真正減肥大法

589 回覆
2373 Like 47 Dislike
手腳都瘦 唔知點解個肚腩越嚟越大 明明飲食習慣冇點變過
其實脂肪細胞的數量係細個決定
而且脂肪細胞係有增無減
如果細個俾屋企搞到肥嘟嘟懶可愛果d
基本上大個點都會肥底
點減都唔夠人地瘦
因為脂肪細胞多過人地好多
正常體重點解要減磅
體重同身體圍度係無絕對關係
你嫌某啲部位鬆咪去練firm佢
亦都好大程度係天生基因
巴打講得啱 還掂零食都高熱量
Nuts 營養價值又好啲
lm學嘢
之前跟營養師餐單
有人mon住加食得少就減得好快
果時四個月就減咗接近30磅
結果一完咗個package就放監咁
已經肥翻廿磅
其實減肥講黎講去都係做到calories deficit
鍾意做帶氧去減還是做重訓去減目的都係一樣啫
鍾意做帶氧減只係對肌肉線條冇執著
做重訓就可以減肥之餘令自己身型更好睇
Gym撚係減脂期一樣會做少量帶氧去加快減脂
兩者係冇衝突喎
我都覺,佢有幾多intake,如果冇消耗,咁啲能量去曬邊?又唔消耗,又冇轉做身體脂肪去儲存,所以唔認同食極唔肥,可能係佢消耗左唔知
其實樓主都係話小量帶氧+重訓一齊,效果更好姐。
你地就係咁駁嘴話咩唔做重訓都得blablabla
唔做咪唔做囉,的確重訓長期嚟講對減肥keepfit有好大幫助。
啱呀 鍾意做咩運動咪做咩囉 成班人指指點點好煩
你仲係咁古老思想 重訓唔係練大隻
不過你咁講唔話得你錯,減肥減到磅就叫減肥,但減得靚唔靚又另一回事,啲拜拜肉同大髀肚腩減完都係dur同鬆,咁樣唔知叫唔叫減肥

利申我以前都係咁諗
好小學雞
以前我食極唔肥 但自從搬咗屋嫌啲喉太舊唔想煲水
長飲紙包飲品/可樂之後 半年肥咗十幾磅
好似唔太健康所以戒緊當水飲
酸痛感agger 好正
我都keep住做,我唔係話做上癮,只係見到自己身型走樣就頂唔順only
認同最好當然兩樣都做啦
但駛唔駛話淨做帶氧嘅係傻西呀
樓主你係咪我分身
越睇啲回覆越覺得係我講既野
我最近呢年先學識左呢啲野
味精真係唔多關事
主要係油(減脂來講),油既calorie 真係太高,食少少已經可以俾你慢慢消
師兄,有冇心得可以分享吓。
降低卡路里,身體會慢慢降低metabolic rate,減到某個位就會停左
原來#2嗰個唔係樓主你嚟, 以為你話淨係做有氧係傻西差啲想dislike 你
點解個post咁多人批鬥帶氧運動,做重訓做到邪教咁
有人淨係想簡單減肥,唔係要乜大胸肌凸屎忽,你硬係叫佢做重訓做乜嘢
仲有啲講做帶氧會唔健康、冇晒肌肉,究竟知唔知肌肉分三種?
長期做帶氧練出嚟嗰種係type I,而且本身帶氧就係傳統訓練心肺功能嘅運動,講到帶氧越做越衰係咪傻咗?
減肥真係長期戰黎
我減左兩年幾 一開始係勁快減左20kg 跟住反彈5kg
因為減左20kg果時後期多病痛 又試過停m 又甩頭髮 又憂鬱 又暴食 又扣喉
當明明覺得自己做左好多野 乜都食清 又運動 但每次上磅都都仲係停留磅數時就會唔開心到放棄暴食
後來真係覺得要放過自己 慢慢減 好同意要揀d 自己可以做到放棄嘅野
我本身都無乜食零食習慣 幾乎戒晒 係可能一個月最多先食一次薯片 唔會揀低卡 因為少食就會比自己放縱一次
但我好鍾意飲咖啡 日日飲 所以咖啡逼自己由有糖有奶改到無糖脫脂奶 再而家齋啡都得
習慣真係好重要 同埋要取捨 最緊要知道邊d野值得你肥 邊d唔值
同埋有運動習慣好重要 最好可以搵個教練 因為咁除左運動外 仲有樣好處係你唔敢比自己越做越肥 食野度都會努力去控制返
祝減肥路上嘅大家一齊減得開心 飽住瘦
我依家就係咁樣!由一開始逼自己做運動有氧冇氧一齊做日日打卡去到50幾日已經開始變習慣,依家就算唔係日日做但都起碼一個禮拜做三四日,只要食野方面做少少取捨就可以
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞