪主動啲去表白囉」Sharon不嬲都係好直接嘅,無論係平時嘅為人處事定係愛情方面。

所以佢有咁嘅提議我一啲都唔意外。

問題係,我覺得自己表現出嘅好感都幾明顯,有時江睿銘會有少少曖昧嘅回應,但有時佢嘅反應又令我覺得佢好似對我嘅目的一無所知,只係單純當我朋友咁。

我都唔知佢係真係唔知定係喺度玩緊我。

呢日我喺屋企寫文寫耐咗,所以遲咗落酒吧。

我去到嘅時候,江睿銘已經喺我哋平時坐開嘅吧檯位置度等緊我。

今日我阿哥唔喺度,淨係得店長同一個員工。

我行埋去吧檯,都未開聲叫江睿銘,佢就已經感覺到我嘅存在,抬眼望我。

佢眼底有微醺之色,見到我之後眸光微閃。

我一愣,隨即又一邊坐低一邊對佢笑:「搞錯,唔埋等我就自己飲醉咗。」

「點估到大作家你寫文寫咁耐啫。」佢挑眉,漫不經心咁擺弄眼前空咗嘅酒杯。

江睿銘飲咗酒之後啲行為舉止隨意過平時好多,有種慵懶嘅魅力。

我忍唔住又俾佢無意中吸引住,唯有一邊扮鎮定咁叫酒,一邊努力平復自己嘅心跳。

過咗一陣間,店長將酒遞俾我,語帶戲謔:「又同男朋友仔嚟飲酒呀?」

店長同我阿哥好熟,知道我係佢阿妹之後,平時都會撩我吹水。

呢排我同江睿銘嚟得密咗,吹水嘅就變咗我、江睿銘同店長三個人。

而店長同我阿哥一樣,成日都會攞我同江睿銘嚟開玩笑。

見佢今次又亂講嘢,我眼神兇狠咁睥住佢。

但隨即我又緊張咁望向江睿銘,想睇下佢有咩反應。

而江睿銘只係飲咗啖酒,無所謂咁輕笑:「咪亂講啦。」

除此之外就冇其他表示。

見到佢毫不在意嘅回應,又諗起呢段時間佢若即若離嘅表現,我個心沉咗沉。
秒 睇完安心睡覺
不要quote文
究竟佢鍾意定唔鍾意
好緊張
腩腩 我好悶呀
進展好似有啲慢
一起身有文睇
女主對自己有啲信心男主嘅反應可能只係順住佢怒啤店員而做 都交換咗口水 遲早連個人都係屬於女主嘅
今日打風 樓主應該有好多時間寫文
咩事
我的口水,心,肉體全是女主的,阿門
腩 出文吧!
自從你喺隔離post講過要有被追文嘅動力,我就決定要加大鞭打你嘅力度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞