[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
咪傻啦, 而家仲有人喺各大城市宣揚「反戰」, 我就唔信覺覺都收錢/俄裔

雖然德國人主流係支持烏克蘭
有kol講過, 係東德餘毒, 有班經歷過東德時代既人支持普京.
個總理係驚失左呢班人既票. 到後來大多數人都反俄, 所以先轉向.

之前兩封公開信, 都係一班廢老出黎簽, 我查過,
後生嗰個都60歲, 最老成90歲.
存在艦隊嘅概念
成日講8國聯軍,保船制敵,支那d時事評論9up好好笑
CHING個report真係每日都要追
頂 之前都講過 人地意大利人ga
你唔好見個封面係殘體就覺得係粉紅
同埋 如其他ching所言 佢講得有咩唔啱先
正常 坦克唔會多過步兵同apc
痴線 你咁講同D ChiNa man既個種非我族類其心必異既心態有咩分別
鋼鐵廠真係冇計, 出賣鋼鐵廠叛徒陸續有來.

而且我唔會覺得俄匪會守諾, 果38個重傷者預佐兇多吉少.

依家唯有靠將來反攻將Mariupol十倍奉還打番來, 相信烏克籣喺持續強化戰力下可以做得到.
https://youtu.be/He-MYa3MvJc

講起徐某人
哩條片真係笑到仆街
係的, 其實個底/本質係冇分別: 極端宗教主義者, 極端種族主義者, 極端民族主義者, 相信自由民主, 普世價值的人, 到以金錢至上的資本家對自己所信的"根本價值觀"固執程度係"一樣". 如果唔係又點會有"物以類聚, 人之群分". 因為呢個係人的"自我"所在, 你要一個人類改變根本價值觀, 同物理上殺佐佢係冇分別. 人類思維本身就係唔理物理世界法則, 冇任何"道理"可言的特殊存在.

正因為人類彼此根本價值觀係冇任何辦法調和, 所以我對於所謂世界大同, 地球聯邦呢類地球大一統概念係反對. 主權國家目前係經咁多年歷史, 隔開唔同根本價值觀族群最有效的framework. 只要一日冇其他更理想的政治framework去分隔唔同根本價值觀的族群, 一日主權國家為本的地球政治都應該繼續保留.

唔同的只係喺物理世界, 為實現自己族群信仰果套理念而表現出來的"手段", 愈走極端的根本價值觀, 愈會想消滅不同價值觀的族群.
當然有, 基於兩個原則:

第一, 不能強逼他人接受.
第二, 不能傷害任何人.

嗰啲小粉紅, 只要你唔同意佢, 你就係敵人,
從網絡抹黑到實際上既肉體傷害都會發生, This is 小粉紅.
你唔同意我, 我頂多係"哦"一聲, 無事發生.
同咩人保持距離, 係我自己既選擇權.
我知道自己極端, 但唔會強制你同我一齊極端.
了解?
有趣有趣
https://twitter.com/Blue_Sauron/status/1524775132413280256?s=20&t=zeaQ6uKWcqpIx1lsPt3_fg
Ground Launch Brimstone同MBDA個概念圖幾相近
你知唔知自己講乜?
我當然知

呢個係我自己咁多年歸納出來的結論,算係我個人睇事物的理論/概念。

依家我個人係好強調:一個人的“根本價值觀”係乜?對根本價值觀唔同的人,點都會保持距離。又或者咁講,以Rule of engagement 相處。
睇到以為係高達D台詞
英國呢隻brimestone有咩厲害之處
你可以當係英國自研升級版既hellfire
引番#162,巴打你所講的就係所謂”手段“啦。根本價值觀愈偏激的人,愈會傾向用”消滅不同價值觀與其族群”的手段。例如”不能強迫他人接受“,”不能傷害任何人(其實呢個唔夠精準,what is your definition of 傷害?造成他人心靈創傷,人格謀殺算唔算”傷害“)?

以前美國都有hard sell 自由民主,普世價值呢樣嘢啦。係呢幾廿年來不斷睇到自己壓苖助長的民主化手段喺唔同地方失敗,最近呢幾年先開始意識到無論乜嘢idea 都係bulletproof,冇得用強硬物理世界手段夾硬改變,唯一可以做的就係隔絕危害自己利益族群/國家,令佢哋冇辦法擴張/宣揚佢哋一族相信果套痴撚線價值觀。

套用連登政策,美國依家對價值觀相異國家就係show block user,大家彼此眼不見為淨(冷戰時代美國同蘇聯都係差唔多,會因為體制+利益主動介入別國事務)只係咁唔好彩,大家”暫時“要被迫喺同一個星球上生活。
mmW雷達誘導,識得導彈與導彈之間network各自揀目標
https://youtu.be/q5uPsUCU7Nk?t=24
見佢「尻射」左3發,以為尻炸
射後不理幾爽
留意返user name 唔該
另外,楊提督唔知你對“hard sell”價值觀呢樣嘢點睇?

我自己以前都會prefer 游說其他唔同價值觀的人,嘗試接受普世價值。但經過呢幾廿年,來同美國結論都係一樣:民主自由,普世價值係冇辦法夾硬游說/hard sell唔同價值觀的人接受。依家只會好客觀咁講:普世價值喺現實世界上就係不停推動人類整個文明進步,如果有國家寧要”自己族群價值“唔要享受文明進步,走自我封閉的路,就隨便果堆國家自己搞,總之上國際層面果陣,跟番現在國際秩序同國際法做嘢就得,自己同果堆人保持適當距離就算。

另外留意番,美國對付俄國理由係:破壞國際秩序,危害區域安全,而唔係意圖將自己套價值觀強加喺俄國身上,如果俄國當初願意見好就收,普京乖乖地當金正恩MKII的話,坦白講美國根本唔想理俄國內部事務。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞