短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
我又反悔了
係時候間中有咸
個反應咁似無興趣嘅
腩,今晚有無文
見到有甜即刻追返3個月進度
腩 文呢
腩,我食住宵夜等你
準備寫
咁我唔瞓啦
點解我明明準備寫都負皮我
今晚幾點有
5g
我要堅持唔瞓等你
腩, 三點了
就寫完
我要文
唔肯瞓等緊文
14.

約莫過咗一個鐘之後我哋就離開咗酒吧。

其實平時我哋會再飲得耐啲,但因為江睿銘頭先嘅回應,我之後全程興致都唔係好高,所以主動提出離開。

江睿銘冇為意我嘅反常,只當我係太攰。

佢就好似平時咁送我返屋企。

「好喇,快啲返去唞下喇。」好快,我哋就到咗我屋企樓下。

江睿銘如常咁同我道別。

行咗一段路,佢身上嘅酒氣變淡咗,眼中嘅醉意都消散咗唔少。

我沉默咁企喺原地冇郁。

望住江睿銘,我莫名其妙咁覺得委屈。

明明佢冇做錯啲咩。

呢一刻,我甚至諗唔到自己究竟點解會覺得委屈。

江睿銘對我嘅感受渾然不知,正準備轉身離開。

我知道自己並唔想就咁喺呢一刻同佢分開。

酒精嘅催化下,感性輕易就壓過咗理性。

喺我自己反應過嚟之前,我已經行前咗一步,不受控制咁抬手拉住咗佢嘅衣角。

江睿銘窒咗窒,然後有少少愕然咁擰轉身望我。

「做咩呀?」佢有啲不解。唔知係咪我錯覺,我感覺佢嘅語氣好溫柔。

但佢咁嘅語氣就好似打開咗某個開關咁,我嘅眼淚頓時不由自主咁浮起咗一層水霧。

其實我都唔知自己做乜。

我就咁樣一直拉住江睿銘件衫,沉默咁望住佢,眼淚一滴一滴咁落下。

江睿銘一見到我喊就即刻變得有啲手足無措。

「做咩事呀?做咩無啦啦喊呀?」佢好緊張咁湊近我,語氣放得更加輕。

我嘅眼淚頓時流得更洶湧,收都收唔住。

江睿銘變得更加不知所措。

跟著佢拉住我行入去一旁嘅巷仔度。

嗰度平時就少人行。

而家咁夜,更加冇人會經過。

「乖啦話俾我聽做咩事先。」企定之後,佢喺自己嘅袋度攞出一包紙巾,從中抽咗一張出嚟。

然後,佢雙手捧住我塊面,仔細咁幫我拭去眼淚。

佢嘅動作好溫柔,但眼中卻有焦急之色。

我哋嘅距離好近,近到我可以喺佢嘅眸中見到自己嘅倒影。

就係呢一個瞬間,我確定佢冇可能唔鍾意我。

我嘅眼淚慢慢收乾。

見到我漸漸平靜落嚟,江睿銘彷彿鬆咗一口氣,但佢冇就咁就算。

「到底做咩事呀?」佢雙手輕輕㩒住我膊頭,微微彎腰同我平視,輕言細語咁開口。

就算我頭先一直都唔出聲,佢嘅眼中都冇任何唔耐煩,而係裝滿咗關切。

呢刻江睿銘近乎縱容嘅態度給予咗我勇氣。

又或者純粹係飲酒累事。

總之,喺江睿銘好似氹細路咁問完嗰一句之後,我就毫不猶豫,或者應該話係衝動咁抬起雙手攬住咗佢條頸。

然後,襯佢未反應過嚟嘅時候,我嘅雙唇貼上咗佢嘅唇。

佢嘅嘴唇同我想像中一樣咁軟,溫度微涼。

我嘅突襲令佢嘅眼神由關切轉變至驚愕。

喺佢嘅目光下,我合上眼,睫毛輕輕顫動着。
推!
嘩好sweet
既然喺條巷 可唔可以順便扑埋
咀爆佢!!!
??
有生之年可唔可以睇腩寫野戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞