[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
原來火雞諗住唔俾芬蘭同瑞典入nato
https://twitter.com/new27brigade/status/1525342955065978880?s=21&t=kgxfz9oECLcfJMwrJYSLkQ

較早前蛾狗渡北頓涅茨河 團滅左7x部戰車/坦克
今次比洛戈里夫卡北方渡河又滅多90部

的確係9up吹水
講真好難講係未缺輕武器
以批除時烏東堆民兵黎,俄羅斯比垃圾佢地算
同一場戰事
Drone 片正唔正關解圍咩事?
https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-annexation-occupied-ukraine-putin%E2%80%99s-unacceptable-%E2%80%9C-ramp%E2%80%9D

話説戰爭研究所出咗篇長文分析講,普京會直接吞併烏克蘭東部同南部,跟住話用核武保衛俄羅斯領土嘅條款適用於呢啲吞併領土,如果烏軍反攻呢啲領土,俄羅斯就會使用核武。
唔理架啦,係唔係你領土都好,
你用核武各國都照係咁反應架啦。
他朝你話全歐洲都係你領土,唔投降就用核武,
咁全世界要投降?啋你都傻啦。
其實唔係吹水
不過誇張左~
早期蘇俄前線缺乏物資,有記錄沒武器就要進攻

崔可夫元帥戰爭回憶錄:
前面是我們的敵人,後面就是督戰分隊,我們在沒有武器的情況下前進。
勁過宇宙国安法
如果比人圍攻點用核武,炸埋個城?
同一招悶唔悶

烏克蘭你試下反抗丫,我射核架喇
歐美你試下制裁丫,我射核架喇
歐美你試下軍援丫,我射核架喇
烏克蘭你試下收復失地丫,我射核架喇 <閣下在此
大家留意下,普京一直用核武嚇人,但從未嚇過烏克蘭,點解?
布達佩斯備忘關於核武嗰part其實幾吊詭,望下字眼

Seek immediate Security Council action to provide assistance to Belarus, Kazakhstan or Ukraine if they "should become a victim of an act of aggression or an object of a threat of aggression in which nuclear weapons are used".

object of a threat, 恐嚇用核武炸烏克蘭算唔算threat of aggression??
that's why佢用核武嚇其他人,唔嚇烏仔
講真點睇都係想快啲造成既定事實迫西方放棄(睇下馬克龍)從而迫烏克蘭放棄反攻

反正都俾西方當做戰犯啦要射核點洗搞咁多正當性嘅野
佢都搵晒啲走狗出黎日日嘴炮話射呢個射果個架啦
我仲等緊佢個核海嘯架
馬克龍個單要諗番個時序
佢話要save putin's face 姐係可能3月到 打唔到基輔
呢啲炸彈有冇導向?
克蘭國防部情報總局(GUR)局長布達諾夫少將(Major general Kyrylo Budanov)接受Sky News獨家專訪時聲稱,對俄戰爭進展順利,將在8月中迎來轉捩點,並且會在今年年底結束,同時聲稱推翻俄羅斯總統普亭的政變已經在進行之中,又指他罹患癌症、病情嚴重。

https://udn.com/news/story/6809/6313367
所以純屬巧合同不幸
唔知用咩炮彈 可能個殺傷範圍夠大唔死但傷又攪尻後勤
一係pipe bomb 一係就mortar round
佢咁近 咩都要死
嗰陣可能係,不過澤仔選擇而家講出黎,
自然係因為Macron又開始心理輔導,
佢開始俾壓力Macron。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞