[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
北約俄狗邊境長左一倍,3小時內打到聖彼得堡就無問題。烏克蘭就有問題到要打鳩佢,咁明眼人都知唔關北約事啦
講到底,根本普京自己都知北約唔會無啦啦打鳩人。。

純粹係揾個藉口
普癲覺得鄰國係屬於佢
準確啲講係沙俄帝國主義
所有斯拉夫人都要統一係俄羅斯之下
所以關注點一直係烏克蘭白俄同波蘭
"大斯拉夫主義"同"大中華主義"一樣咁ON9.

班斯拉夫人同華人, 幾時先有歐洲人的智慧: 唔係通過政治權力, 而係通過經濟上共同利益, 大家錢搵錢去達成"一體化".

BTW歐洲都係經過幾百年血的敎訓, 先醒悟呢個道理
Hk01出左篇文就係用呢個原因幫普京打飛機
幾日前先話會加入就報復喎
而家又退咗去做冇軍事設施擴張就冇問題嗱?

西方啲柒頭睇到未
呢種中俄式叫囂就係咁嘅程度
郁啲都拗佢地真係好戇鳩
咁你都唔可以否定個邊係有自己既行政機關同軍隊
你咁樣強行入去攞返控制權就叫入侵 哩個係事實
唔知係咪old news
Netflix 有人民公僕睇
Old news
Cls藍絲明明同香港同埋佢哋自己都冇利益關係都係要死撐俄羅斯
唔通真係極權fans咁反社會?
烏克蘭提供場地俾以美國為首既西方國家打扙
唔係咁咩?
所以話民族主義係現代世界out 到仆街,加埋撈埋愛國主義就變左邪惡軸心,香港中學一路仲鼓吹緊成一兩個世紀前既野,中史唔再講,世史都唔好好多,成日同現代化發展掛勾,但兩樣野根本無直接關連,最後配合埋啲大內外宣一齊將個國家推去戰爭邊緣
貌合神離?集安組織30周年峰會,各成員國立場有何不同?
https://www.facebook.com/CentralAsiaPulse/posts/1448848028887953
除左白俄,已經冇人聽普京支笛
咁多唔同國家嘅武器
後勤會唔會痴線
北約通用彈藥
軍車就算數啦!響戰場可能好快就打爛
不過我自己覺得呢場仗有個好處
就係烏東班親俄鬼現哂形入哂侵烏部隊
而家打返轉頭呢班仆街無地方走 遲下唔死都會坐叛國監
黎緊分裂勢力會大大削弱甚至消失殆盡
彈藥統一制式155mm, 武器壞佐就直接銷毁或者送後方維修.
係俄國一直做錯嘢, 一錯再錯.

正路來講利用人都好, 都應該俾班親俄民兵入境庇護佢哋. 既然普京借口係"保護親俄同俄裔居民", 當班支持你的人有難要尋求庇護果陣, 情理上普京係應該要主動放佢哋入來庇護佢哋, 俾佢哋一個身分, 甚至之後烏軍反攻, 俄匪同親俄民兵兵敗果陣, 俄匪都應該要帶走哂烏東所有親俄民兵同親俄居民去俄國, 做足成台戲.

依家好啦, 咁樣搞法即係赤裸裸咁講俾親俄人士聽佢哋只係condom, 當俄匪失利果陣唔會保護佢哋.
政治問題而已, Erdogan肯定係要某D野, 換土耳其支持瑞典芬籣入北約, 先睇下美國點協調啦.

暫時未估到佢想要D乜, 要多D資料.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞