[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
結果呢
布甸狗去到都應該係叫佢地只准向前, 唔准退後呢D野
可能驚兵變
台灣係邊個國家既傀儡政權?
所以有一個term對呢類政治實體:叛軍/反亂政權。

喺中共角度,依家台灣係反亂政治實體。而留意一下,普京當初入侵烏克蘭時,係拒絕承認基輔政權作為一個合法政治實體。所以佢唔用“戰爭”,用“特別軍事行動”,一來想迴避戰爭國際法責任,二來亦係同烏克蘭唔承認被佔領區域的合法性。
國際法而言,國共內戰其實係“未打完”。中共同台灣仲喺“戰爭狀態”架,連停火協議都冇。
南北韓最少有“停火協議”

中共同台灣問題比南北韓更差。
咁你認唔認以前既車臣係政治實體
咁唔通你又支持俄狗出兵搶翻D地?

你南奧塞梯係96年都選埋總統
你過左10年先冇啦啦進攻想攞翻D地
點幫你啊
我都想喬治亞攞翻D地 但係哩個年代梗係要靠政治手段解決啦

你開人托先就已經係道理上輸左
其實情願佢真係親自指揮,然後輸鑊金。

御駕親征到最後都無成果,俄羅斯等解體第二次
M777列陣禮炮歡迎儀式
俄佬射程唔夠遠 冇得打嫁wo
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1652746051.A.04F.html
https://twitter.com/michaeldweiss/status/1526208346902110208
Western European leaders are now worried about what might happen if Ukraineactually wins.

西歐領袖們如今對於烏克蘭竟然成功獲勝的可能情況感到憂慮
https://www.politico.eu/article/europes-leaders-fall-out-of-key-on-ukraine/

Politico報導
西歐主要國家:法國、德國和義大利,政府高層近期都表示有意斡旋停火,然而其發言內容都表明是希望盡快停火,而不包含要求俄國撤軍,
即使他們名義上宣稱力挺烏克蘭的停火條件,實際表態仍形同施壓烏克蘭妥協
烏克蘭政府目前對此不屑一顧

此外,美國國防部與國務院持續表達對烏克蘭的強力支持,並且宣稱並不太過憂慮歐洲的相關爭議,因為這並非相關爭辯首次浮出水面,以及西歐目前仍大致維持團結支持烏克蘭
雖然承認多少有對於意見呈現分裂的憂慮,但是整體仍屬樂觀看待

近期的民調則顯示,在西方的27個國家當中,德國、法國和義大利的民眾較傾向於外交接觸俄國,這三個國家也較不支持提供烏克蘭軍援

====
分 類 五 國 家

Politico原文提到的民調,pdf檔案:https://bit.ly/3wvtXNQ
細節蠻有趣的,日本人關注烏克蘭的比例最高,甚至勝過任何歐洲國家
南韓人的關注程度也蠻高的,有興趣的可以自己看
戰敗國聯盟
法德驚無晒地位吓
唔明
點解唔想烏克蘭贏?
我明依家啲軍事援助係俾民意夾咗上去,可能政府本身有其他打算
但烏克蘭贏咗會對歐洲政府有咩傷害?
事實上算投降,之後用俄軍交換返來,俄佬守唔守信用就唔知
首先烏軍有冇活捉咁多俄軍先
走果批係受傷有三百幾個,大把俄軍投降一換十都得
可能俄軍都唔想接班POW,接完都未必即時投入到戰場,仲要養住佢哋先
班pow都唔想返去,一陣軍法處置
同唔好激嬲中共嘅想法一樣on9,班獨裁者就係睇中呢班歐美政客船頭驚鬼船尾驚賊,不斷予取予攜
收左俄佬皮,土耳其會變假想敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞