[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
想深一層, 其實呢砲彈寫字應該係一門搵到錢的生意喎: 贊助烏軍某金額, 佢幫你喺砲彈寫字, 加錢的話就附加指定射向某地的服務, 再加錢附送該砲彈命中4K Video+特寫照
阿澤講過: 係烏克籣人的領土, 寸土不讓, 唔係烏克籣人應有的地方, 佢哋唔會要.

烏克籣主權領土係包克里米亞(公投係俄國自己打飛機, 冇人認), 烏克籣目前唔會讓, 俄國其他地方烏克籣唔會要亦唔想要.
一早開左呢個盤口,打唔到唔收工
俄國有種咪用核武攞
芬蘭加入北約之後一樣可以照常同俄羅斯做貿易生意(p.s. 俄羅斯旅客)
係俄羅斯講到加入芬蘭北約之後就要同俄羅斯你死我亡

同俄羅斯接壤嘅愛沙尼亞、拉脫維亞同立陶宛(立陶宛同俄羅斯飛地接壤)一樣都係北約 唔見俄羅斯用核彈恐嚇
芬蘭加入北約之後一樣可以照常同俄羅斯做貿易生意(p.s. 俄羅斯旅客)
係俄羅斯講到加入芬蘭北約之後就要同俄羅斯你死我亡

同俄羅斯接壤嘅愛沙尼亞、拉脫維亞同立陶宛(立陶宛同俄羅斯飛地接壤)一樣都係北約 當年(薯仔 x 仲算係正常思想嘅普京)唔見俄羅斯用核彈恐嚇

幾日前見到,已經太多order所以停咗
烏克蘭樂團贏得歐洲歌唱大賽冠軍

在意大利都靈舉行的歐洲歌唱大賽,烏克蘭的「卡路什樂團」(Kalush Orchestra)憑獻唱當地一首民謠歌曲,以總分631分擊敗另外24支參賽隊伍,贏得冠軍,亦是烏克蘭繼2004及2016年後,第三度在歐洲歌唱大賽勝出。主音歌手普修克在表演完以英文高呼「請求協助烏克蘭、馬里烏波爾以及亞速鋼鐵廠」。英國及西班牙的樂團分別取得亞軍及季軍。

按照傳統,贏得冠軍的國家,將成為明年這項比賽的主辦國。烏克蘭總統澤連斯基在社交網站發文祝賀,指烏克蘭的勇氣在世界留下深刻印象,音樂征服了歐洲,將確保有朝一日,有馬里烏波爾接待歐洲歌唱大賽的參加者及嘉賓,又相信與敵人的戰鬥,離取勝已經不遠。英國首相約翰遜亦發文祝賀,指清楚顯示烏克蘭樂團的才華,亦是對他們為自由而戰的堅定支持。
台海戰爭係海戰 中共最多係武陸軍 海軍實力連日本都不如 點世界大戰 台灣反艦飛彈多到傻 本身地形多山 可以有好多地形做cover射飛彈
跟本用緊人海戰術,為左一場無意義嘅面子戰子,賭上左成個國家嘅命運。
心目中嘅俄軍作戰形象(2008年俄羅斯侵略格魯吉亞、2015年俄羅斯屠殺敘利亞反抗軍之後嘅俄羅斯軍事改革),淪為大賊同銀行劫匪
唔肯接受現實
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1525827497014591489?s=20&t=2pGrXfavtLMDXGfLry8HmQ

真係動員到100萬人的話,咁真係二戰後最大規模的戰爭動員喎

沙模風暴都冇100萬人咁多。

睇來美軍同北約後勤總部要搬番二戰menu出來溫書,先應付到百萬人規模的戰爭補給同消耗
查番wiki,沙漠風暴原來都接近100萬動員(956600人,當中70萬係美軍)。烏克蘭今次大反攻真係破100萬動員的話,肯定係二戰後最大軍力動員,而且講緊單一個國家動員超過100萬人進行軍事行動。
#642,普京肯定人海戰術玩得贏烏克蘭?人哋講緊準備集結百萬大軍進行反攻喎

未計裝備補給問題,俄匪要人海贏烏克蘭,普京首先要總動員,動用預備兵力先有100萬兵力同烏克蘭一決勝負。
Miss咗,BMPT出現
整個俄軍只有一個連共九架正式服役,隸屬90GTD
https://twitter.com/mdmitri91/status/1525755100840579074?s=20&t=jo2tQhMmK9kpC2E32G7nHw
動態蛾軍
其實佢打喬治亞既表現都唔係好得去邊
都係靠大石砸死蟹先贏到
步兵殺手
但係唔知班俄狗會點用
希望可以照慣例 abandon vehicle俾烏克蘭
基本上普京所有戰爭都係靠大石砸死蟹.

今次係"上得山多終遇虎". 食過番尋味, 終於踢到鐵板.
唔係薯仔出賣格魯吉亞
格魯吉亞有機會光復到south ossetia同abkhazia
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞