[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
重點
1. 美俄雙方3個月後第一次 軍方高層交流
(起碼透過公開渠道)
奧斯汀同紹伊古傾左一個鐘

2. 俄羅斯在烏克蘭有105個戰術營,多過上星期

3. 瑞典芬蘭要加入北約 預期要半年時間 因為要30個成員國同意

4. 烏克蘭在哈爾科夫取得進展
俄羅斯在頓巴斯取得"incremental"(美國國防部說法,唔清楚佢地點定義)進展

5. 美國在歐洲部署100000人,俄烏戰爭後加多2萬
預期呢個增兵,未來幾年都需要維持
需要進一步加強東歐防守
白俄慢慢同俄羅斯共存亡

http://country-balls.com/belarus-and-russia/
愛沙尼亞捐出1/3國防預算俾烏克蘭
https://lihkg.com/thread/2999737/page/1
俄國侵略烏克蘭將近3個月,烏軍發揮強大「不對稱」打擊能力,打得俄軍灰頭土臉,烏軍能「以小搏大」,其中一個原因是靠操控無人機的偵察大隊,他們「以靜制動」遠端操駕無人機,配合地面精準砲擊,讓俄軍死傷慘重,軍備快要敗光光。而這支無人機操控大軍,大部分都是年齡20、30多歲的「電玩族」,面對烏克蘭烽火連天,他們發揮專長「打仗救國」,讓這群烏克蘭「電玩宅男」感覺非常光榮。

化身烏軍「千里眼、順風耳」 協調地面部隊襲俄
烏克蘭軍方出動無人機,從遠端搜索打擊俄軍的目標,只要看得到就炸得到,十之八九都命中。烏軍「不對稱」戰力十足,各個部隊都有配置無人機操控員,多半都是年輕男性電玩高手,雖然無法上前線拿槍作戰,但距離5公里以外仍然可以殺敵制勝,讓他們很有成就感。

烏軍的無人機作戰也要偵察敵情、訂出戰術戰略,首先操控無人機升空,偵察戰場地形物,也查清楚俄軍的移動和部署位置,接著開始「陸空協調作戰」,操控無人機陪同烏軍到戰區,在空中停留2小時,讓無人機成為烏軍的耳目,並通知地面部隊精準砲擊轟炸,讓俄軍死傷慘重,軍備報銷。

一名烏軍無人機操控員分享,「說來有趣,許多無人機操控人員,其實只是愛打電動的宅男」。

打電玩一樣能救國 無人機操控員:備感光榮
烏軍的無人機操控員屢屢重創俄軍,但他們最想得到美國生產的先進無人機,讓俄軍無法追蹤訊號,才能提升打擊戰力,他們更誓言,保家衛國人人有責,要把虛擬打電玩的功力升級到能實際擊潰俄軍,對他們而言,這個使命更崇高、也更光榮。

國際中心/楊政平 編撰 責任編輯/林湘芸
https://twitter.com/ralee85/status/1525725177237184513?s=21&t=YFtr9OBO-9V_VZBosMNr7g

俄狗真係貪撚晒d軍費,連無線電都要靠捐
學撚哂支那D衰野
可能你地覺得好不可思議,但原來蘇聯解體後有好多蘇聯境內德語區人去左德國,今次佢地一面倒親俄,完全係德版藍屍。
表現太差 懷疑你通敵(籍口)
點都要搵人咩飛 咁做大佬就梗係拉你先
佩洛西去完, 麥康奈爾都唔執輸.
如果你移左民, 例如去左澳洲,
有朝一日打仗, 你係要支持澳洲而唔係出生地.

無此覺悟, 唔好移民, 否則會成為叛國者.
所以如果禾移咗民嘅話,第一樣好想做嘅係當義務兵/參加軍事訓練(如果佢有同仲肯收禾嘅話)
屌,邊有人估到呢個年代真係有打仗
我諗頂唔到反攻嗰日
美國人應該算估到,儲儲埋埋咁多野送出嚟
其實中東同非洲啲戰事一路無停過,只係主流媒體已經少報咗好多好多
隊隊軍隊都會做stockpiling
不過美國錢特別多咁解
其實就算唔係烏俄 呢個世界都日日打緊
不過唔同命唔同價
非洲真係麻木哂。

民智未開,洪荒世界咁,係只能夠由佢哋好似阿富汗咁一直亂,直到有朝一日當地人終於發現咁打落去唔係辦法,先會有改善。

現代教育水平係好緊要
其實呢個世界每1秒都發生緊戰爭
https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1525559742730584064?s=20&t=T1sW4FfQpJX0HeVCN8mgZQ

睇來會變成中共同台灣, 南北韓咁, 俄國打輸佐但死都唔投降, 烏克籣同西方世界又唔會主動攻擊俄羅斯.

然後俄羅斯一有機會/自己覺得儲夠力量就再次發動侵略, 總之儲夠就入侵, 唔夠打就縮番去屋企死龜咁無限loop. 和談/停火只係為佐爭取喘息時間, 同前蘇聯, 中共一模一樣.
所以芬蘭同瑞典而家係入北約嘅好時機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞