[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
德法都唔撚係路
美帝想靠呢兩個濕鳩國家做歐洲睇場真係死得
公平少少, 而家德國有俾武器,
澤仔亦approve左舒爾茨去基輔.

而家去唔到基輔既政客好似變左三流咁,
基輔打卡係叻叻認證
2樣野黎喎
比武器還比武器
但仍想繼續買天然氣
根本冇決心全面封殺俄國
只係想烏克蘭係呢次入侵唔滅國情況下保障自己國家利益
繼續做生意=繼續養肥俄國=繼續令烏克蘭未來受威脅
買天然氣既唔止德法, 其實芬蘭佢地都仲買緊.

作為一個國家既元首, 無可能強求國民suffer去幫另一個國家
如果天然氣話斷就斷, 可能會重演當日中國北部停電既局面.
佢地係德法既總統, 唔係烏克蘭既總統, 你好難要求佢地即刻cut.

而家德國肯開個頭已經好好, 民意真係推郁緊個政府,
佢地改變得好慢, 但確實係改變緊, 呢方面可以俾多少少時間睇住先.
但法國除左Macron大選時俾過武器, 而家又開始做返心理輔導.
民意似乎唔夠力推郁佢. 要屌其實應該要屌德國法國.

你睇澤仔請德國去基輔就知咩事. 今時今日, 法國都仲未去打卡.
正常運作
有咩恐怖組織?
英國同佢地簽個名已經互保啦
多國一齊簽個聲明保埋佢地已經一樣
之後一齊改個名又攪掂
Kurdish, Pro-Assad Syrian,Hezbollah
最簡單既做法就係你唔睇就得,講咁多廢話做咩呢?
我係唔想大家share
想唔想share都係人地既事
你唔想睇係你既事
你唔想人地share都係你既事
但人地share係人地既事
管好自己事,勿管他人事
俄軍砲襲時間很固定<<<
打份工mode?
我唔係在乎我自己, 我係唔想啲唔識野既人睇到.
我知道有老野上連登, 嗰班係一知半解.
運到去用到有戰績先講喇
建議法狗顧及布癲面子 割讓自己領土 然後造就撤兵時機
https://mobile.twitter.com/SDeutschlands/status/1525057314205712386

港女餅

佢咁不如自己割法國D地比普驚算啦,叫烏克蘭讓少少地比面普驚
即係當年金門炮戰後期咁,由日日炸>逢一三五先炸,仲要臨炸前大聲通知對方
你覺得人地唔識野 所以 就唔有人share

呢啲思維同新加坡個種for you own good 一鳩樣
https://www.youtube.com/watch?v=b166ecyNBCw

CNN採訪一個年輕的烏克蘭遊戲玩家,怎樣幫忙烏軍用無人機攻擊俄軍。他們一組八個人,先是隱身在樹林中,蒐集十天的戰場資訊,由這個玩家操控無人機,旁邊有個人拿槍,負責他的安全,他用無人機偵察,將戰場的狀況標誌好。之後他跟著軍隊到戰區,他們帶著一系列可以在空中停留2個小時的無人機,然後他告訴烏軍無人機要往何處飛,設定好攻擊順序之後,一個接一個的攻擊目標。他說蠻好玩的。記者問有多少玩家參與,他說大概有20到30人左右。

在影片1:56處,他說他們用的是中國製的無人機,可是中國有給俄國程式,可以搜索這些無人機,所以俄軍可以看到他們的無人機從哪裡起飛,在哪裡降落。他說有一次操控無人機,結果俄軍的攻擊說來就來,無人機一降落,30秒以後,攻擊就來了(他是說30公尺遠的地方就有爆炸)。他們用的是大疆(DJI)的無人機跟AeroScope的軟體。

他說後來他們到了要偵察的地方,會先跑到離小隊幾百公尺遠的地方放無人機,再回來操控,而且無人機飛得非常低,大該就10公尺高。然後回來的時候,飛行的方向跟原來的方向會很不一樣。

不過他說就他瞭解,他們之中已經有3個人死亡。主要是之前沒有人知道這整個運作要怎麼進行,所以還是付出了代價。

他說美國有生產俄軍無法追蹤的無人機,他非常想要這種無人機,要很多很多。他說無人機可以幫助步兵在進入村莊前,先幫忙偵測當地的狀況,像嚮導一樣,指示哪裡有城鎮,有車輛,有人群,讓軍隊有所準備。他說現在每個隊伍中都有一個飛無人機的人。這些飛無人機的人都是玩電玩的年輕宅男。他說這些18歲左右的年輕人,軍隊是不會送他們到前線的,不過他們可以在距離五公里遠的地方遙控無人機,還蠻好玩的。

現在這個年輕人已經是副指揮官,階級昇得很快。他說一開始的時候,指揮官問他會不會飛無人機,他回答說當然會,沒問題。然後指揮官就給他一台無人機,他說他其實沒有太多經驗,不過他就找一個地方,自己練習練習,然後就會飛了。他說其實學這個蠻容易的,重點就是要保持冷靜。
3:40 有女兵
同另外3條麻甩佬塞喺架車入面,每日生活點過
想學戴高樂主義,法國就係要“與眾不同”

不過法國政治一向都係花式玩膠,歐洲膠國唔係浪得虛名架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞