[D77-] 抗俄衛國 127: Slava Ukraini 5月9日租借法案/俄國閱兵

1001 回覆
28 Like 3 Dislike
唔理打唔打卡 值得支持
https://www.cna.com.tw/news/aopl/202205140124.aspx

一名在美國奔走尋求抗俄援助的烏克蘭國會議員呼籲,美國應盡速提供美製戰機、自走砲給烏軍,還說當前戰場情況已遠較開戰之初惡化。

美國有線電視新聞網(CNN)報導,烏克蘭國會議員烏斯提諾娃(Oleksandra Ustinova)今天在華府出席一場德國馬歇爾基金會(GMF)舉辦的圓桌會議時告訴媒體:「當下的前線猶如地獄,我們不斷失去更多人員,遠比開戰之初更多。」

烏克蘭知名社運人士卡倫紐克(Daria Kaleniuk)也說:「我們沒法靠蘇製武器打贏,因為一、俄軍擁有的蘇製裝備更多;二、我們已拿不到蘇製武器所需的彈藥;三、俄國硬是比我們人多。」

烏斯提諾娃表示,烏克蘭不再尋求蘇製米格戰機,需要的是美製MLRS多管火箭系統、M109自走砲及像F-16這類美製戰機,才能有效抵抗俄軍,呼籲美國趕快開始訓練烏軍飛行員駕駛美製戰機。

烏斯提諾娃與卡倫紐克本週一同到華府與會,兩人表示拜登政府缺乏政治意願快速撥交這類重武器給烏克蘭,也都覺得華府還是在怕進一步激怒莫斯科。

兩人還責難美國拖太久才決定提供現在給烏軍的榴砲等重武器,「若兩個月前有美製榴砲,馬立波就不會有今天的慘況」。
鋼鐵廠幾時得救
其實已經偷偷地秘密訓練緊烏克籣用F15, F16同愛3, 甚至薩德啦

如果要實現依家西方世界為呢場戰爭制定的objectives, 以上的嘢遲早會喺烏克籣戰場上出現.

只係呢D全部都係最高機密, 咁早俾俄國知道的話, 肯定會馬上走都走唔切, 就達唔到最大化地削弱俄國武裝力量目的.
最高機密都比你推演到出黎但俄國唔得,
係有d料到
呢個垃圾國家真係周街都係血債
ISW話俄佬有機會直接透過假公投吞併烏克蘭南部同埋東部既領土入俄羅斯,跟住如果烏克蘭繼續攻擊依啲所謂既俄羅斯領土,布甸狗就可以名正言順威脅用核武去保衞領土。
https://www.understandingwar.org/sites/default/files/Russia%20Annexation%20Forecast%20May%2013%202022.pdf
大家點睇,歐美會唔會又綏靖
唔會, 預佐會開大片. 美德之前已經畫佐紅線: 唔承認2月24日以後俄匪以武力攻佔的佔領地, 俄國打飛機係佢自己的事.

重點係: 睇穿佐普京冇膽真係玩核戰(關鍵: 5月9日穿哂洋相, 佢依家係兩廣總督葉名琛MKII), 北約連黑色蛇島附近演習都夠膽做. 而且擺出一個格俾普京睇就係"保證互相毁滅", 玩陷星剷都唔驚佢.

剩番打常規戰的話, 烏克籣最後會贏, 連評估雙方戰力後的schedule都放埋出來: 8月會大逆轉, 秋天收復2月24日以後的失地, 最遲年底前liberate Donbas and Crimea.
如果俄國想擴大戰線挑芬籣/北約機, 等於普京加速俄羅斯自我毁滅.
依家我對普京的評價係: 佢只不過係一個KGB特務思維的人當上了獨裁者而已, 危急時候本能地搵番特務陰濕嘢的方法, 當普京所有熟識的陰濕手段全失效果陣, 佢就變佐葉名琛MKII等運到 (5月9日勝利日演說, 令我大失所望).

同希特拉, 史大林, 毛澤東呢D真正的一代魔頭比? 普京差太遠啦. 好幸運喺我哋呢個世代睇到呢D末日狂魔掌權或者持有滅世武器, 係人類之福.
依家我對普京的評價係: 佢只不過係一個KGB特務思維的人當上了獨裁者而已, 危急時候本能地搵番特務陰濕嘢的方法, 當普京所有熟識的陰濕手段全失效果陣, 佢就變佐葉名琛MKII等運到 (5月9日勝利日演說, 令我大失所望).

同希特拉, 史大林, 毛澤東呢D真正的一代魔頭比? 普京差太遠啦. 好幸運喺我哋呢個世代睇到呢D末日狂魔掌權或者持有滅世武器, 係人類之福.
Lm
冇乜可能
我都想知 但係個control unit 有人搵到spec.寫係有gps 加上腳神座位有枝天線 如果無神劍用都可以用佢有隻外裝響引信ga gps引導頭

我都想知
美國驚萬一比俄軍慮獲用逆向工程攞到數據
最後兩句冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞