短篇sweet(間中有咸)故合集(6)

928 回覆
59 Like 1 Dislike
重睇返自己寫嘅嘢然後忍唔住淫笑
可能係洗定jerjer加修毛
腩好有經驗
腩寫甜文都寫得好好
一次過追哂6個post 正
新fans
Hi
我都係
好想睇多啲類似嘅短短地開心嘅故
不過好似好少女性視覺出發就更少
腩 你話停更嘅意思是咪以後都唔會再返轉頭入黎寫故架啦?唔捨得你啲短篇故
唔係寫完長篇故先返嚟
咁仲唔快啲去
搭緊車返屋企
幾時會再出新故呀 唔夠喉
啱啊
仲要樓主好多位都中我笑點
我一路睇一路cap圖俾男朋友
寫完遇人不淑先
幾時有故
i miss u
Chur埋啲asm先
食宵夜來講,你條肥婆都幾多藉口
lm
lm都冇用 冇文睇嘅
等腩出文不過好似有排
《俾個陌生男仔帶咗返屋企》

1.

酒吧入面除咗bartender之外,就得返我同隔離嗰個男仔。

星期三嘅夜晚,呢間位置偏僻嘅酒吧簡直靜到拍烏蠅。就連我,頭先都係因為搭錯車先至誤打誤撞咁嚟咗呢度。

我㩒着咗自己隨手放喺吧檯上嘅電話,想睇下而家嘅時間。

差唔多凌晨十二點。

距離我發現男朋友出軌,再衝動之下執行李搭車嚟到呢個城市散心,已經過咗九個鐘。

佢一個電話都冇打過嚟。

我唔知應該覺得鬆一口氣好定憤怒好。

望住完全冇通知提示,一片乾淨嘅lock screen,我將手中啱啱到嘅嗰杯酒一飲而盡。

好難飲。

我頭先只係求其叫咗杯酒,冇諗到會咁烈。

啱啱吞落肚嘅酒好似火焰一樣灼燒我嘅胃,一陣嘔吐嘅欲望隨之翻滾而來。

我捂住個嘴起身,跌跌撞撞咁跑咗去廁所。

我求其入咗個廁格,好辛苦咁對住個馬桶乾嘔咗幾分鐘,但最終乜嘢都嘔唔出。

我放棄,去洗手盆度洗咗個面。

閂咗水喉之後,我抬起頭,對上鏡中面色蒼白嘅自己嘅視線。

我出返嚟嗰陣,個男仔仲喺度。

見我坐低,佢隨意咁抬眼望咗望我。

係時候返酒店喇。

呢間酒吧距離我住緊嗰間酒店好遠,我驚再夜啲就冇車搭。

一踏出酒吧,我瞬間就感受到撲面而來嘅涼意。

因為呢度得呢間酒吧同遠處嘅便利店仲開緊,所以周圍特別安靜。

即使閂咗酒吧大門,我都仲依稀聽到入面嘅音樂聲。

秋天嘅夜晚有啲凍,係比涼爽更凍嘅程度。

我淨係着咗件薄衫。

日頭嗰陣我覺得還好,但到而家呢刻我先發現呢件咁薄嘅衫根本唔足以為我抵禦秋夜嘅寒意。

尤其我而家身處嘅呢個城市人咁少,大廈又唔密集,氣溫就變得更加低。

架車快啲嚟啦......我瑟縮喺酒吧門前嘅車站,心裏暗暗祈求下一班車快啲到來。

呢刻我只想返到舒適嘅酒店,沖個熱水涼再好好咁瞓一覺,聽日就即刻返屋企。

我最憎就係啲咁凍嘅地方。

呢個時候,身後酒吧傳嚟推門嘅聲音。

我擰轉頭一望,係頭先坐我隔離嗰個男仔。

幾乎係喺佢一踏出門口嘅瞬間,酒吧內嘅音樂就停咗。

頭先酒吧入面太暗見唔到,而家出咗嚟我先透過街燈睇清楚佢身上嘅衣著。

深色長袖衞衣再加運動棉褲,長度及膝。

個男仔出咗酒吧門口之後冇即刻離開,然係停留喺原地點咗支煙,視線望向我呢邊。

寂靜嘅街道上只剩我哋兩個。

我同佢離遠對視咗幾秒,然後若無其事咁擰轉頭,低頭默默等待車嘅到來。

點解仲未到㗎......

焦躁不安嘅感覺漸漸湧上心頭。

過咗幾分鐘之後,我聽到腳步聲從我身後傳嚟,越嚟越近。

呢一刻,我突然諗返起以前曾經睇過嘅嗰啲以受害夜歸少女為主角嘅新聞。

後背同手心忽然之間就沁出咗汗。

「你等緊車?」一把男聲喺好近嘅後方傳嚟,令正胡思亂想緊嘅我嚇到成個人彈起,驚恐咁抬頭。

可能係我反應太激烈,對方窒咗窒。

我聞到佢身上有着淡淡嘅煙草味。

幾秒後,佢似係明白咗我咁大反應嘅原因,於是退後一步先再開口:「冇,我想話俾你聽,呢度十點之後就冇車㗎喇。」

我雙眼頓時瞪大,今次唔係因為驚,而係因為難以置信。

唔係呀嘛……

「你要去邊度?」個男仔又問我。

我將一間酒店名講咗俾佢聽,不過唔係我住緊嗰間酒店,而係我酒店同區嘅另一間酒店。

「仆街咁遠?你點樣由嗰邊嚟到呢度㗎......」佢個樣似係有啲無奈,「呢邊而家呢個鐘數唔會再有車返去㗎喇......」

呢個時候,一陣寒風吹過,似係嘲笑緊我嘅愚蠢。

我瑟縮咗一下,後悔莫及。

失戀咪失戀囉,好地地扮乜嘢文青自己走嚟一個完全唔熟嘅地方啫?!

死啦,今晚唔係真係要瞓街下話......
推呀
[突發]牙腩有文!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞