[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
原Source cop過黎
土耳其可能想要返F35或者中東要多d優勢

佢俾咁多TB2同去海峽都幫唔少
烏冬兵乜Q都無, 連避彈衣都無, 唔知有乜用
佢唔放走佢啲s400唔洗諗f35
就係因為2014-2022年間班用落後武器的親俄民兵, 慢慢唔夠有歐美協助現代化的烏軍打. 普京睇到呢個情況再咁落去唔對落, 所以依家先要親自落場入侵烏克籣.

點知結果就係將烏克籣軍現代化速度更加快, 連俄國都賠埋上去. 再加埋5月9日普京喺勝利日的表現, 依家全世界都知道俄國冇料到.

依家等烏軍內部協調準備好一切, 5月底到6月發動反攻就好睇. 喺哈爾科夫北面俄匪兵敗如山倒的場面, 將會喺烏東同烏南重現.
其實好簡單 捐畀烏就搞掂
比起攻城掠地, 我更concern的係雙方"有生力量"的損耗程度對比. 目前除佐馬里波, 俄匪似乎冇辦法有效打擊烏軍有生力量, 相反俄匪+親俄民兵持續地折損有生力量, 裝備損毀中.

即使得到地方, 俄匪有生力量+裝備損耗過大的話, 係守唔穩的. 之後就會好似哈爾科夫北面戰場咁, 一個反攻就兵敗如山倒, 原因係冇足夠力量守持續防守已經得到的地方.

烏克籣得到西方源源不絕的支援, 無論經濟同軍事上回復力接近無限, 相反俄國回復力接近零, 呢個係國際層面上冇辦法改變的事實.

BTW, 最近由英國透露俄國喺國際市場上想買番自己D俄製武器, 我的疑問係: 佢哋買武器的錢從何來?
https://www.youtube.com/watch?v=WIZIspwem2s
可以睇吓被虜俄軍視角(有英文字幕)
Tb2係之前烏克蘭買 土耳其無比過軍援
自衛隊唔計歷史問題嘅話,其實個軍力一直都唔差
烏東Severodonetsk果忽有冇崩潰嘅可能?
立陶宛支援芬蘭加入北約
立陶宛:芬蘭加入北約,對俄羅斯侵略者當頭棒喝(對俄羅斯侵略者造成沉重打擊)

Finland in NATO ‘creates a problem for Russia’, says Lithuanian defence chief
https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1693310/finland-in-nato-creates-a-problem-for-russia-says-lithuanian-defence-chief
中國企業大彊(DJI) 至少幫手殺咗3個烏克蘭人
土 入 nato 都係唔想佢親俄

佢做下2頭蛇。 老美從來都冇太信佢
有無諗過咁樣係間接幫烏克蘭清理內鬼

烏冬親俄派做炮灰死晒, zelensky或成最大贏家
烏冬班撚樣仲有擊落馬航客機單嘢未找數喎,死哂點得㗎?
手段,要睇時勢+你身處何位。一個普通人如巴打你,而且喺和平時代,當然可以用溫和手段守護自己的價值啦。

但喺烏克蘭的人,例如阿速營,佢哋係不得不攞起武器捍衛自己國家同價值觀。手段上極唔極端?有乜嘢俾殺人更極端?但對抗暴力入侵者,戰爭時期,佢哋必需用呢d極端手段保護自己。
話係自己領土,然後話烏克蘭入俄國領土進行總動員,西方世界一早估到。問題係:

1. 西方唔承認,烏克蘭繼續得到援助,就會一直打落去。
2. 論常規戰,俄匪俾人打番去俄羅斯係遲早問題,即使普京總動員都唔會變。
3. 想用“入侵俄國領土”合理地使用核武?西方世界真係未驚過俄國玩核戰喎。話果d佔領地係佢只係一廂情願,普京為一廂情願的佔領地用核的話,莫斯科準備喺普京用核武後15分鐘內俾人核平
仲烏東? 烏東哪裏來山毛欅? 分明係俄軍!
哪怕係用小型核武, 都會trigger布達佩斯安全備忘錄.
普京想一廂情願用"嗰D地方係俄國領土"合理化成件事.

但實際上俄國內部會唔會跟佢個agenda行? 北約就肯定唔理普京自己打嗰d飛機啦. 加上普京5月9日的表現, 我唔認為普京會真係敢用核武, 俄國軍方亦未必會想同佢陪葬.
https://twitter.com/new27brigade/status/1525265071676719104?s=20&t=5H9W0X910Lx83xzrZDk4rw

個schedule俾我想像中快喎. 唔知呢個時間表, 有冇計埋普京開總動員令呢個變數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞