[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
德法2國真係
俄國應該入侵呢2個國家啦
可能會主動叫nato唔好戒入
仲順利過克里米亞
唔係抽水喇佢直頭係放緊毒
克里米亞同烏東已經係西方綏靖嘅結果
條馬撚又叫人袋住先都痴撚線
唔襯而家解決俄羅斯問題下舖就真係ww3
千祈唔好 有排掃雷
法國選舉完美體現喺2個屎之中揀舊冇咁臭嘅臭屎
光頭佬終於肯去
德國就算啦, 而家開始俾武器, 廢事再罵佢.

法國
Patron
應該話, 澤仔終於俾佢去.
呢個係正確答案
就算唔係收共產黨錢, 凡係而華人/中國人自居嘅(例如法輪功果班人), 可以講佢哋嘅論政頻道都係想推銷一套意識形態, 敬而遠之最好

btw真係想揾嘢聽可以聽劉仲敬, 東突出世嘅四川人, 主張分離主義, 睇嘢角度同一般人好唔同 (例如一開始就覺得俄軍贏唔到)
一個奶但就住 另一個奶到雪雪聲
德法都唔撚係路
美帝想靠呢兩個濕鳩國家做歐洲睇場真係死得
開戰前都有人講過, 烏仔手上有好多美製反坦克火箭炮, 俄軍未必咁順利.
(當時唔識Javelin)

如果巴打有把握唔會被影響, 可以照聽照睇, 但最好唔好share.
你永遠唔會知有咩人因為你既share而受到影響.

BTW大家咁大反應, 實在出乎意料.
話時話, 法國人有冇出黎示威反俄?
公平少少, 而家德國有俾武器,
澤仔亦approve左舒爾茨去基輔.

而家去唔到基輔既政客好似變左三流咁,
基輔打卡係叻叻認證
有 不過法有40%人 le pen
法國:
似乎法國真係覺得唔關佢事.....民意問題?
唔清楚
呢個唔係淨係援助問題
講軍援咁法國都有啦

個問題係佢地對呢壇野嘅睇法好有問題
成日以為俾少少野普京咁未settle到件事囉大家和和氣氣啦
come on, 普京啲行動都話晒俾全世界知佢想復辟蘇聯帝國版圖
咁綏靖法點做睇場呀
2樣野黎喎
比武器還比武器
但仍想繼續買天然氣
根本冇決心全面封殺俄國
只係想烏克蘭係呢次入侵唔滅國情況下保障自己國家利益
繼續做生意=繼續養肥俄國=繼續令烏克蘭未來受威脅
認同
自己睇就算
share=推動殘體資訊普及化
長遠一定比propaganda乘機而入
最後受害都係自己
至少德國而家民意推得郁個政府,
法國就真係唔知做乜春
買天然氣既唔止德法, 其實芬蘭佢地都仲買緊.

作為一個國家既元首, 無可能強求國民suffer去幫另一個國家
如果天然氣話斷就斷, 可能會重演當日中國北部停電既局面.
佢地係德法既總統, 唔係烏克蘭既總統, 你好難要求佢地即刻cut.

而家德國肯開個頭已經好好, 民意真係推郁緊個政府,
佢地改變得好慢, 但確實係改變緊, 呢方面可以俾多少少時間睇住先.
但法國除左Macron大選時俾過武器, 而家又開始做返心理輔導.
民意似乎唔夠力推郁佢. 要屌其實應該要屌德國.

你睇澤仔請德國去基輔就知咩事. 今時今日, 法國都仲未去打卡.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞