[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
唔關事,好多外國政府都有法例規定,如果幫外國政府當兵係有機會喪失國民身份,所以美國嗰啲好多時都係用 contractor 身份去打
而且到時自然會有烏克籣政府 + 各界求情信. 99%判有罪但係總統特赦.

之後會有聲音, 推動政府修改呢條不合時宜的法例.
你會唔會諗得太天真?

根本好多國家都有呢啲法例,就算美國都有。
係, 但唔係一刀切地完全禁止. 之後應該會有聲音修例, 俾番D彈性政府去處理志願軍參與外國戰爭事件.

美國就有contractor呢個玩法, 韓國就睇下可以點玩.
改例, 唔一定係"完全禁止"或者"完全唔禁". 可以改到俾政府/行政機構彈性, case by case咁去處理

依家韓國條例係"太懶", 一刀切咁完全禁止.
咁改法例都係之後嘅事啦,現有法例都唔跟會𧗠生好多問題
點會改,改左一大班走去幫俄打咪死
Yes, 李根大尉當然係跟依家韓國法例審啦, 呢點當然冇問題.

同我提議之後推動各國政府修例, 變得更有彈性處理唔好一刀切冇矛盾喎.
重溫:

愛沙尼亞、立陶宛和拉脫維亞森林兄弟游擊隊反蘇聯 立陶宛軍、愛沙尼亞軍和拉脫維亞軍與黨衛軍德軍並肩作戰對抵抗蘇聯

Forest Brothers - Fight for the Baltics
NATO
After the Second World War, soldiers from across the Baltics who had fought on both sides of the war disappeared into the forests to wage Europe's bloodiest guerrilla war against the occupying Soviet forces.
https://www.youtube.com/watch?v=h5rQFp7FF9c
睇下你點改條例而已, 係"完全禁止"同"完全唔禁"之間其實有無限空間去改.
之後修例當然冇問題,但都唔好諗得咁簡單。

例如: 係咪乜國家都可以幫? 假如有人真係想幫俄羅斯打仗又係咪照俾佢去? 個準則係點? 申請咗先去同自已去死後個待遇有冇唔同? 國民(更甚係班議員)會點睇?…… 唔會係一時三刻同咁易去解決
仲有, 一刀切理由都係一個字"懶". 仲有政府唔想冒國際政治, 外交風險, 咁不如一刀切禁哂算數. 我當然知道行政機關D濕9公務員處理態度啦: 少一樣嘢處理就少件事煩, 亦節省大量行政費用
所以咪話條一刀切例係"懶"+行政機關唔想冒風險攞

身為納稅人的我: 喂喂我交咁多稅唔係俾你哋偷懶架
愛沙尼亞捐出1/3國防預算俾烏克蘭
https://lihkg.com/thread/2999737/page/1
呢啲真係受過共產主義洗禮嘅國家先會明
愛沙個靚女總理個零月前受訪果陣都講過
想同俄佬談判嘅要好小心
俄佬首先會開天殺價
然後會企硬寸步不讓甚至扮唔想同你傾
最後等你妥協俾部份野佢希望佢高抬貴手
咁俄佬就賺咗

思路非常清晰亦夠膽講出口
可惜唔係大國唔夠發言力

波羅的海三國(愛沙尼亞、立陶宛同拉脫維亞)森林兄弟,當年三國戰術上打到蘇聯軍隊仆晒街(翻版華沙起義+翻版冬季戰爭同翻版繼續戰爭)

可惜愛沙尼亞、立陶宛同拉脫維亞最後彈藥耗盡再加上英美cut波羅的海三國軍援先輸(波羅的海三國被迫表面服從蘇聯,波羅的海三國等待時機復國),再加上蘇聯屠殺抵抗俄化波羅的海三國嘅愛沙尼亞立陶宛拉脫維亞本國紅軍
你個國家係得你一個人同得一個諗法?
人哋政府有呢個法例唔係你睇得咁簡單,南韓長期都係一個有北韓威脅嘅軍事力量喺度,有呢條法例都好正常,就算烏克蘭有都唔奇。

佢都唔係南韓人,點知人哋點諗。南韓長期有北韓喺度,想法根本唔係香港人可以理解到
同埋個問題係佢諗得太單純同簡單,但呢啲嘢往往就係有好多嘢要考慮: 政治、經濟、民生、民眾意識、……

就以韓國為例,如果咁容易就攪得掂嘅,呢個地球就根本唔會有「北韓」呢個國家存在,一個連軍權時期都攪唔掂嘅問題,民主體制下會更加複雜
咁最後咪睇韓國民意攞, 呢個係韓國自己的內政.

我只係假設自己係韓國納稅人的話, 我會點睇呢件事同點做: 照現有例判, 然後遊說推動修例. 至於修唔修最後都係睇佢哋民意, 民意有壓力自然會修, 民主社會遊戲就係咁玩.

喺志願軍問題上, 個人係比較buy英國處理手法.
ic....即係純粹你自己咁諗啫
最後都係睇韓國人民自己民意, push唔push政府做嘢修例.

佢哋點睇我就冇辦法comment, 冇資料.
Yes, 韓國人點睇, I don't know.
https://twitter.com/new27brigade/status/1525809801447755776?s=20&t=-Ov2AkT7H0m2pD9Q8iAwZg

普京想恢復前蘇聯榮耀, 結果榮耀未到, 新仇舊恨先一次過算. 連卡廷慘案都掘埋出來啦.

他朝有日台海發生戰事, 香港人都希望可以贊助美軍/國軍喺砲彈或者導彈上寫字, "為了大革命的手足"
我覺得係歐美會叫烏唔好搞克里米亞
如果唔係會迫到俄羅斯真係發癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞