[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
cup個fb話瑞典同芬蘭依家制裁緊土耳其,土耳其要佢地解除制裁先肯俾佢地入北約
日本絕對唔出奇喎
因為有北方領土問題
同俄佬點講政治手段俄佬最叻就係洗走你d當地人,移入自己人入去,再公投選總統又盛,阿布哈茲同南奧塞梯話獨立,但格魯吉亞人係無權入境,只有俄羅斯人可以入。08年開波,阿布哈茲話就話獨立,但果邊既駐軍俄軍都直接南下

格魯吉亞最on9在無練好兵就打,結果輸到柒碌咁,開唔開人拖,就好難講,俄佬就話格魯吉亞郁手先,格魯吉亞就話俄佬炸佢地維和部隊在先。但最後美國同歐洲都係撐格魯吉亞。

所以而家係睇普京加速,有盟軍出動,格魯吉亞先可以抽下水 而家出擊,普京一野轉個頭入侵格魯吉亞當領功下台階就碌柒。

政治手段好難同俄佬玩,烏克蘭點解咁窮,點解芬蘭波蘭發展得咁好,俄佬搞你領土,滲透你親俄政府唔係講笑,搞到你一頭煙。

所以點解一帶一路 格魯吉亞同烏克蘭呢d國家好撚奶(塞爾維亞唔撚計),因為算係中立路線,可以發展既機會,唔親歐,又唔得罪俄,又有錢
俄佬就話格魯吉亞郁手先,格魯吉亞就話俄佬炸佢地維和部隊在先。

根本就係喬治亞郁手先 唔係北約晨早還拖啦

同俄佬點講政治手段

同爛仔講數就係咁啦 你頂唔順跟住郁佢 差佬過到黎拉邊個 而家係你郁手先就咩都唔洗講 尤其係你D地已經係92 93年停火然後跟手冇埋控制權

你邊度可以冇啦啦直接打翻轉頭然後expect北約同你打場入侵戰爭
sorry 唔係北約係美國
https://twitter.com/new27brigade/status/1526345505978351617
https://twitter.com/new27brigade/status/1526414870643875840
https://twitter.com/new27brigade/status/1526427151054311424
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3928696

俄羅斯入侵烏克蘭,目前把重心放在烏克蘭東、南部地區,而烏軍也持續反攻,16日就轟炸俄軍掌控的赫爾松市(Kherson)陣地上百次,造成俄軍彈藥庫爆炸,大批裝備損失,另有75名士兵陣亡。

烏克蘭武裝部隊南方作戰司令部在官方臉書發布影片表示,在赫爾松和尼古拉耶夫(Mykolayiv)地區,俄軍持續在佔領地強化武裝,並沒有進行積極的進攻行動,與此同時,烏軍以火砲進行100次的轟炸攻擊,造成赫爾松的俄軍陣地彈藥庫爆炸,俄軍官兵75人陣亡、損失20多單位裝備,包含自走榴彈砲Msta-C、迫砲、裝甲戰車以及無人機等。
講黎講去又係能源、維持現狀

呢篇野有啲無厘頭,呢三個大陸國家本身無咩點出力、無乜影響力又點會施加到壓力

決定權只能在英美兩國、同澤仔本人,底線都好明顯,起碼要收返開戰前領土、同暫時見唔到英美反對收返克里米亞既可能性
又唔可以話冇乜影響力
烏克蘭係想入歐盟同北約嘛
佢地自然會喺呢啲位入
果然唔信得俄狗
所有deal 都當廢紙
咁被俘班友點算
估到啦,澤仔戇鳩啫
其實尋晚見到會交換戰俘果陣都覺得有啲怪但又講唔出係乜
啱啱先諗返係喎呢班就係普京口中想殲滅嘅納粹黎
普京又點會咁放過佢地
入面留得底嘅守軍大部份已經有傷,又唔夠醫療用品同合資格嘅救護員,加埋尋日俄狗狂用白磷彈(有手足話唔係,唔爭論因為並非重點)轟炸(產生嘅氣體有毒性+燃燒溫度成千幾兩千度,好難救熄),再咁溫水煮蛙落去真係會全軍覆沒

澤仔應該真係無哂辦法下先出呢個「命令」(開戰以嚟,佢都極少親自出Order介入軍隊事務),喺佢嘅立場下,「保護國民生命」呢樣嘢更加重要。要將下屬「暫時」送去佔領區係無奈嘅選擇(地下城內通道窄又遠水路,經嗰度都走到300幾人已經好勁),但成區都已經被佔領真係冇得揀

打仗嘅嘢就係咁,無可能每個舉動都100%完美亦冇人肯定到跟住會點,往往只能兩頭取其輕攞番最大利益
大舉反攻
同意
我見都唔少人話烏克蘭方面對交換pow太樂觀
其實都只係因為冇乜選項可以揀
如果啲守軍冇出片求救都話可以乜都唔理繼續俾佢地守落去
但既然出咗聲求救咁就真係唔可以扮聽唔到乜都唔理
完全放棄自己啲戰士事實上係好影響整體士氣
而家澤仔個形象一直以黎都唔似普京咁只當人命係數字
如果烏克蘭早兩個月有M777,大量重型武器,馬里波係有可能守得住。

BTW,冇嘢係完美。只係以俄匪做法,呢班烏軍能夠活著返來的可能性好低。除非打到莫斯科投降。

烏克籣重視士兵,但俄匪只當士兵係消耗品,交換戰俘換番呢批英雄返來難度大。
打仗嘅嘢,就係從來唔存在「如果」兩個字
咁你問出片/轉片果位Canadian Volunteers啦。佢應該比我哋更清楚守軍只有投降或者全滅兩個choice,更加知道換俘換番佢哋可能性好低。咁點解佢仲要借出片迫基輔選擇將呢群士兵交到敵人手上?

佢唔係天真到認為俄匪會遵守日內瓦公約嘛
你同我都冇穿冇爛喺屋企好安全碌住電話咁緊係可以講得咁輕鬆
大佬人地傷晒講緊唔係普通𠝹傷果種傷
物資短缺不見天日唔知幾時死
我唔覺咁絕望嘅情況之下出片向世界求救有乜問題
我明白佢心情,佢哋向世界求救,係希望結果會係天降奇兵幫佢哋解圍。但能夠爭取到最後結果就只有將佢哋生命交到敵人手上。呢個係唔係佢哋拍片想要的最後結果?我唔敢講。

當只有將生命交到敵人手上定失救作為守衛者戰死2選1果陣佢哋會點選?我亦唔敢隨便下判斷。但我絕對肯定拍片最初目的係希望外面能夠有人支援到佢哋,而唔係將自己條命交俾敵人呢個結果(雖然佢哋亦知道不太可能)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞