[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1524797007969210368?s=20&t=a1dDF0Dj8PkbMBlfI8c_mA

好無奈,要同做同恐怖襲擊無異的俄匪談判救重傷士兵。

長遠來講唔係辦法,俄匪no fucking care國際指責繼續狂轟濫炸,一直令鋼鐵廠士兵失救,迫基輔不得不談判。

衰在烏克蘭係現代民主國家軍隊,冇得睇住重傷傷士兵見死不救。
長遠來講,都要想辦法解決俄匪d戰略轟炸機同中程飛彈,喺自己國土入面攻擊烏克蘭(TU22聽講係遠到喺裏海發射飛彈攻擊),喺咁俾俄國用呢d流氓打法。烏克蘭真係要盡快學識用薩德同愛三。
如果跟呢班廢老既理論,德國被人打既時候,係咪唔抵抗而直接投降?
你係上面先講完
"唔好鬼貼呢嗰大陸既"
而家仲話
"我知道自己極端, 但唔會強制你同我一齊極端"
因為有一個事實係: 共產中國太多disinformation.

呢個唔好貼係base on合理judgement, 唔係極唔極端.

巴打不如嘈Youtube, google, 歐盟同英國 ban撚哂RT呢類俄國媒體? 咁歐盟同英國照巴打講法其實都係"極端"喎

言論自由, 唔等於俾人係咁放disinformation, 或者濫用言論自由掉轉槍頭去進行傷害其基礎的propaganda.
而我依家原則係: 巴打放大陸D fake news冇人阻止到你, 但係我會馬上show block user, 就係咁簡單.
youtube ban係俄羅斯官方媒體,而唔係俄羅斯人
中國分唔清楚國家,政黨,政權,公民係因為佢地被洗腦所以分唔清
你都分唔清咁你有問題啦
唔係好想覆你 不過你真係弱智少一陣
1. 講緊徐某人
2. 講緊果頭話「唔好鬼貼呢嗰大陸既」 依頭話「我知道自己極端, 但唔會強制你同我一齊極端」

你就不停扭曲人地意思、off topic講其他野、仲要屈埋徐某人fake news?
我想問下 你到底嗡緊乜野 覆緊乜?
邏輯都未識 答非所問 都好意思話block人
你幾年班呀小學雞
你真係有病 叫你做人唔好對人不對事 都嘈幾頁
睇片唔係睇內容、唔係睇真唔真實、唔係睇講乜 係睇簡唔簡體
眼界何其細 但is fine, up to you 但叫人唔好post 因為你唔想見到? 好大既官威喎小學雞
三小國是咪覺得生命受到威脅了
基本上,我放棄對大多數藍絲既價值輸出,
只會對少數親近既人做一啲溫水煮蛙既遊說,
你可以起我底,我寫過一篇同藍絲家人遊說既方法。

順手share一下我對價值觀既睇法。
人既價值觀,係源於對世界既了解,
包括由你出生開始接觸到既一切,猶其係孩提時代。
唔單止知識,亦包括左你父母既行為,
佢地對待你既方式,你既家庭所經歷過既一切,
都會塑造你最初既模樣。
家庭就係你認識既第一個世界
(澤仔套人民公僕都有講過,一個人如何變成混蛋
就係由佢既父母造成。段片幾有意思。
https://youtu.be/oEeUY-exs74

學校係你第二個世界,中小學正係你開始認識世界既黃金時期
學校既知識會影響你,同學會影響你,
同時,你讀到既課外讀物更加會影響你,
(呢個時段如果睇到精采既書,可以影響你一生)
你既人際關係亦會影響你既價值觀,
上網都係,你上連登,其他人既留言都會影響你。
點解我地見到咁多小粉紅?因為喺學生既黃金時期,
佢地接觸既資訊都係被攏斷,睇既書都係被審查過,
佢地無辦法型成中國社會以外既世界觀,
官方資訊成為唯一渠道,而朋友圈一樣係睇呢啲資料大,
同溫層互相影響,呢種環境就模造出藍絲甚至小粉紅。
當佢習慣左喺呢啲圈子,即使有一日佢地長大去到外地,
呢份習慣會令佢地留喺同溫層,
因為外界資訊同佢既世界觀唔一樣,本能地拒絕。
習慣會決定我地靈魂既顏色。
長大後,即使知道真相想要改變,可能要花十年時間,
因為黃金期已經過左。

當你同藍絲接觸,你係佢既圈外人,你同佢對世界既認識不一,
佢只會當你亂咁up想昆鳩佢。就算你同佢講完,
佢睇到既依然係嗰啲被閹割既資訊,你既說話佢好快會忘記。
所以你無辦法同藍絲溝通

更重要既一點係,佢地既思維方式係點運作。
做事憑理性根據邏輯,或者憑立場睇利益
以上兩者並非非黑即白既關係,可以並存,
無私既人一樣可以無邏輯,有邏輯既人可以因私利而無視邏輯。

如果真係想對藍絲做到價值輸出,
你就要摧毀佢既世界觀,甚至改變佢地既思維方式。
一般情況下,三言兩語係唔可能做到,要花好長時間,
溫水煮蛙慢慢話俾佢知,你既世界觀係錯。
過程中佢會反對,無視,除左理性探討直線抽擊,
更重要係關注對話既氣氛與情緒,有失控先兆就要停止或降溫,
老實講一啲都唔易做,我用左十年時間去改變我父母,
由佢地堅稱中國人去到而家唔再堅持,已經好大進步。
外面千百藍絲小粉紅,我唔去遊說,或者仲有其他人去做
父母親人無得揀,我唔做,無人會幫我做。

我之前都有提過,當有藍絲鬧美國佬搞事,
我唔會反對佢,但會同佢講,“美國佬就係咁衰,
所以你千祈唔好得罪美國佬,否則屎都無得你食”
呢番說話既背後,就係因為我知道佢既世界觀離我太遠,
根本無得傾,無謂浪費時間。

能夠喺中國咁既環境維持清醒既人,我佩服,
但唔代表佢無沾染中共既色彩,所以我一律敬而遠之,
並唔係針對徐某人,亦唔係法西斯。

奉勸大家一句,如果你依然想保留自己既價值觀世界觀,
就唔好留喺香港。因為催毀價值觀係有捷徑:文革

寫得好長,希望唔會1999
cls樓上做乜千字文
第一個話斷俄羅斯天然氣既國家係立陶宛
第一個列俄羅斯為恐怖主義國家係立陶宛
第一個同俄羅斯斷交既歐盟國家係立陶宛
歷史上第一個要脫離蘇聯獨立既都係立陶宛
立陶宛點解可以咁鬼勇既
我叫大家唔好啫,又無屌柒人,咁都唔得?
我係極端,唔強制,但都有發言權呼籲下掛。
我都成日叫大家每段資訊都要提供source,
咪又係成日有人唔聽我講,我都無屌人啊,
仲幫手搵返個source添。
巴打, 獲益良多, 對補足我自己套概念同理論有幫助.

不幸地文革已經喺醫護界, 通過港共不知所謂抗疫rehersal佐一次, 唔少醫護人員都因為經歷年頭香港抗疫後, 心灰意冷離開香港. 下一次真正文革2.0, 冇人知會幾時發生.
嗰段說話本來係我講,我喺上面亦有解釋點解。
我無強制,無屌柒人,但我係有權呼籲。
我呼籲過後,你唔聽,我唔會干涉。
唔好見到有人反對就起晒“剛”

但K巴講既野已經同我想表達既係完全唔同
#188 楊提督其中一段, 共產中國的人已經染哂中共的醬江. 對待來自中國大陸人與事我同佢差唔多. 冇義務去主動分邊D係小粉紅propaganda, 邊D係清醒. 要話自己係企喺同西方世界相同價值觀的話, 麻煩佢哋自己主動做野去證明, 如同2014兩革, 2019大革命一樣.

烏克籣人贏得西方世界尊重同支持, 係佢哋自己用血同生命換番來.
無人想知你哋點睇
再講徐某人反賊到咁都可以同小粉紅一概而論,唔知係邊個問題
其實人地已經係意大利人
https://twitter.com/TheDeadDistrict/status/1524826777272582151?s=20&t=u--iYef6v42nuFXAPh_VWw

真唔真呀? 蛾狗連洗衣機摩打都放埋上直升機?
其實徐某人只係咁啱係大陸出世,寸佢地到無得返轉頭
k巴,講明先,你可以同徐某人呢類人保持距離,
但提起佢地要小心用詞。
可以敬而遠之,但小心唔好將佢地當係妖魔鬼怪。
有啲人真係用十幾年時間去變返個正常人。
話軍令要執晶片做維修武器,俄國用盡晒喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞