[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
咁樣好難搞,邊境永無寧日
呢啲真係受過共產主義洗禮嘅國家先會明
愛沙個靚女總理個零月前受訪果陣都講過
想同俄佬談判嘅要好小心
俄佬首先會開天殺價
然後會企硬寸步不讓甚至扮唔想同你傾
最後等你妥協俾部份野佢希望佢高抬貴手
咁俄佬就賺咗

思路非常清晰亦夠膽講出口
可惜唔係大國唔夠發言力
近代都有例子: 以色列同阿拉伯處世界持續呢個狀態幾廿年.

講真如果視烏克籣為未來東歐版以色列的話, 大家都有心理準備會好似當年以色列VS阿拉伯世界咁, 打下停下維持幾廿年.

但以色列呢幾廿年打打停停期間, 本土經濟都能夠持續發展並且有唔錯增長. 只要一日俄羅斯唔敢開大絕用核武, 持續打常規戰都可以邊打邊發展的.

邊境地區就當成雙方武器試驗場啦, 預佐長年住唔到人啦.
愛沙尼亞真係幫左超多 講緊小國來講佢能力範圍做左好多 最新好似問緊以色列可唔可以拎隻新ga反艦飛彈比烏克蘭用
非洲班人軍力限制水平破壞有限 而家場仗講緊兩邊軍力都唔野少
烏克籣同美國都知道佢玩呢套. 所以咪唔彩普京, 擺出個勢同你打到2047.

戰爭中都得唔到的嘢, 戰爭外更加冇可能讓. 要升級衝突, 甚至用核武的話隨便佢

長遠來講, 烏克籣真係要多D導彈防禦系統, 仲有需要源頭打擊能力, 最少要掃清邊境500公里左右短程導彈. 中, 長短就靠愛3+薩德系統攔截.
https://twitter.com/new27brigade/status/1525742754135183365?s=21&t=HLPmfMDSy9u11RRs4J7PVg
5/15. 前南韓海軍特戰戰團軍官李根大尉,接受烏克蘭當地媒體的採訪,分享在烏克蘭戰場上的戰況外,他稱在回國後將遭到南韓政府逮捕,並表示已準備請律師打官司
但本質都係一樣. 俄烏雙方冇讓步空間, 呢個原則同軍力大小冇關係. 剩番的就係睇雙方能力決定戰爭持續時間.

冇人想打大戰, 但普京選擇佐戰爭, 烏克籣只能夠選擇用武力保護自己國家自由同領土完整.
而且呢個仗相比預計會爆發的台海戰爭來講, 根本係小兒科.

美國智庫推演模型, 台海軍事衝突會將日本, 南韓, 澳洲, 甚至美國西岸卷入戰火中, 演變成世界大戰.
除左美國外, 俄國都算係參與得多戰爭
兩次車臣, 格魯吉亞, 敘利亞內戰, 2014東烏
https://twitter.com/galileoarms/status/1522531829231894529?s=21&t=HLPmfMDSy9u11RRs4J7PVg
烏克蘭國際軍團🇺🇦中一名韓國🇰🇷前海豹突擊隊員在基輔戰役期間的戰鬥記錄。
武器:
-CZ BREN 2 + 瞄準點 t1
愛沙尼亞國防軍同愛沙尼亞森林兄弟+拉脫維亞森林兄弟+立陶宛森林兄弟當年打到蘇聯軍隊仆晒街(翻版冬季戰爭同翻版繼續戰爭),可惜愛沙尼亞、立陶宛同拉脫維亞最後彈藥消盡先輸,再加上蘇聯屠殺抵抗俄化波羅的海三國嘅愛沙尼亞立陶宛拉脫維亞本國紅軍
垃圾南泡政府
南韓政府覺得癌症病人俄羅斯政府緊要過烏克蘭
天佑義人,希望佢返到韓國再慢慢share佢嘅經歷
其實北非利比亞人同利比亞部落好勇,但佢哋推翻咗卡達菲之後,仲有千千萬萬個neo卡達菲同neo利比亞軍政府上場
俄羅斯以為烏克蘭係敘利亞反抗軍
應該要行法律程序,之後總統特赦
咪係
幫烏還幫烏 軍法還軍法 你逃兵自然會比政府拉
同埋立陶宛都一樣幫咗烏克蘭好多
佢應該好似2014咁 咁輕鬆 點知
波羅的海三國同波蘭俾SU荼毒過, 仲要咁近俄仔
梗係唔同你客氣 烏雞炒粉分分鐘下個就到佢地
又瀬人地係泡事

根本好多國家都唔俾國民去烏克蘭同海外作戰,有冇諗過假如佢真係死咗,啲國民又會屌政府點解唔阻止佢,呢個係政府嘅責任嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞